Regija

Bojan Veličković nastavlja pohod ka osvajanju Oktagonovog turnira: Odličnom izvedbom izbacio je Jungwirtha

Bojan Veličković

 Screenshot (youtube, Oktagon Mma)
Ponajbolji srpski MMA borac odradio je još jedan odličan nastup pod okriljem Oktagona

Ponajbolji srpski MMA borac Bojan Veličković (23-12-2) nastavlja svoj pohod na glavnu nagradu u sklopu Oktagonovog Tipsport Game Changer turnira. Nakon što je u trećem mjesecu ove godine porazio Iona Surdua ‘‘submissionom‘‘ u prvoj rundi, Veličković je uspješno svladao prepreku i u četvrtfinalu turnira.

Iskusni njemački borac Christian Jungwirth (14-6-0) pokušao je spriječiti Veličkovića na putu prema polufinalu, ali ispostavilo se da je Veličković opravdano bio veliki favorit i jednostavno je kvalitentiji borac od nezgodnog Jungwirtha.

Nakon samo minutu prve runde, Veličković je desnicom sjajno pogodio Jungwirtha i nakratko je uzdrmao njemačkog borca. Brzo se ipak Jungwirth oporavio, a Veličković je nedugo poslije odveo borbu u parter. Srpski borac djelovao je razinu iznad Jungwirtha kad su u pitanju vještine u parteru. Nije Veličkoviću dugo trebalo da uzme leđa svom protivniku i krene u lov na stražnje gušenje. Minutu i pol prije kraja Veličković je zaključao gušenje i vjerojatno su svi gledatelji bili uvjereni da će kraj uslijediti jako brzo. Čvrsti Jungwirth nije se htio samo tako predati pred domaćom publikom, pridigao se na noge i uspio se izvući iz nevjerojatno teške pozicije. Jungwirth je rundu završio kao gornji borac u parteru, a Veličković je do kraja runde imao i jedan solidan pokušaj poluge na ruci. Publika u Oberhausenu svjedočila je vrlo uzbudljivoj prvoj rundi.

Druga runda dobrim dijelom sastojala se od obračuna u stojci. Jungwirth je bio podosta agresivan, plasirao je dobre boksačke kombinacije, dok je Veličković bio vrlo efektivan sa svojim ‘‘kickom‘‘, naročito lijevim ‘‘kickom‘‘. Nakon tri minute druge runde, Veličković je srušio Jungwirtha i zauzeo je gornju poziciju u polugardu. Brzo je Bojan došao do bočne kontrole, a zatim i do ‘‘full mounta‘‘. Jungwirth se pokušavao izvući iz ‘‘full mounta‘‘, ali to ga je dovelo do situacije u kojoj mu je Veličković ponovno uzeo leđa. Sve do kraja druge runde Veličković je kontrolirao Jungwirtha s leđa i uzeo je još jednu rundu.

Svjestan je bio Jungwirth da mora dodati gas i tražiti prekid u trećoj rundi. Agresivno je otvorio treću dionicu, kombinirao je lijevi kroše i desni direkt, a imao je i nekoliko dobrih pokušaja desnim ‘‘high kickom‘‘. Veličković mu nije ostajao dužan u tim razmjenama i ručnim tehnikama napravio je veliku posjekotinu na glavi Jungwirtha. Bojan je tehnički radio jako lijepo i bio je efektivan s prednjim direktom. Treba reći kako se Jungwirth niti u jednom trenutku nije predao i konstantno je vršio pritisak u potrazi za prekidom. Veličković je sredinom runde imao neuspješan pokušaj rušenja nakon kojeg je završio u donjoj poziciji. Jungwirth je uspio doći i do ‘‘full mounta‘‘, ali jako brzo je Veličković uspio vratiti Jungwirtha u zatvoreni gard, a zatim ga je i odvojio od sebe. Njemački borac završio je na nogama, a uslijedila je pauza kako bi se sanirala velika Jungwirthova posjekotina. Borba se nastavila na nogama, a Jungwirth je krenuo na sve ili ništa. Trčao je njemači borac po kavezu za Veličkovićem, ali Bojan je ostao smiren sve do kraja borbe, a odličan potez bilo je rušenje ‘‘double legom‘‘ 45 sekundi prije kraja treće runde. Time je Veličković primirio Jungwirtha, a meč je završio još jednom kontrolom s leđa.

Jednoglasnom odlukom sudaca (29-28, 29-28, 30-27) slavio je Veličković, a bio je to jedan taktički i tehnički odličan nastup protiv vrlo nezgodnog protivnika. Jungwirtha pamtimo po prošlogodišnjem meču protiv Ivice Truščeka iz kojeg je Trušček izašao s velikim posjekotinama. Jungwirth je Truščeka porazio tehničkim nokautom u drugoj rundi, ali Bojan Veličković pokazao se ipak višom razinom i Jungwirth nije imao rješenje za bivšeg UFC-ovog borca.

Veličkoviću je ovo druga pobjeda zaredom, a u polufinalu turnira borit će se protiv Davida Kozme, po mnogima najvećeg favorita ovog turnira. Trenutno nije definirano kada će se održati polufinalni ogledi, a finale Oktagonovog turnira na rasporedu je 9. prosinca (12. mjesec) ove godine. Pobjednik će osvojiti nagradu u iznosu od 300 tisuća eura. Kozma i Veličković borili su se krajem 2021. godine, a Kozma je tada slavio nokautom u četvrtoj rundi. Bojan će uskoro dobiti priliku revanširati se.

Linker
03. svibanj 2024 04:20