Regija

Ante Delija iz Engleske ekskluzivno za FS: ‘Aspinalla sam upoznao preko Instagrama, a oduševio me svojom skromnošću‘

Ante Delija i Tom Aspinall

 Instagram (tom Aspinall)
S Antom smo razgovarali o tome kako je uopće došao do UFC-ovog prvaka, ali i dojmovima nakon dva provedena tjedna u njegovom kampu

Naš najbolji MMA teškaš, Ante Delija, nije nastupio od šestog mjeseca prošle godine i pobjede nad Mauriceom Greeneom. Vukao je Ante razne ozljede i dugo bio bez meča, a nedavno je privukao pažnju borilačke javnosti svojim odlaskom u Englesku, točnije u St. Helens i treninzima s privremenim UFC-ovim prvakom teške kategorije, Tomom Aspinallom.

Ante i Aspinall prije nisu imali nikakvu poveznicu te je brojne regionalne fanove iznenadilo otkud njih dvojica zajedno, a mi smo jučer razgovarali s Antom koji se još uvijek nalazi u Engleskoj te će tamo ostati jedan duži vremenski period. Razgovarali smo o tome kako je uopće došao do njih, kako izgledaju treninzi i kada bismo ga mogli očekivati u kavezu.

Povezali se putem Instagrama

Kao što je već i napisano, Ante i Aspinall prije nisu imali neku poveznicu, no Ante je odlučio učiniti prvi korak i kontaktirati Toma Aspinalla i njegov tim kako bi im se pridružio u pripremama.

‘‘Kontaktirao sam Toma preko Instagrama i on mi je dao broj od svoga oca, a onda mi je njegov otac dao sve ostale informacije u vezi treninga, gdje da uzmem smještaj i ostalo. Bio je sretan kad sam mu se javio i što ću doći kod njega, stvarno su me primili odlično te je s te strane sve prošlo kako treba‘‘, rekao nam je Ante.

image

Ante Delija, Andy i Tom Aspinall

Privatna Kolekcija

U Engleskoj se nalazi već dva tjedna

Mnoge fanove su iznenadile fotografije Ante i Toma Aspinalla, odnosno, mnogi nisu znali da uopće namjerava ići tamo na treninge. Međutim, Ante nam je otkrio kako je zadovoljan s treninzima, ali i samim sobom u usporedbi s takvim elitnim teškašima:

‘‘Ovdje sam već dva tjedna, a sparirali smo dva puta. Ipak sam gledao da najviše rundi odradim s Aspinallom jer mislim da mi ipak on može najviše koristiti. Njemu je također dobro došlo što sam došao i što je malo promijenio sparing partnere. On je isto jako zadovoljan, obostrano si pomažemo‘‘.

U istoj dvorani se nalazi i KSW-ov prvak, Phil De Fries:

‘‘De Fries nije sparirao s nama zato što ima meč u ‘grapplingu‘ i onda više i radi ‘grappling‘. Onda sam s njim više radio ‘grappling‘ i hrvanje i mogu vam reći da je stvarno fizički snažan, ali i jako dobar što se i vidi po njegovim rezultatima. Ovo je izvrstan kamp za mene, ima jako puno teškaša i mislim da ne postoji bolji kamp za teškaše na svijetu. U to sam siguran sto posto jer sam bio tri puta u Americi, svuda sam trenirao, i siguran sam da je boljeg kampa nema. U budućnosti ću se sigurno opet vraćati ovdje‘‘.

Ante nam je još rekao kako je jako zadovoljan sobom kako je izgledao s Aspinallom na sparinzima i kako je na pravom putu, a same detalje sparinga nije iznosio.

O sličnostima i razlikama Aspinallove dvorane s načinom treninga dok je u Hrvatskoj

Kada je u Hrvatskoj, Ante trenira kod legendarnog Mirka Filipovića i u njegovoj dvorani u Zagrebu, no nije rijedak slučaj da ponekad promijeni okolinu i ode negdje drugdje na treninge. Usporedio je način treninga u Hrvatskoj s onim kako trenira sad kod Toma Aspinalla u njegovoj dvorani:

‘‘Iskreno, njihov trening kamp me podsjeća na onu našu ekipu kada smo bili kod Cro Copa. Stošić, Ishii, Čikotić, Saša Milinković… Sve me nekako podsjeća na taj period jer je ovo isključivo kamp teškaša, svi su teškaši. Svi su fizički ogromni i veliki. Dosta se drugačije trenira nego u Americi. U Americi je isto recimo dosta drugačije, ima boraca iz raznih kategorija. Ovdje su samo teškaši tako da se na potpuno drugačiji način trenira i to je baš ono što meni odgovara. Recimo, u Hrvatskoj ja treniram na sličan način. Ustvari ništa novo za mene, samo potvrda da radim ispravno‘‘.

Aspinall ga je impresionirao svojom skromnošću

Moglo bi se reći da je i na globalnoj razini Tom Aspinall fanovima slobodne borbe podosta drag borac, a rijetko ćete naći neke kritike na njegovo ponašanje ili samu osobnost koja je prisutna u medijima. Ante nam je to potvrdio te je rekao čime ga je najviše impresionirao:

‘‘Najviše me impresionirao svojom skromnošću. Znači dečko je UFC prvak, a tako je skroman, normalan i pristojan i srdačan, da nemam riječi. To me najviše oduševljava kod njega. S druge strane, De Fries je onako malo luckast u pozitivnom smislu, ugodan je, smiješno je s njim uvijek na treningu te je jako pozitivan lik‘‘.

O kvalitetama Toma Aspinalla kao borca

S obzirom da Aspinall oko struka ima UFC-ov pojas u teškoj kategoriji, iako privremeni, to o njemu dovoljno govori kada je u pitanju njegova kvaliteta. No, svakako je zanimljivo to čuti i od Ante iz prve ruke:

‘‘Nije me ništa previše iznenadilo, sve sam to očekivao. Čovjek je najbolji na svijetu, a da bi bio najbolji, moraš imati sve. On je fizički snažan, eksplozivan, tehnički je potkovan u svim segmentima borbe. Došao sam ovdje jer mislim da je to pravo mjesto gdje mogu napredovati. Kada treniram uz takve, moram i ja ići gore. Svi dečki koji su s njim trenirali su jako napredovali‘‘.

Dotaknuo se i De Friesa:

‘‘Što se njega tiče, nismo sparirali, radili smo hrvanje i ‘grappling‘. Fizički je stvarno snažan, ima 138 kilograma trenutno. Ništa manje nisam ni očekivao od njih. S obzirom koje rezultate imaju, i za očekivati je da su toliko dobri‘‘.

Ante je govorio i o svojim planovima za ovu godinu, ali i ozljedama koje su ga pratile

Ante se nažalost prošle godine ozlijedio te nije nastupio na PFL-ovom turniru, no ove godine će to definitivno učiniti. Ići će u lov na drugo osvajanje teškaškog turnira, a govorio je i o spomenutim ozljedama:

‘‘Mislim da PFL ove godine starta u četvrtom mjesecu i mislim da ću opet nastupiti na turniru, tako da bi uskoro opet mogla biti neka borba. Još mi ništa nije potvrđeno, ne znam ni protivnika ni točan datum. U posljednje vrijeme sam imao jako puno ozljeda, nisam imao sreće s tim. Najveći razlog za to je što sam imao 9 mečeva u dvije godine, 9 puta sam se pripremao za njih. Mečevi su ništa u usporedbi koliko se ozlijediš na pripremama. Sve je to dio posla, ozljeda sada nema, a nadam se da će tako i ostati‘‘.

Na samom kraju ću se zahvaliti Anti na izdvojenom vremenu i dojmovima koje je odlučio podijeliti s našim čitateljima. Iz svega navedenoga možemo vidjeti kako je Ante pravi primjer kako jedan borac treba razmišljati i kako uvijek treba težiti napretku, što je za svaku pohvalu. Odlučio je uložiti u sebe te će mu se to sigurno isplatiti, a čim bude novosti oko njegovog sljedećeg meča i protivnika, svakako ćemo vas o tome obavijestiti.

Linker
16. travanj 2024 01:04