Regija

Erslanov večerašnji protivnik strašan je borac! 30 sekundi dijelilo ga je od pobjede nad ponajvećim europskim talentom

Ivan Erslan (lijevo) vs. Rafal Haratyk | Abodul Abdouragimov vs. Rafal Haratyk

 Screenshot (youtube, Ksw, Ufc Fight Pass)
36-godišnji Rafal Haratyk bit će pravi test Erslanovih mogućnosti

Ivan Erslan borit će se protiv Rafala Haratyka, glasila je vijest koju smo dobili prije otprilike mjesec dana. Iako sam veliki MMA fanatik, na prvu sam se zapitao: ‘‘Tko je sad ovaj?‘‘

Vjerujem da su i mnogi fanovi Ivana Erslana doživjeli Haratyka kao jednog od mnogobrojnih Poljaka koji posluže kao usputne stanice unutar KSW-a. Međutim, pogledom na Haratykov ‘‘score‘‘, a posebno na njegov posljednji meč, brzo sam se sjetio ovog Poljaka i shvatio sam kako Rafal Haratyk ipak nije nepoznanica.

Rafal Haratyk početkom ove kalendarske godine sudjelovao je u jednom od najzanimljivijih mečeva koje smo gledali ove godine. 36-godišnji Poljak nastupio je na Ares FC 11 eventu i borio se za titulu prvaka u srednjoj kategoriji. Haratyk je pod okrilje francuske MMA organizacije došao nakon tri uzastopne pobjede unutar strašno jake ruske ACA organizacije.

Abdoul Abdouraguimov borac je koji ga je dočekao u Aresu. Poznavatelji europske MMA scene zasigurno znaju tko je Abdoul Abdouraguimov, borac nadimka ‘‘Lazy King‘‘ (‘Lijeni kralj‘). Radi se o francuskom borcu dagestanskih korijena, a u meč protiv Haratyka ušao je sa ‘‘scoreom‘‘ 15-1-0. ‘‘Lazy King‘‘ zapravo je bio u lovu na svoju drugu titulu unutar Aresa, jer već je držao pojas u velter kategoriji.

Osam centimetara prednosti u visini imao je Haratyk, a čak 16 cm u ‘‘reachu‘‘ (raspon ruku). Djelovao je Haratyk i znatno krupnije od Abdoraguimova koji je prirodni velteraš. ‘‘Lazy King‘‘ brzo se upoznao sa snagom Haratykovih udaraca i jasno je težio odvođenju borbe u parter. Imao je Abdouraguimov ponešto uspjeha tijekom prve runde, ali nije ozbiljnije ugrozio Haratyka.

Nastavak borbe ponudio je čistu dominaciju Haratyka. Iz runde u rundu, Abdouraguimov je gotovo u očaju povlačio gard kako bi odveo borbu u parter. Nije dagestansko-francuski borac htio trošiti previše energije na pokušaje rušenja, ali Haratyk je objeručke prihvaćao dominantnu poziciju u parteru. Razlika u snazi bila je očigledna, a Haratyk je lakoćom dolazio do ‘‘full mounta‘‘. Uspijevao se Abdouragimov izvlačiti iz takvih pozicija raznim pokušajima ‘‘leg locka‘‘, ali dominacija je bila u potpunosti na strani Poljaka.

Na ulasku u petu rundu činilo se kao da će Haratyk rutinski privesti borbu kraju i postat će Aresovim prvakom srednje kategorije. Izuzev dobrog pokušaja ‘‘giljotine‘‘, Haratyk je dominirao većim dijelom te posljednje pete runde. 30-ak sekundi ostalo je do kraja borbe, a onda je uslijedio šok. Možda je bolje reći da smo svjedočili genijalnosti Abdoula Abdouragimova.

Pokušavao se Abdouraguimov vratiti na noge iz podređene pozicije u parteru, ali Haratyk je prebacio većinu svoje težine na Abdoulova leđa i nije mu dopuštao da se u potpunosti pridigne. Bližili smo se kraju borbe, ali ‘‘Lazy King‘‘ nije klonuo duhom nakon silne dominacije Haratyka kroz gotovo punih 25 minuta borbe. Sjajno je Abdouragimov iskoristio nepažnju Haratyka, zarolao se i zaključao je ‘‘kneebar‘‘. Napetost na tribinama naglo je porasla i svi su pomno pratili hoće li Abdouraguimov režirati nevjerojatan preokret.

Brzo je Haratyk shvatio da se ne može izvući iz te pozicije i morao je tapkati. Došlo je do erupcije oduševljenja u Dome de Paris dvorani, a vjerojatno ni sam Abdouraguimov nije odmah mogao procesuirati što je upravo izveo.

Bio je to uistinu nevjerojatan preokret samo 25 sekundi prije kraja i Abdouraguimov je došao do pojasa i u srednjoj kategoriji. Nakon toga napustio je Ares, potpisao je za PFL, a nedavno je uspješno debitirao na PFL Europe eventu u Parizu.

Rafal Haratyk nije nastupao nakon tog poraza od Abdouraguimova i meč protiv Erslana zapravo mu je povratnički nakon šokantnog poraza od ‘‘Lazy Kinga‘‘. No, što još znamo o Rafalu Haratyku.

Iskusni Poljak upisivao je odlične rezultate u Rusiji

186 centimetara visoki Poljak itekako je nezgodan i opasan borac te će predstavljati jako težak ispit za Ivana Erslana. Haratyk je čak šest puta nastupao unutar ACA organizacije. Ruska ACA jedna je od najkvalitetnijih MMA organizacija na svijetu, a Haratyk je pod njihovim okriljem upisao pet pobjeda i jedan poraz.

Posebno impresivna bila je pobjeda protiv odličnog Azamata Bekoeva (16-3-0). Bekoev je hrvački dominirao kroz prve dvije runde i Haratyk se mučio iz donje pozicije u parteru. Ipak, početkom treće runde Haratyk je bio spreman na novi pokušaj rušenja i na ‘‘level change‘‘ Bekoeva odgovorio je pogodivši Rusa koljenom u glavu. Bio je to svojevrsni početak kraja za Bekoeva. U nastavku je Haratyk srušio Bekoeva, dominirao je iz gornje pozicije, a nakon nešto više od tri minute, Poljak je zaključao Bekoeva u takozvani ‘‘Scarf Hold‘‘. Ista je to tehnika kojom je Alexey Oleinik svojevremeno prisilio Mirka ‘‘Cro Copa‘‘ Filipovića na predaju, a Haratyk je uspio prisiliti Bekoeva na tapkanje.

Azamat Bekoev veliki je ruski talent, ali Rafal Haratyk tada (2021. godine) pokazao se nepremostivom preprekom. Haratyk se može pohvaliti i pobjedama nad još nekim jako dobrim borcima kao što su Marcin Naruszczka, Arbi Aguev, Vitaliy Nemchinov, Maciej Rozanski itd.

16 pobjeda upisao je Haratyk u dosadašnjoj karijeri, a pet puta je izgubio. Poraze je upisivao uglavnom protiv jako poznatih MMA imena. Omari Akhmedov 2012. godine nanio mu je prvi poraz u karijeri, a 2016. godine Haratyk je izgubio od Naruszczke kojem se kasnije osvetio za taj poraz. Zanimljivo da je Haratyk 2016. godine nastupio u Južnoafričkoj Republici na EFC 56 eventu, a ‘‘submissionom‘‘ u drugoj rundi porazio ga je Dricus Du Plessis.

Nikola Dipchikov i Abdoul Abdouraguimov preostala su dvojica od kojih je Haratyk gubio, a u posljednjih šest godina upisao je čak devet pobjeda i samo dva poraza. Malo je falilo da bude na 10-1 u tom periodu, ali Abdouraguimov nije mu dopustio da dođe do pobjede.

Rafal Haratyk potkovan je u svim segmentima borbe

Što se Haratykovih vještina tiče, radi se o svestranom, takoreći kompletnom borcu. Četiri puta slavio je nokautom, a pet puta završavao je protivnike ‘‘submissionom. Nije mu strano pobjeđivati i na bodove, a sudačkom odlukom do pobjede je došao sedam puta. Zanimljivo je da nikada nije izgubio na bodove, ali triput u karijeri poražen je nokautom.

Poprilično brze ruke posjeduje Haratyk i tvrdo udara. Međutim, ponekad se previše oslanja na ‘‘divlje‘‘ krošee i ostaje otvoren za kontre. Ruke također preferira držati jako nisko, a to bi mi se moglo pokazati lošim potezom protiv udarača kao što je Ivan Erslan. Hrvatski borac direktima bi mogao lijepo kontrirati sve te krošee ponekad neopreznog Haratyka.

Poljak ponekad lijepo kombinira ‘‘kickove‘‘ s ručnim tehnikama i jako brzo plasira ‘‘low kickove‘‘. Kad su u pitanju ‘‘grappling‘‘ vještine, Haratyk nije pretjerano dobar ofenzivan hrvač, ali kad se nađe u gornjoj poziciji, izrazito je opasan. Odlično kontrolira protivnike iz gornje pozicije u parteru, a uvijek je opasan i s pokušajima ‘‘submissiona‘‘.

Donja pozicija u parteru nije mu pretjerano draga. Haratyk iz podređene pozicije nije niti približno opasan s pokušajima ‘‘submissiona‘‘ kao što je recimo opasan iz dominantnih pozicija. Haratykove tendencija u donjoj poziciji zapravo je što brži povratak na noge, a to radi odvajanjem protivnika kojeg potom nogama odbacuje što dalje od sebe.

Haratyk neće imati problema odraditi meč na sve tri runde i kondicijski je uvijek dobro pripremljen. Fizički je također moćan, ali treba uzeti u obzir da se velik dio karijere borio u srednjoj kategoriji, a neke mečeve odradio je u velteru i u ‘‘catchweightu‘‘ koji je dogovorio iznad granice srednje kategorije. Abdoul Abdouraguimov od kojeg je izgubio u prošlom nastupu najavio je kako će od sljedeće godine nastupati u PFL-ovoj lakoj kategoriji, ali Haratyk je svejedno uspio izgubiti taj meč.

Ivan Erslan prava je fizička zvijer unutar poluteške kategorije i očekuje se da će fizički biti nadmoćniji u ovom obračunu. Erslan je tehnički potkovaniji u stojci i sigurno može nokautirati Haratyka. Treba se ipak paziti njegovih ‘‘divljih‘‘ krošea, kao i pokušaja ‘‘submissiona‘‘ kojima Haratyk zna zaprijetiti kad se nađe u dominantnim pozicijama u parteru. Erslan ne treba strahovati od gornje pozicije u parteru, naročito ako uzdrma Haratyka, ali mora biti oprezan.

Sve u svemu, Rafal Haratyk daleko je od još jednog poljskog prolaznika kroz kojeg bi Erslan trebao lakoćom proći. Haratyk je borac koji će poslužiti kao pravi test Ivanovih mogućnosti, ali nadamo se da će Ivan okončati ovaj test podignute ruke.

KSW 87 event na rasporedu je večeras od 19:00h, a Erslan i Haratyk nastupaju u sedmoj borbi večeri. Iza 21:30h očekujte ih u kavezu, a prijenos je dostupan putem Voyo servisa.

Linker
25. travanj 2024 12:15