Regija

(VIDEO) Veočić danas boksa za medalju na SP-u: Pogledajte kako je prošle godine porazio današnjeg suparnika

Gabrijel Veočić (lijevo) vs. Gazimagomed Jalidov

 Screenshot (youtube, Taylor O‘higgins)
Sjajni boksač iz Slavonskog Broda ima priliku upisati se u povijest hrvatskog boksa

Velik dan je pred Gabrijelom Veočićem i Hrvatskom boksačkom reprezentacijom. 21-godišnji Brođanin danas će nastupiti u četvrtfinalu Svjetskog amaterskog prvenstva koje se održava u Uzbekistanu. Veočić je jučer izbacio petog nositelja, Kirgistanca Omurbeka Bekzhigita Uulua, a danas ga čeka meč protiv četvrtog nositelja, Gazimagomeda Jalidova.

Veočić je turnir započeo od preliminarne runde u kojoj se borio za ulazak u šesnaestinu finala. Tri pobjede morao je upisati da izbori četvrtfinale, a Veočić i Tuohetaerbieke Tanglathian jedini su nenositelji koji su ušli u četvrtfinale poluteške kategorije (-80 kg).

Tanglathian je kineski boksač kazahstanskih korijena i danas će boksati protiv Kubanca Arlena Lopeza koji je inače prvi nositelj turnira. Pobjednik tog meča u polufinalu će boksati protiv pobjednika meča između Gazimagomeda Jalidova i našeg Gabrijela Veočića.

No, tko je Veočićev današnji protivnik? Gazimagomed Jalidov Gafurova 28-godišnji je ruski boksač, ali nastupa pod španjolskom zastavom. 2022. godine okitio se brončano medaljom na Mediteranskim igrama, a u desetom mjesecu prošle godine odradio je i svoj prvi profesionalni meč. Nokautom u prvoj rundi porazio je Manuela Largachu.

Jalidov je ovogodišnje Svjetsko prvenstvo započeo mečom u šesnaestini finala, a podijeljenom sudačkom odlukom (4-1) porazio je Meksikanca Hectora Aguirre. Svoju drugu pobjedu na turniru upisao je jučer, a jednoglasnom odlukom porazio je Desmonda Amsterdama.

Jalidov je 2021. godine nastupio i na Olimpijskim igrama, a tamo je dogurao do četvrtfinala. U četvrtfinalu ga je porazio ruski boksač Imam Khataev. Khataev je nokautirao Jalidova u trećoj rundi, a bio je to podosta brutalan nokaut.

Osim Khataeva, pobjedom nad Jalidovim može se pohvaliti i Gabrijel Veočić. Naš najbolji amaterski boksač nije tako davno boksao protiv današnjeg suparnika na SP-u. Veočić i Jalidov borili su se u desetom mjesecu prošle godine, a bilo je to finale Silver Belt turnira u Mariboru. Veočić je podijeljenom sudačkom odlukom (3-2) porazio Jalidova u tom meču, ali bio je to jedan jako težak i tijesan meč.

Velika je ovo prilika za Gabrijela Veočića. Super talentirani hrvatski boksač izjednačio je uspjeh s prošlog Svjetskog prvenstva održanog 2021. godine u Beogradu. Gabrijel je tada nastupao u srednjoj kategoriji (-75 kg), a u četvrtfinalu ga je izbacio Kubanac Yoenlis Hernandez, kasniji osvajač zlatne medalje.

Veočić je od tog SP-a u Beogradu poražen samo jednom. Početkom ove godine Veočića je porazio spomenuti Imam Khataev u četvrtfinalu Golden Belt turnira u Maroku. Bio je to jedan kontroverzni meč koji je prekinut u drugoj rundi nakon sudara glavama. Veočić je izvukao deblji kraj i zadobio je veliku posjekotinu nosa koja je uzrokovala obilno krvarenje. Liječnik je dao naputak da se borba prekine, a sudac je u međuvremenu dao javnu opomenu Khataevu zbog nedozvoljenog udarca glavom. Khataev je trebao biti diskvalificiran, ali pristupilo se bodovanju na temelju do tada viđenog i Khataev je dobio meč na osnovu prve runde i dijela druge runde. Veočić možda dobije priliku osvetiti se u finalu, jer tek tada se može susreti s Khataevim.

Porazi li Jalidova u današnjem četvrtfinalnom ogledu, Veočić će izboriti polufinale i minimalno brončanu medalju. Time će se upisati u povijest hrvatskog amaterskog boksa, jer od osamostaljenja Hrvatske, samo dvojica boksača osvojila su medalju na Svjetskom prvenstvu. Filip Palić 2001. godine okitio se broncom, a Mario Šivolija 2005. godine osvojio je srebrnu medalju. Svi ostali naši renomirani boksači nisu dogurali dalje od četvrtfinala, a neki nisu osjetili niti četvrtfinale.

Nadamo se da će Veočić napraviti barem jedan korak u odnosu na SP koje je odradio prije dvije godine u Beogradu. Jalidovu želimo da ponovi rezultat s Olimpijskih igara, odnosno da turnir završi u četvrtfinalu. Pokazao je Veočić u Mariboru da može boksati s ovim fizički impozantnim španjolsko-ruskim boksačem i definitivno ima dobre šanse za prolazak u polufinale.

Meč između Veočića i Jalidova 10. je po redu u ringu A. Program starta od 11:00 sati, a Veočića i Jalidova u ringu možemo očekivati između 13:00 i 13:30 sati. Prijenos je dostupan putem kanala Arena Fight.

Dok nestrpljivo iščekujete, pogledajte snimku meča koji su Veočić i Jalidov odradili u Mariboru. Klikom na LINK možete pristupiti snimci te borbe.

Linker
04. svibanj 2024 08:02