Regija

Filip Hrgović: ‘Očito je u modi gubiti, i to teškim nokautima, ali ne pratim trendove. Ja sam old school‘

Filip Hrgović

 Damir Krajac/CROPIX
"Žao mi je što su ti dečki izgubili, uvijek navijam za naše", rekao je Hrgović o porazima hrvatskih boraca

Među brojnim poznatim licima, koja su u nedjelju iz VIP lože na zagrebačkom Jarunu pratili utrke Svjetskog veslačkog kupa, bilo je i ono Filipa Hrgovića. Najbolji hrvatski boksač došao je, u društvu supruge Marinele, podržati svoje prijatelje; braću Sinković, Martina i Valenta (kojem je i vjenčani kum) u uspješnom pohodu na jubilarnu 50. medalju na velikim natjecanjima u karijeri. Sesvetski teškaš tom je prilikom podijelio s nama svoje prve dojmove o podvigu proslavljenih hrvatskih veslača i cjelokupnom ambijentu na priredbi, ali i govorio o svom trenutnom statusu u svjetskom "heavyweightu", budućnosti i potencijalnim protivnicima.

‘‘Opet su razvalili, donijeli su 50. medalju u Hrvatsku. Svaka im čast, sve riječi su suvišne, oni su živuće legende i trebamo biti ponosni na njih. Često i nismo svjesni koliko su veliki jer nam stalno donose medalje i ponekad ih možda uzimamo zdravo za gotovo. Oni su veliki sportaši i dobri ljudi", kaže dobro raspoloženi Hrgović o Sinkovićima, pa dodaje:

‘‘Cijela priredba je lijepa, atmosfera je odlična i lijepo je od grada što je doveo Svjetski kup u Zagreb i Hrvatsku. Ovo je jedna dobra priča i siguran sam da je i Sinkovićima drago što su 50. medalju osvojili upravo pred svojim navijačima.‘‘

Potom smo s El Animalom porazgovarali o njegovoj karijeri. Pitanje koje se nametalo jest ono koje se tiče zdravstvenog stanja Daniela Duboisa. Britanski teškaš, WBA-ov "regular" prvak, prvi je u redu izazivača za meč s Oleksandrom Usikom, ali je u prosincu doživio tešku ozljedu koljena i još uvijek nije u potpunosti jasno je li spreman za ući u ring i boriti se za pojaseve s neporaženim Ukrajincem. Ukoliko nije spreman, sljedeći na redu je Hrgović, kao IBF-ov obvezni izazivač.

‘‘Još nije službeno potvrđeno, ali prema posljednjim informacijama on se navodno oporavio i ta borba će ići. Ako ne bude tako, ja sam spreman kao napeta puška i čekam. Nadam se da to neće biti Dubois nego ja, ali, prema svemu sudeći, on je sljedeći‘‘, govori nam 30-godišnji Zagrepčanin.

"Zhang je uništio Joycea"

U slučaju da se meč između Duboisa i Usika doista realizira, plan Hrgovića i njegovog tima jest ugovoriti meč za IBF-ovu "interim" titulu s nekim od boksača rangiranih u gornjem domu te federacije. U nedavnom razgovoru za Boxing News, Filip je kao potencijalnog sljedećeg protivnika spomenuo Australca Dempseya McKeana (22-0, 14 nokauta), 11.-plasiranog teškaša IBF-ove ljestvice, odnosno 57. na BoxRecovoj listi.

‘‘On je jedan od protivnika koji se spominju i s kojim se pregovara. Nije ništa finalizirano, ali bio je spomenut kao zainteresiran i spreman. Nadam se da ću kroz tjedan ili dva saznati više. Radi se o dobrom protivniku, neporažen je i boksa u kontragardu. On možda nije svjetska krema, ali nije ni loš‘‘, ističe Hrgović.

Nezaobilazna tema bila je i dominantna pobjeda Hrgovićevog posljednjeg protivnika, Zhileija Zhanga, nad Joeom Joyceom prošlog mjeseca. Iskusni Kinez tehničkim je nokautom u Londonu svladao favoriziranog britanskog teškaša i oteo mu status obveznog izazivača po WBO-u, a ishod te borbe bacio je jedno potpuno novo svjetlo na Hrgovićevu izvedbu iz kolovoza prošle godine. Pitali smo našeg sugovornika koliko će takav razvoj događaja imati utjecaja na njegov put.

‘‘Imat će utjecaja, sad će me još više izbjegavati‘‘, odgovara nam Hrgović uz smijeh, pa nastavlja:

‘‘Vidjeli ste što je Zhang napravio Joyceu, uništio ga je i pokazao kakva je klasa. Pokazao je on to odavno, i s amaterskim rezultatima i u meču sa mnom, a ovo mu je kruna karijere. Usred Londona deklasirao je Joycea koji je slovio kao treći teškaš svijeta. To govori o tome koliko je dobar, ali o tome koliko sam ja dobar jer sam ga u svom najlošijem izdanju uspio pobijediti. Meč je bio tijesan, ali definitivno sam ga pobijedio. Spreman sam mu dati revanš, otići na njegov teren i boriti se s njim, ali je malo čudno što ne spominje moje ime, jedinog čovjeka koji ga je pobijedio. On proziva Furyja, Joshuu i Usika, ali ja sam spreman za tu borbu, sutra potpišem ako treba‘.‘

Osvježenje za hrvatsku publiku

S najboljim hrvatskim teškašem razgovarali smo i o novostima vezanim uz njegov tim. Nedavno je, naime, započeo suradnju s uglednim menadžerom Keithom Connellyjem, odnosno utjecajnim odvjetnikom Gregom Smithom.

‘‘Htio sam pojačati svoj tim jer sam imao određenih problema. Javio sam se Keithu, koji je napravio velike rezultate u boksačkom svijetu i uspješno vodio karijere mnogih boraca, a on surađuje s Gregom Smithom, koji je renomirani boksački odvjetnik, pa nas je spojio. Mislim da sam napravio dobar potez i da je to odličan tandem. bitno je imati takve ljude iza sebe i smatram da će mi puno pomoći u karijeri. Tu je, također, i dalje Željko Karajica s kojim imam ugovor koji je na snazi i bit će još neko vrijeme‘‘, otkrio nam je Hrgović, pa se osvrnuo na činjenicu da mu je istekao ugovor s njegovim dosadašnjim promotorima, Kalleom i Nisseom Sauerlandom:

‘‘Pregovori o produženju su u tijeku, vidjet ćemo što će se dogoditi, ja sam sada, praktično, "free agent". Blizu smo dogovora, situacija bi se trebala iskristalizirati u narednim tjednima‘‘.

U završnom dijelu razgovora osvrnuli smo se na negativan "trend" rezultata koji vlada među hrvatskim borcima u tekućoj godini. Svoje su mečeve, nažalost, u nešto više od dva mjeseca, izgubili i Agron Smakići i Alen Babić i Roberto Soldić. U opuštenom smo tonu pitali Hrgovića je li vrijeme da on promijeni tu negativnu rezultatsku krivulju i prekine crni niz.

‘‘Mora doći mesija i spasitelj, haha‘‘, ispalio je Hrgović uz široki osmijeh, pa dodao:

‘‘Nadam se da ću uspjeti. Žao mi je što su svi ti dečki izgubili, naši su i uvijek navijam za naše. Šteta, svi su završili dosta neočekivano, čak i tragično u jednu ruku. Vjerujem, uz Božju pomoć, da će se uskoro ugovoriti moj sljedeći meč i da ću hrvatskoj publici pružiti osvježenje. Ove godine je očito u modi gubiti, i to teškim nokautima, ali meni se ne sviđa ta moda, nisam od trendova - ja sam "old school".

Linker
19. travanj 2024 03:23