Regija

Bili su policajac i radiolog, a onda ih je korona ‘pogurala‘ prema MMA svijetu: Braća Sičaja nastupaju na FNC-u 14!

 ZELJKO PUHOVSKI Cropix
Ivan i Tomislav govorili su o sarajevskoj priredbi, ali i otkrili poneke zanimljivosti iz privatnog života

Izraz "šlag na tortu" može se koristiti u raznim aspektima naših života. Ako ste ljubitelj regionalnog MMA-a, ovo ćete upotrijebiti kad se sjetite da ove subote najjača hrvatska i regionalna MMA promocija FNC održava 14. veliku priredbu, a prvi puta domaćin će biti prijestolnica Bosne i Hercegovine, Sarajevo.

Na toj priredbi dočekat ćemo veliki povratak Tome Spahovića koji će se boriti protiv Mirana Fabjana, a i ostali mečevi jamče spektakl i krvave bitke u oktogonu. Gledat ćemo devet vrhunskih borbi, a u dvije od njih nastupaju naši današnji sugovornici, Ivan i Tomislav Sičaja.

‘Čast nam je nastupati u BiH‘

Za početak smo ih zamolili da prokomentiraju to što je ovo treći "event" ove godine u BiH, a mogu se pohvaliti "stopostotnim učinkom" jer su nastupili na FNC-u 10 u Ljubuškom i na finalu Armagedona u Bugojnu. Istaknuli su da im godi podrška fanova zbog domaćeg terena, ali i da bi voljeli otići "u goste":

"Imamo tu privilegiju jer su naši navijači većinom od tamo pa se organizacija može ravnati po tome zato što znaju da ćemo napuniti dio tribina. U svakom slučaju, čast nam je uvijek nastupati tamo iako bismo voljeli odraditi meč ‘u gostima‘ da vidimo kako je to. Naravno i sada očekujemo velik broj navijača koji će nas podržati. Odgovara nam kada nas podržava toliki broj ljudi", kazali su.

Stariji uvijek imaju prednost pa smo prvo krenuli s Ivanom. "Tirke" će nastupiti u drugom meču večeri, a protivnik će mu biti srpski borac Nemanja Todorović. On dolazi iz novosadskog Free Fighters Gyma čiji je glavni čovjek jedan od ponajboljih regionalnih sudaca Velimir Mladenov. Zamolili smo Sičaju seniora da prokomentira svog protivnika.

image

Ivan Sičaja

ZELJKO PUHOVSKI Cropix

Obećavaju pružiti dobre mečeve

"Tko prati FNC od početka, sigurno zna za njega zbog Armagedona (2021. godina). Tada to nisam pratio, ali sam pogledao sve na YouTubeu. Usporedbe radi, kada je on imao taj meč u Šibeniku, ja sam imao mjesec dana treninga (smijeh). Izgubio je od Matea Bolfana kojeg sam ja kasnije pobijedio, ali od tada je prošlo dvije godine te je on sigurno napredovao, također je u pozitivnom nizu od tri pobjede dok sam ja prošlu borbu izgubio. Imamo isti omjer pobjeda i poraza (3-1), on je ranije ušao u sport, ali mu to, po meni, ne daje nikakvu prednost. Bit će to dobar meč, pružit ćemo zanimljivu borbu i nadam se pobjedi."

Nakratko smo se osvrnuli i na taj poraz od Itayja Tratnera u Bugojnu ovog ljeta:

"Izgubio sam pošteno, sve pet, nisam zadovoljan svojom izvedbom, ali treniram i nadam se revanšu jednog dana."

Već je spomenuo da očekuje dobar meč pa smo ga upitali očekuje li kakav bonus.

"Ako bude dobra borba, tražit ću bonus večeri (smijeh). Nadam se da će doći spreman i da se neće predati. Već imam godina, ali me predstavljaju nadom i jednim od boljih boraca kategorije, što i njemu odgovara jer će biti motiviraniji, ali eto, sve ćemo vidjeti u subotu navečer."

Prebacili smo se na njegovog mlađeg brata. "Gegan" lovi svoju treću profesionalnu pobjedu u isto toliko nastupa, a nasuprot njega stajat će turski borac Ahmet Rasim Pala (5-2). I on je poznat publici FNC-a s prošlogodišnje priredbe u Puli gdje je doživio poraz tehničkim nokautom. Tada ga je izdominirao Đorđe Bukvić, a sada će opet kročiti u kavez najjače organizacije s ovih prostora.

image

Tomislav Sičaja

ZELJKO PUHOVSKI Cropix

"On je dosta stariji i iskusniji od mene, raznovrstan borac, radi sve segmente slobodne borbe i može ići u svakom smjeru. Nisam se spremao za neki poseban dio borbe, imam svoj stil, uđem u borbu i vidim kud to ide i prilagodim se. Nema neke prednosti nad mnom, ali sve ćemo vidjeti. Naravno, nadam se pobjedi."

Velik broj navijača dolazi ih podržati u Zetru

Zamolili smo braću da prognoziraju kako će završiti borba onog drugog, a ako im je za vjerovati, neće biti sudačke odluke niti u jednom od ovih mečeva:

"Tomislav će ga pobijediti tehničkim nokautom. Prva runda!", "Pobjeda ‘rear naked chokeom‘ u drugoj rundi za Ivana!"

Bitno da predviđate pobjedu, našalio sam se, a zatim smo nastavili dalje. Ovo je najveća priredba na kojoj će nastupati, a još je i u rodnoj zemlji te su se opet dotaknuli navijača, a i otkrili su gdje će se nalaziti u Zetri.

"Radio sam u Sarajevu dvije godine u policiji pa ću imati dosta prijatelja koji će me podržati, a ni Rama nije toliko daleko. Bit će puno naših navijača", započeo je mlađi, a stariji brat nastavio:

"Zakupili smo Teleskop Sjever, običaj je da su navijači na jednoj tribini da znamo kud idemo nakon pobjede, a i da se bolje čuju (smijeh)."

Imaju veliko povjerenje u Spahovića i Žgelu

Nismo mogli zaobići i glavnu borbu večeri. Već smo spomenuli okršaj Spahovića i Fabjana, a poznato je da je bosanski borac dobar dio priprema odradio u American Top Teamu Zagreb, gdje treniraju i naši sugovornici. Mlađi brat Sičaja radio je s njim te nam podijelio svoje osobno iskustvo.

"Sparirali smo, on je prava zvijer i mogu reći samo sve najbolje o njemu", započeo je, a nadovezao se "Tirke" te ukazao na to koliko dobar medijski posao rade ova borca.

"Rade odličan posao što se tiče ‘hypea‘, svi jedva čekaju taj meč, a mislim da će Tomo nametnuti svoje hrvanje i pobijediti. Sukob stilova je tu, ali hrvači imaju prednost s tim da on može jako udariti."

Ova dva simpatična momka zasigurno će imati i dodatan motiv pokazati se u što boljem svjetlu. Naime, na ovoj priredbi trebao je nastupiti i njihov veliki prijatelj Selver Mahmić, ali zbog teške bolesti njegovog sina Omara koji ima tumor na mozgu onemogućen je boriti se u Sarajevu. Otkrili su nam kakvo je trenutno stanje s najvećim FNC-ovim borcem koji je nedavno počeo primati kemoterapije u Turskoj.

"Žao nam je što se ne bori, ali takva je situacija. Čujemo se s njim svaki dan i zna da smo uvijek uz njega, a pobjedu ćemo posvetiti malom Omaru koji je divno dijete. Najbitnije je da sve ide u dobrom smjeru i da mali Omar ozdravi, bit će još borbi za Selvera, ova mu je najbitnija, ali nadamo se da će izaći kao pobjednik. Zasad sve ide u dobrom smjeru, kemoterapije su krenule i nadamo se da će pobijediti i ovu borbu."

Nismo propustili prokomentirati ni ostatak borbi, barem onih gdje nastupaju njihovi timski kolege. Spahovića smo apsolvirali, tu je Luka Ceranja koji otvara cijeli događaj protiv Teufika Šehića, a svjedočit ćemo i povratcima Matije Bosančića i Marija Žgele.

"Ceranja nastupa, sada je na Islandu već par mjeseci, ali mislim da će i sad predstavljati ATT. Spahovića smo spomenuli, tu je i Bosančić koji se pripremao kod nas, sparira sa mnom svaki dan i spreman je za pobjedu", rekao je Sičaja junior, a onda su se prisjetili i ubojitog vinkovačkog nokautera:

"Naravno, tu je i Žgela, čovjek koji će sigurno upisati nokaut (smijeh). Toliko smo sigurni u njega da smo ga i zaboravili spomenuti (smijeh)."

Došli su u Zagreb zbog korone

Završili smo s borbenim dijelom te smo se prebacili na onaj osobni. Za one koji ne znaju, braća su rodom iz Prozor-Rame, otkud su i došli u Zagreb. Ističu da je jedan od glavnih razloga dolaska bio taj što su, na neki način, "naletjeli na zid" i nisu imali više mogućnosti napredovanja. Prvi je svoje iskustvo podijelio "Gegan":

"Ja sam došao prije godinu i 10 mjeseci. Prije sam radio u Sarajevu i trenirao kod kuće, ali sam shvatio da tamo više ne mogu napredovati. Morao sam doći tu i krenuo sam ozbiljno trenirati i posvetiti se sportu", započeo je, a stariji se brat nadovezao:

"Ja sam došao pola godine prije njega jer nismo imali mogućnosti trenirati kod kuće. Tu sam našao nešto što mi odgovara i tako sam povukao njega. Treniramo svaki dan i napredujemo."

U neformalnom razgovoru saznali smo da je Tomislav radio u policiji, a Ivan je završio za radiologa.

"Radio sam kao policajac, ali mi je to bila otegotna okolnost jer se nisam mogao posvetiti. Samo sam išao iz noćne na trening i nije mi bilo lako, ali sada se mogu posvetiti jer sam tu na jednom mjestu."

Sičaja senior otkrio nam je da zapravo ovo sve uopće nije bilo u prvom planu, već da je trebao ići raditi van države, ali je onda uslijedila epidemija koronavirusa, koja je na neki način i zaslužna što su ova dva momka postali MMA borci.

"Ja sam završio radiologiju i trebao sam ići raditi u Njemačku, ali je onda došla korona i to je propalo. Da nije bilo korone, ne bi bilo ni nas ovdje (smijeh). Napokon nešto pozitivno od svega toga", poručio je.

‘Gdje ću ja igrati stopera...‘

Zanimalo nas je i koje su još sportove trenirali prije MMA-a, a jedan je odgovor bio zajednički:

"Karate, veslanje i kickboks, ali to se ništa ne može nazvati treningom naspram ovoga", rekao je Tomislav, a Ivan se nadovezao:

"Ja sam trenirao karate i nogomet."

Odmah smo ga upitali koju je poziciji igrao, jer iz mnogih priča gdje su borci trenirali najpopularniji sport na svijetu, znamo da su bili stoperi. Ipak, u ovom slučaju to baš i nije bilo moguće...

"Gdje ću ja igrati stopera (smijeh), imam 1,75 metara... Igrao sam ili beka ili napad.

Pitali smo ih prate li nogomet, ali nismo naišli na opširan i u neku ruku željeni odgovor, barem što se autora tiče:

"Inače pratimo samo hrvatsku reprezentaciju, a znamo nabrojati četiri hrvatska kluba i Zrinjski (smijeh)."

‘Bez vas, nema ni nas!‘

Na samom kraju, zamolili smo ih da se obrate svojim fanovima i pozovu ih na priredbu u subotu.

"Ljudi, dođite u Zetru u subotu, bit će pravi spektakl, Tomo se vraća, nemojte to propustiti jer vas čeka odlična večer puna akcije i mi ćemo dati sve od sebe da pružimo što bolje borbe. Tu smo za vas, a bez vas nema ni nas. Podržite nas!"

Ovim se putem zahvaljujemo braći Sičaja na izdvojenom vremenu te im želimo puno sreće ovog vikenda, a pozivamo sve vas da kupite svoje ulaznice ili osigurate prijenos putem online streaming servisa.

Linker
30. ožujak 2024 23:38