Regija

Alen Babić večeras boksa za WBC-ov (Silver) pojas: Saznajte što točno predstavlja ta titula

Alen Babić i Adam Balski

 Yui Mok/PA Images/Profimedia
Hrvatski boksač Alen Babić večeras će imati priliku dodati WBC-ov pojas u svoju kolekciju

Čitajući o nadolazećem meču Alena Babića protiv Poljaka Adama Balskog, nebrojeno puta imali ste prilike pročitati kako je ulog u toj borbi WBC-ov (Silver) pojas. Ali što zapravo predstavlja taj pojas i kakvo je značenje riječi ''Silver (Srebro)'' u cijeloj toj priči?

Prije svega, ukratko se upoznajmo s pojmom ''WBC-a''. Radi se o skraćenici za World Boxing Council (Svjetsko boksačko vijeće), a WBC pripada jednoj od četiri glavne boksačke organizacije. WBA, IBF i WBO upotpunjavaju taj kvartet zajedno s WBC-om.

WBC postoji od 1963. godine i to ga čini drugom najstarijom organizacijom među četiri nabrojane. WBA osnovan 1921. godine uvjerljivo je najstariji.

Sjedište WBC-a nalazi se u Meksiku, a trenutni predsjednik WBC-a je Meksikanac Mauricio Sulaiman. WBC-ov pojas svjetskog prvaka sačinjen je od zastava svih članica organizacije, a ukupno ih je 161. Pojas izgleda neovisno o kojoj se težinskoj kategoriji radi.

image

WBC-ov pojas

John Lamparski/Getty images/Profimedia

Što se ''Silver'' pojasa tiče, radi se o posebnoj tituli koju je WBC uveo 2010. godine. Zapravo, prvotna zamisao bila je da ''Silver'' pojas zamijeni titulu koja pripada privremenom prvaku određene težinske kategorije. Tu se stvari ipak zakompliciravaju, a ništa drugo nije niti za očekivati od boksačkih organizacija. Naime, nositelj WBC-ova (Silver) pojasa nominalno je prvi (i obvezni) izazivač za titulu svjetskog prvaka. Međutim, ukoliko prvak napusti svoju titulu, WBC-ov (Silver) prvak nema pravo automatski preuzeti upražnjeno mjesto prvaka, dok bi privremeni prvaci u tom slučaju automatski bili imenovani prvacima.

Iako je zamisao bila da ''Silver'' pojas bude zamjena za titulu privremenog prvaka, WBC još uvijek ima i privremene prvake, kao i nositelje ''Silver'' pojasa. Ako mislite da tu komplikacije završavaju, varate se. Naime, boksači pod okriljem WBC-a imaju priliku postati i privremenim WBA (Silver) prvacima. Dakle, i ta ''Silver'' titula može imati svog privremenog prvaka.

image

WBC-ov Silver pojas

Donat Sorokin/TASS/Profimedia

Priču je zapravo najlakše pojednostaviti objašnjenjem da se radi o poziciji prvog izazivača, ali pritom se boksači mogu pohvaliti i pojasem kojim mogu ukrasiti zid ili vitrinu u svojim domovima. Alen Babić ranije ovog tjedna u razgovoru s Eddiejem Hearnom rekao je kako želi imati bilo kakav pojas, samo da ga netko može podići iznad njega. Jasno je kako Babić večeras ne boksa za titulu svjetskog prvaka, ali osvajanjem WBC (Silver) pojasa doći će na korak do onog ''pravog'' WBC-ovog pojasa.

Oscar Rivas trenutno je vlasnik te titule u ''bridgerweight'' kategoriji, a hoće li sljedećeg izazivača dobiti u vidu ''Savagea'' ili Adama Balskog, saznat ćemo večeras iza 21:00h.

Linker
11. travanj 2024 08:52