Regija

Daniel Bažant: ‘Barton i ja smo podjednaki u svim segmentima, priželjkujem pravi rat u kavezu!‘

Zelg Galešić i Daniel Bažant (desno)

 Goran Sebelic/CROPIX
Jedan od najpopularnijih FNC-ovih boraca ovog vikenda kreće po drugu obranu titule u perolakoj kategoriji

Vjerojatno je još prerano isticati neke borce kao ‘‘najveće u povijesti FNC organizacije‘‘, jer ipak se i dalje radi o organizaciji koja je na počecima i premalo je ispisane povijesti da bismo već sada govorili o rekordima i ‘‘najvećima u povijesti‘‘.

Ipak, među najistaknutijim borcima od osnutka organizacije svakako je Daniel Bažant, 31-godišnji borac iz pulskog Trojan Gyma. Bažant je bio dio prve sezone FNC Armagedona i dogurao je do finala u perolakoj kategoriji. U finalu je se borio protiv Nine Škrijelja kojeg je već ranije porazio u sklopu turnira, ali finalni meč je izgubio diskvalifikacijom zbog nedozvoljenih udaraca laktom u potiljak.

Diskvalifikacija Bažanta po mišljenju nekih bila je pomalo i pretjerana, ali borac iz Pule brzo je zaboravio na to i okrenuo se novim izazovima. Krajem 2021. godine Bažant je sjajnim nastupom na FNC 4 eventu u Osijeku porazio Giovanija Rivettija, a nakon toga je dobio priliku postati prvim FNC-ovim prvakom u povijesti.

Bažantu je organizacija za protivnika dovela Ronyja Jasona, iskusnog Brazilca koji je odradio nekoliko zapaženih nastupa u UFC-u. Iako je tada 38-godišnji Jason ipak u nešto poznijim godinama, Brazilac je došao spreman za svih pet rundi i pokazao se protivnikom dostojim borbe za pojas. Pokazao se i Bažant borcem dostojnim epiteta prvaka, a jednoglasnom odlukom porazio je Jasona.

Borac iz Pule nakon toga je obranio pojas protiv Iurija Alcantare u devetom mjesecu prošle godine, a u 11. mjesecu borio se i pod okriljem Cage Warriorsa, ali u Engleskoj je izgubio od Morgana Charrierea, bivšeg prvaka CW-ove perolake kategorije. Bažanta nakon tog nismo gledali u kavezu, a vratit će se ovaj vikend na FNC 11 eventu u Areni Zagreb.

Bažant tvrdi da je jako napredovao i jedva čeka pokazati nam svoj napredak

Uoči nastupa na velikom eventu u Areni, Bažant je odradio intervju za Fight Site, a prije svega smo se dotakli njegovih priprema za sljedeći nastup.

‘‘Pripreme su protekle odlično, bez ikakvih ozljeda i s puno sparinga. Radili smo također i na kondiciji, snazi i na eksplozivnosti. Zadnji put sam se borio u (pulskoj) Areni u devetom mjesecu. Jedva čekam ovaj nastup i jedva čekam svima pokazati koliko sam napredovao u zadnje vrijeme u svom klubu Trojan i uz svoje kolege. Svi u našem klubu na čelu sa Zelgom Galešićem smo jako napredovali u zadnje vrijeme, što se vidi i po našim mladim dečkima koji su se borili na amaterskom FNC-u.‘‘, rekao je ‘‘Bagi‘‘.

Vrlo ozbiljan protivnik čeka Bažanta u meču za novu obranu pojasa. Britanac Jordan Barton (7-3-1) dolazi skinuti Bažanta s trona FNC-ove perolake kategorije, a radi se o borcu koji je dvaput nastupao pod okriljem Bellatora (1-1), a borio se i u Cage Warriorsima i ruskom ACB-u. 30-godišnji Jordan Barton nije šala, a Bažant tvrdi da ga je trener Zelg Galešić dobro upoznao s Bartonovim kvalitetama.

‘‘Da dobar je borac, ali ja ga nisam uopće proučavao. Poučavao ga je moj trener Zelg. On (Zelg) zna sve o njemu i rekao mi je što da radim. Radio sam pripreme isključivo po njegovom navođenju, što smatram najispravnijim putem. U našem klubu vlada veliko međusobno povjerenje, pa tako i u našeg trenera Zelga. Mislim da smo Barton i ja podjednaki u svim segmentima tako da će biti pravi rat u kavezu što uostalom i priželjkujem.‘‘, pojasnio je FNC-ov prvak perolake kategorije.

Cage Warriorsi su ga ponovno zvali, ali FNC je zasad dobio prioritet

U nastavku razgovoru s Danielom Bažantom, dotaknuli smo se njegovih ambicija i planova za nastavak karijere. Bažant je u već spomenutom meču unutar Cage Warriorsa odradio jako dobar i uzbudljiv meč protiv Morgana Charrierea, ali izgubio je podijeljenom sudačkom odlukom. Lako je taj meč mogao otići i na stranu hrvatskog borca, ali Bažant ne žali previše zbog tijesnog poraza. U dobrom svjetlu se pokazao unutar jake engleske organizacije i lako je moguće da ćemo ga još gledati na CW-ovim eventima.

‘‘Da, posljednji nastup u Cage Warriorsima mogao sam još malo stisnuti i uzeti taj meč. Nisam netko tko se vadi na suce i tko poslije plače da je izgubio zbog ovoga ili onoga. Smatram da sam ja mogao više dati. Ja se nadam da ćete me još gledati u CW-u jer su oni nakon ovog meča bili jako zainteresirani za mene i čak u nekoliko navrata su nudili ugovor. Ali za sada je Zelg odlučio da branimo pojas u FNC-u.‘‘, istaknuo je Bažant

Ovaj vrlo popularni FNC-ov borac osim borilačke karijere, uspješno gradi posao i izvan kaveza. Bažant zajedno sa svojom obitelji vode takozvanu ‘‘Zemlju zabave‘‘, a u fokusu im je organizacija dječjih rođendana i ostalih evenata za djecu. Osim animacijom i organizacijom dječjih evenata, Bažant u svom vlasništvu ima tvrtku koja se bavi postavljanjem bazena. U intervjuu za naš portal, ‘‘Bagi‘‘ nam je otkrio kako mu se nekih od trenutno glavnih ciljeva vežu uz poboljšanje trenutne financijske situacije.

‘‘Planovi za budućnost su da otplatim kredit za prostor i da mogu normalno raditi. Bez nekog stresa hoću li sutra imati dovoljno novca za platiti struju, kredit i slične stvari hahaha (smijeh). Što se tiče borbi, uopće ne razmišljam o tome, nego samo uživam i nije mi važno gdje se borim, niti s kime se borim. Važno mi je samo da sam sretan, a jako se volim boriti.‘‘

‘‘Bagi‘‘ preferira mečeve protiv stranaca, a s domaćim dečkima radije bi zajedno trenirao

Program ovotjednog FNC 11 eventa ne nudi nam previše obračuna između boraca iz regije. Marin Mikulić i Stanislav Krofak, te u neku ruku Ivica Trušček i Marko Kisič čine jedina dva meča u kojima su upareni regionalni borci, a svi ostali domaći borci borit će se protiv stranaca. Bažanta također čeka stranac, a pulski borac ističe da zapravo i preferira mečeve protiv stranaca.

‘‘FNC roster se jako proširio i dobili smo jako dobru konkurenciju u svakoj kategoriji. Nemam nikakvih želja i favorita kad su u pitanju protivnici za sljedeće borbe. Koga god mi organizacija i ‘Forgi‘ (Dražen Forgač) daju, ja ću objeručke prihvatiti. Ja nikada nisam birao protivnike pa tako neću ni ubuduće. Ako se mene pita, radije bih se borio sa stranim borcima, a s domaćim dečkima bi trenirao da si međusobno pomažemo. Mislim da bi jedni drugima bili od puno veće koristi kada bi međusobno trenirali, nego kada bi se borili.‘‘, objasnio je Bažant.

Brazilski veteran priuštio mu je najteži meč u dosadašnjoj karijeri

Početkom članka spomenuli smo kako je Daniel Bažant svoju prvu obranu FNC titule upisao porazivši Ronyja Jasona. Iskusni Brazilac tada je iznenadio fizičkom spremom i odradio je svih pet rundi protiv Bažanta. Bila je možda i najveća Bažantova pobjeda u dosadašnjoj karijeri, a definitivno i jedna od najteže izborenih. Na upit o najtežem meču u dosadašnjoj karijeri, Bažant je istaknuo upravo taj meč.

‘‘Iskreno ću ti reći, najveća muka mi je bio meč protiv Ronyja Jasona. Nisam očekivao da će biti spreman na pet rundi, iako sam ja bio i spremao sam se za to. Ali računao sam da on neće biti, a uz sve to još mi je i razvalio nogu, tako da je to moj najtraumatičniji meč. Ali isto tako, za vrijeme tog meča jako sam uživao u cijelom procesu.‘‘, rekao je Daniel.

Zašto u kavez ulazi s popularnom pjesmom Psihomodo Popa?

Kad god se Daniel Bažant zaputi ka kavezu, dvoranom odjekuju stihovi pjesme ‘‘Sve će biti u redu‘‘ koju izvodi Psihomodo Pop. Ta pjesma sastavni je dio Bažantovih nastupa, a dojam je da nekako baš i leži Danielu Bažantu koji u svoje mečeve uistinu ulazi opušten i uživa, što stihovi pjesme i nalažu. No, kako je došlo do odabira baš te pjesme i planira li Bažant nastaviti ulaziti u kavez uz tu pjesmu?

‘‘Ma mislim da do kraja karijere neće biti promjena po pitanju te pjesme, jer ta pjesma je nešto moje prepoznatljivo, a odabir te pjesme povlači se još iz amaterskih dana kad su Zelg i ekipa u klubu smišljali pjesme (s kojima bi ulazili u borilište). Ta pjesma je u početku bila zafrkancija i sprdnja, a kasnije se pretvorila u moj zaštitni znak‘‘

image

Daniel Bažant

Fight Site

Bažant se za kraj osvrnuo i na sezonu svog omiljenog nogometnog kluba

Ovaj pulski borac ne samo da je jedan od najistaknutijih FNC-ovih boraca od osnutka organizacije, nego je i publici jedan od najomiljenijih. Radi se o borcu koji uvijek dolazi priuštiti nam kvalitetan i zabavan meč, a nikada nas u tome ne razočara. Nema razloga da to mijenja, pa nam je i za svoj nastup u Areni najavio nešto takvo.

‘‘Za kraj bih poručio svim gledateljima da nas dođu podržati u Arenu Zagreb jer će biti krvavih okršaja, a to svi volimo gledati. Ja ću kao i uvijek dati sve od sebe, ali ne za taj pojas nego za vas‘‘, poruka je Bažanta za sve fanove ususret FNC 11 eventa.

Iako je Bažant rekao da je to ‘‘poruka za kraj‘‘, intervju nismo završili time, nego smo se dotakli još jedne teme koja nije vezana uz borilački sport. Općepoznata je Bažantova ljubav prema nogometnom klubu Hajduk iz Splita, a s obzirom na to da se nogometna sezona privodi kraju, Bažanta smo zatražili da ocijeni Hajdukova ovosezonska postignuća.

‘‘Nije loše bilo u početku, onda smo kasnije malo pali. Nemamo širinu kadra za cijelu sezonu, ali sve u svemu, brojem bodova i većim dijelom sezone sam zadovoljan. Još čekamo taj kup sada, to će nas skroz izvući. Računam da ćemo uzeti Kup, pa neka bude ocjena 7.‘‘, za kraj je poručio FNC-ov prvak perolake kategorije.

Hoće li Hajduk uzeti Hrvatski nogometni kup, saznat ćemo večeras od 19:00h. Uzmu li kup, zaslužit će ocjenu 7 (od 10) prema Bažantovom sudu, a mi se nadamo da će ‘‘Bagi‘‘ u nedjelju odraditi nastup za 10 i da će uspješno obraniti svoju titulu u FNC-ovoj perolakoj kategoriji.

Hvala Danielu Bažantu na izdvojenom vremenu za ovaj intervju i želimo mu puno uspjeha u sljedećem meču, ali i kompletnom nastavku karijere!

Linker
25. travanj 2024 14:12