Regija

Andres Ramos: ‘Trudim se što bolje naučiti hrvatski, uzor mi je Yoel Romero, a cilj - potpisati za UFC!‘

Andres Ramos

 FNC
Uoči FNC 12 priredbe razgovarali smo s kubanskim poluteškašem koji brani boje pulskog Trojana

Ostalo nam je još dva tjedna do velikog borilačkog spektakla u Puli na FNC 12 eventu, a već znamo što nas sve čeka. Nažalost, jedna borba za pojas neće se održati zbog ozljede prvaka Jordana Bartona, no zato će tri titule biti na liniji, a ni ostale borbe nas ne bi trebale razočarati. Na preliminarnom dijelu gledat ćemo zanimljive regionalne mečeve, povratak mnogih talenata, a cijelu priredbu otvorit će naš današnji sugovornik, kubanski poluteškaš Andres Ramos (1-0).

Ramos se FNC publici predstavio u ovogodišnjoj sezoni Armagedona kada je osvojio turnir u poluteškoj kategoriji, a finale protiv Darka Svibena u Bugojnu prije nešto manje od mjesec dana bio mu je profesionalni debi. Prvu prepreku uspješno je preskočio, a sada mu slijedi nova borba u ambijentu pulskog amfiteatra. Upravo povodom te borbe, zamolili smo ga da se malo bolje predstavi publici koja će ga gledati 2. rujna.

"Ja sam Andres Ramos, imam 29 godina i s devet godina sam počeo trenirati hrvanje. Upisivao sam pobjede na raznim turnirima, a onda sam krenuo na nacionalna natjecanja. Borilački uzori su mi (očekivano) Yoel Romero, a također cijenim Jona Jonesa. Do svoje 18. godine bio sam u školi sporta, a onda sam se upisao u reprezentaciju. Godine 2016. pobijedio sam na turniru Centroamericano, a upisao sam vrhunske rezultate i na ostalim turnirima. Mogu se pohvaliti da sam se borio širom svijeta, a sada me čeka ispit u Puli. Iako preferiram hrvanje, obećavam da ću publici prirediti spektakl u kavezu."

Vraća se nakon samo šest tjedana

Dotaknuli smo se njegove posljednje borbe, one u finalu Armagedona. Ekspresno je završio Svibena u prvoj rundi neumoljivim "ground n‘ poundom", a priznaje da nije očekivao da će tako brzo završiti borbu.

"Mislio sam da ću ga završiti u drugoj rundi, ali borba se ovako odvila i to mi je drago", kazao je.

Upravo zbog toga što je prošao gotovo neokrznut, vraća se u kavez nakon samo šest tjedana.

"Nisam se ozlijedio u borbi te sam se zato dogovorio s trenerom da odradimo meč u Puli. Nakon toga - slijedi pauza."

Ovom prilikom otkrio nam je i tko će biti njegov protivnik, a to će biti slovački poluteškaš Roman Hulla (2-0). On se posljednji put borio krajem petog mjeseca ove godine te je nokautom u prvoj rundi svladao srpskog borca Dejana Bubića na Colosseum Fight Night 2 priredbi. Profesionalni debi odradio je prošle godine, a tada je tehničkim nokautom pobijedio Krisztiana Ganyovicsa što nam ukazuje da bi nas u Puli trebao očekivati sukob stilova, ali i kako je Ramos ranije najavio, pravi spektakl u oktogonu.

Poluteška kategorija u FNC-u postaje poprilično jaka, a Ramos tvrdi da i on vidi da će napasti pojas u budućnosti. Inače, upravo na ovoj priredbi poluteška kategorija dobit će svog prvog prvaka, a to će biti Matej Batinić ili Gadzhimurad Khebedeev.

"Ako pobijedim tri borbe, svakako ću imati prednost po tom pitanju", samouvjereno je odgovorio Ramos, ali nije naznačio ime niti jednog mogućeg protivnika. Očito i on, kao i mi, čeka rasplet svih ovih borbi koje slijede u kategoriji do 93 kilograma.

Živi u Kopru, trenira u Puli

Zanimljiva činjenica jest da Ramos svoje kampove odrađuje u Hrvatskoj i Sloveniji. Naime, trenira u pulskom Trojanu te u MMA Koper, a kako kaže, život ga je doveo u naše krajeve. Upitali smo ga s kim trenira i gdje ima jače sparing partnere.

"U Kopru mi partneri dosta pomažu, ali pulski Trojan mi nudi zahtjevnije trening partnere. Tamo spariram s Ivanom Vitasovićem i Andijem Vrtačićem, koji su vrlo kvalitetni i dobro mi je raditi s njima."

Nije skrivao oduševljenje kada smo ga pitali kako mu je živjeti u našim krajevima, a prilikom intervjua shvatili smo da jako dobro barata hrvatskim jezikom te nas je zanimalo koliko mu je bilo teško savladati osnove, znajući da hrvatski jezik strancima predstavlja veliki izazov.

"Teško mi je (smijeh), nije mi bilo lako, ali se trudim i učim, druge nema!"

Roštilj ga je oduševio

Imajući na umu da se borio u Bugojnu, morali smo ga upitati je li tamo stigao probati ćevape.

"Nažalost nisam uspio probati ćevape u Bosni, ali sam jeo roštilj u Puli. Oduševio me!", sretno će Ramos.

Za kraj smo ga pitali koji su mu ciljevi u karijeri, a njegov odgovor bio je jasan:

"Želim pobjeđivati u FNC-u, a onda nakon toga - direktno u UFC!", završio je.

Ovim putem želimo Ramosu puno sreće u njegovom narednom nastupu te da mu se ciljevi i želje ostvare, a svakako i da proba ćevape kada će opet biti u Bosni, za što ne sumnjamo da će biti prilike. Podsjećamo, ulaznice za FNC 12 puštene su u prodaju, a možete ih nabaviti putem sustava eventim.hr i na svim benzinskim postajama Petrola.

Linker
02. svibanj 2024 03:42