Regija

Bojković na najtežem dosadašnjem ispitu, Spahović ponovno u akciji! Evo kako i kada možete pogledati FNC 18!

Benks vs. Bojković | Tomislav Spahović

 Fnc
Vrlo interesantan ‘‘fight card‘‘ nudi nam večerašnji FNC 18 event

Vodeća regionalna MMA organizacija, Fight Nation Championship (FNC) danas će po četvrti puta gostovati na teritoriju Bosne i Hercegovine. Nakon Ljubuško, Bugojna i Sarajeva, na red je došla i Banja Luka.

FNC 18 naziv je eventa koji će se danas održati u Sportskoj dvorani Borik, a očekuje se više od 3500 gledatelja na tribinama Borika. Odmah ćemo reći kako nije ovo event u rangu onih koje je FNC organizirao u Beogradu, Zagrebu, Puli ili Sarajevu, ali čeka nas vrlo interesantan ‘‘fight card‘‘.

Ukupno osam mečeva ostalo je na programu ove priredbe. Trebali smo gledati deset borbi, ali Tomislav Sičaja jako kasno ostao je bez protivnika, kao i Uroš Vesić kojem je David Travniček jučer otkazao međusobni okršaj. To je ostavilo organizatore na osam mečeva, ali brojka je i dalje sasvim okej.

U glavnoj borbi večeri čeka nas okršaj dvojice dobro nam poznatih boraca lake kategorije. Marko Bojković (6-0) s jedne strane kaveza, Arlen ‘‘Benks‘‘ Ribeiro (12-5-1) nasuprot njega. Bojković sa šest nastupa u FNC-u (i dva amaterska) te epitetom osvajača prve sezone FNC Armagedona, definitivno je ponajveća zvijezda organizacije. Radi se o borcu neosporne kvalitete i predviđaju mu se jako visoki dometi čak i na svjetskoj sceni. No, 22-godišnjaka iz Srbije danas čeka jedan od najozbiljnijih testova u dosadašnjoj karijeri.

33-godišnji ‘‘Benks‘‘ puno je kvalitetniji borac od Brazilaca s kojima se Bojković dosad susretao. FNC-ova publika imala je prilike gledati Ribeira na djelu još u trećem mjesecu prošle godine. FNC je tada prvi puta gostovao u BiH, a ‘‘Benks‘‘ i ‘‘Croata‘‘ predvodili su priredbu borbom za pojas u lakoj kategoriji. Brazilac je jako dobro otvorio meč, svojim ‘‘kickovima‘‘ radio je velike probleme ‘‘Croati‘‘, ali Barrio se uspio posložiti i gušenjem u trećoj rundi došao je do pobjede.

Taj meč zapravo je dobar pokazatelj Ribeira kao borca. Brazilac je vrlo opasan dok se borba odvija na nogama. Iza njega nekoliko je nastupa u kickboksu. ‘‘Benks‘‘ se može boriti iz oba garda, a lijevi ‘‘middle kick‘‘ iz kontragarda jedno je od njegovih najubojitijih oružja. Dojam je kako Ribeiro ne podnosi najbolje udarce u tijelo i ne sumnjamo kako je Bojković odradio ‘‘domaću zadaću‘‘ sa svojim timom te će iskoristiti slabosti svog protivnika.

Ako pričamo o parteru, Arlen Ribeiro posjeduje ljubičasti BJJ pojas, ali stojka je ipak njegov forte. Bojković definitivno ima prednost ako borba završi na tlu i u globalu je kompletniji borac od Ribeira. Naravno, mora Bojković biti pažljiv u ovom meču i ne smije ‘‘nonšalantno‘‘ ući u meč protiv udarača kakav je Ribeiro.

Sve u svemu, ovaj meč odličan je izbor za ovu fazu Bojkovićeve karijere. ‘‘Benks‘‘ predstavlja sljedeću stepenicu u odnosu na prijašnjih nekoliko protivnika, a Bojkoviću je definitivno vrijeme za nešto teže izazove.

U sunaslovnoj borbi večeri gledat ćemo novi nastup Tomislava ‘‘Tome‘‘ Spahovića. Iskusni bosanskohercegovački borac vratio se nastupima krajem prošle godine, a u nešto više od šest mjeseci, Spahović će upisati tri nastupa. Tomu čeka okršaj s Gruzijcem Shotom Gvasalijom (12-9-0). Gvasalia nije pretjerano poznat borac u našem podneblju, ali kavez je dijelio s nekoliko vrhunskih boraca. Neki ga možda pamte po mečevima koje je 2018. godine odradio protiv Duška Todorovića i Uroša Jurišića. Gvasalia je u oba meča nokautiran u prvoj rundi.

Zanimljivo je kako je Gvasalia odmjerio snage i Reinierom de Ridderom, nekadašnjim prvakom dvaju težinskih kategorija u ONE Championship organizaciji. De Ridder je 2017. godine porazio Gvasaliju ‘‘submissionom‘‘ u prvoj rundi. Nekoliko mjeseci prije tog meča, Gvasalia se borio protiv Makhmuda Muradova, Uzbekistanca koji je trenutno član UFC-a i upisao je šest nastupa u najvećoj svjetskoj MMA organizaciji (4-2-0). Gvasalia je izdržao do treće runde u tom meču, a zatim ga je Muradov nokautirao.

Dakle, Gvasalia je borac bogatog iskustva, ali mečeve protiv kvalitetnih boraca uglavnom je gubio u prvoj rundi. U meč protiv Spahovića ulazi nakon pobjede nad Timom Richterom (11-5-0) u trećem mjesecu prošle godine. Gvasalia je pet puta u karijeri gubio nokautom i udarač poput Spahovića mogao bi bi podebljati tu brojku.

Ostatak ‘‘fight carda‘‘ nudi podosta mečeva koji su na papiru vrlo izjednačeni i mogli bismo gledati jako uzbudljivu priredbu. Perspektivni crnogorski teškaš Milenko Stamatović (4-0) također će se naći na najtežem ispitu u dosadašnjoj karijeri. ‘‘Kiću‘‘ čeka vjerojatno najiskusniji borac na ‘‘fight cardu‘‘. Carlos Eduardo (20-11-0) njegovo je ime. 42-godišnji Brazilac još 2003 .godine debitirao je u MMA-u. Već u četvrtom profesionalnom nastupu, Eduardo se borio s mladićem imena Jon Jones. ‘‘Bonesu‘‘ je to bio drugi nastup u karijeri, a Eduarda je porazio nokautom u trećoj rundi. Danas je Jon Jones jedan od najvećih boraca svih vremena, a Eduardo može ponosno reći kako je dijelio kavez s takvim velikanom.

Carlos Eduardo tijekom svoje bogate karijere triput je nastupio u Bellatoru (1-2-0), dvaput u ACB-u (1-1) i čak sedam puta pod okriljem ACA-e (2-5-0). 2021. godine Eduarda je podijeljenom sudačkom odlukom porazio Goran Reljić, a u sedmom mjesecu 2022. godine, ovaj iskusni Brazilac nokautirao je Benjamina Šehića na SBC 43 eventu. Bit će ovo vrlo interesantan test za ‘‘Kiću‘‘ Stamatovića.

Ivana Sičaju (5-1-0) čeka još jedan težak meč. Teo Saldana Smith (3-0) njegov je večerašnji protivnik. Švicarac je prošle godine porazio Denisa Jurakića nokautom u drugoj rundi, a meč se održao pod okriljem ARMMADA organizacije. Sičaja od samog početka karijere odrađuje mečeve protiv vrlo ozbiljnih protivnika i ovo nije ništa novo za njega. Nadamo se kako će ‘‘Tirke‘‘ upisati šestu pobjedu u karijeri.

Talentiranog Veljka Aleksića (1-0) čeka okršaj s također perspektivnim Antonijom Budimirom (2-0), dok će Frano Brnada (1-0) drugu pobjedu u karijeri tražiti protiv Nicolaea Gisce (1-1-0).

Za kraj smo ostavili dva meča koja bi mogla ukrasti ‘‘show‘‘. Srpski borac Nikola Đurđev (4-3-0) borit će se protiv Engleza Pava Sahote (5-3-0). Đurđev nije jedan od onih mladih boraca koji dugo ostaju neporaženi i već je triput upisivao poraze. Međutim, Đurđev je pravi, srčani ratnik i gotovo uvijek će pružiti atraktivan nastup. Pav Sahota nije puno drukčiji. 30-godišnji Englez također je upisao tri poraza u ranoj fazi svoje karijere, ali ovaj borac bogatog amaterskog iskustva može puno toga pokazati u kavezu, u što ćete se uvjeriti večeras.

FNC 18 ponudit će i jedan meč koji neće biti održan po MMA pravilima. Stefan Dobrijević dvaput je ostajao bez zakazanih protivnika, a stvar je na koncu spasio Miloš Janičić. Talentirani Crnogorac pristao je uskočiti na ‘‘short notice‘‘, a meč protiv Dobrijevića odradit će prema kickboksačkim pravilima. Iznimka su male MMA rukavice u kojima će borci odraditi ovaj meč. Ne sumnjamo da nas čeka pravi vatromet.

Kako i kada možete pogledati FNC 18?

Kao što je ranije navedeno, Banja Luka ugostit će ovaj event, a priredba će se održati u dvorani Borik. Program priredbe započinje u 20:00 sati.

Prijenos priredbe odvija se na iste načine kao i prethodnih nekoliko eventa. Gledatelji u Hrvatskoj i Sloveniji priredbu mogu pogledati putem RTL-ovog Voyo servisa. Potrebna vam je pretplata na Voyo, a mjesečna pretplata u Hrvatskoj iznos 5,99 eura. Slovenska verzija mjesečne pretplate nešto je skuplja i koštat će vas 7,99 eura.

Gledatelji iz svih ostalih država, FNC 18 mogu pogledati putem fnc.tv streaming servisa. 9,99 eura cijena je PPV-a putem te platforme.

Linker
06. kolovoz 2024 08:13