Regija

FNC Armagedon ima pet novih prvaka: Đorđe Bukvić i ‘Lumberjack‘ Žgela oduševili nokautima

Mario Žgela

 Fight Site
Odlične mečeve priuštili su nam finalisti ovosezonskog Armagedona

Osječka dvorana Gradski vrt domaćin je ovosezonskog finala FNC Armagedon turnira. Radi se o drugom izdanju sjajnog turnira za borce iz regije, a organizatori su ponovno okupili zavidan broj talentiranih boraca. Ipak, pojedinci su se kroz četvrtfinalne i polufinalne nastupe izdvojili kao najbolji te su danas odradili finala. Inače, finale Armagedona poslužilo je i kao uvertira u FNC 4 priredbu koja slijedi netom poslije, također u dvorani Gradski vrt.

Pet novih prvaka dobili smo na večerašnjoj priredbi, a viđeno je nekoliko uistinu sjajnih nokauta, među kojima se najviše ističe high kick kojim je Đorđe Bukvić došao do titule u velter kategoriji. Detaljnje izvještaje finalnih mečeva po kategorijama, pročitajte u nastavku teksta.

(-66 kg): Denis Jurakić (Ahilej borilačka akademija, Srbija) – Mateo Bolfan (UFK Novi Zagreb, Hrvatska)

Finale perolake kategorije donosi nam obračun između srpskog borca Denisa Jurakića i hrvatskog borca Matea Bolfana. Spomenuti dvojac susreo se na otvaranju sezone, odnosno u četvrtfinalu. Jurakić je tada slavio gušenjem u drugoj rundi.

Ipak, Bolfan je samo tjedan dana kasnije uskočio u meč protiv Nejca Preložnika, umjesto ozlijeđenog Marka šarića. Bolfan je savladao Preložnika te je izborio polufinale. Jurakić je u polufinalu savladao Talijana Vittorija Amodea, dok je Bolfan slavio protiv Nemanje Todorovića.

20 sekundi trebalo je Jurakiću da napadne prvo rušenje. Bolfan je u početku dobro obranio pokušaj single leg rušenja, no srpski borac nastavio je raditi i odveo je borbu u parter te je pritisnuo Bolfana uz ogradu. Dobro je Bolfan radio, konstantno se pokušavao ustati, no kad god se pridigne, Jurakić bi ga opet rušio. Međutim, nije Denis uspijevao nanositi veću štetu, no gledali smo sjajno hrvanje i pregršt odličnih bacanja od strane Jurakića. Drugom polovicom prve runde, Bolfan je jako dobro branio pokušaje rušenja od strane Jurakića, a sudac ih je razdvojio 30-ak sekundi prije kraja. Pogodio je Bolfan nekoliko dobrih udaraca do kraja prve runde, ali sve je završilo sjajnim double legom od strane borca iz Ahilej borilačke akademije.

Početkom druge runde, Jurakić je žrtva Bolfanovog uboda u oko te je došlo do privremenog prekida. Druga runda donosi gotovo presliku prve. Jurakić ponovno drži Bolfana pritisnutim uz kavez te konstantno traži rušenja, do kojih povremeno i dolazi. Imao je Bolfan sredinom runde zanimljiv, ali neuspješan pokušaj ''giljotine''. Kontrolirao je borac iz Srbije drugu rundu sve do kraja, a pred kraj imao je također neuspješan pokušaj submissiona (toe holda). Komentatori Matej Truhan i Ozren Radavić komentirali su da se radi o preslici prvog meča i apsolutno su bili u pravu.

Odmah na početku treće runde, Denis Jurakić dolazi do još jednog rušenja te počinje napadati Bolfana ''GNP-om''. Sudac je razdvojio borce i poslao ih u stojku nakon nešto više od dvije minute unutar treće runde. Međutim, Jurakić je dolazio do rušenja kad god poželi, a poželio je odmah nakon sudačkog razdvajanja. Iskontrolirao je Jurakić svog protivnika sve do samog kraja, a prizor iz Bolfanovog kuta, desetak sekundi prije kraja, dovoljno je rekao. Nikola Čuljat kimanjem glavom izrazio je nezadovoljstvo i bio je svjestan da je njegov borac jednostavno bio nemoćan protiv sjajnog grapplinga Denisa Jurakića. Srpski borac slavio je jednoglasnom odlukom sudaca nakon tri runde totalne kontrole.

(-70 kg): Alberto Antić (Ban Team, Hrvatska) – Rusi Minev (Ahilej borilačka akademija, Bugarska/Srbija)

Bugar Rusi Minev i Alberto Antić bili su najbolji borci lake kategorije u drugoj sezoni Armagedona. Borac iz Ban Teama, Alberto Antić, na putu do finala savladao je dvojicu Talijana. Christiana Tietta pobijedio je tehničkim nokautom u prvoj rundi, dok je Alessija Carchiu također pobijedio nokautom u prvoj rundi.

Rusi Minev s druge strane prezentirao je sjajno hrvanje kroz oba nastupa. Sezonu je otvorio pobjedom protiv Talijana Piersanta Paderna (jednoglasna odluka), a u polufinalu je slavio protiv Abrahama Area iz zagrebačkog ATT-ja.

Alberto Antić djelovao je fizički puno impozantnije od Mineva. Agresivno su oba borci ušli u meč, te smo u prvih 20 sekundi svjedočili otvorenim razmjenama. Mogao je Mineva koštati jedan pokušaj kružnog udarca nogom. Antić ga je rušio i zadao mu nekoliko udaraca, ali Minev se brzo vratio na noge. Minev je pokušavao low kickovima, ali Antić nije ostajao dužan s boksačkim kombinacijama. Minev je konstantno pogađao desnim overhandom i puno problema radio je Antiću na taj način. Bugarski borac iz srpskog Ahileja došao je do rušenja minutu prije kraja runde, ali Antić je prezentirao snagu i brzo se vratio u stojku. Ipak, nakon jedne hrvačke sekvence s Antićem, Minev hvata jako duboku ''giljotinu'' i završava Antića krajem prve runde, točnije 23 sekunde prije kraja. Jako dobar nastup i drugog predstavnika Ahilej borilačke akademije, a glavni trener Ivan Đorđević ''Icko'', nakon Marka Bojkovića prošle sezone, ima dvojicu prvaka u drugoj sezoni turnira.

(-77 kg): Aleksandar Mihailović (MMA Bushido, Crna Gora) – Đorđe Bukvić (Unity Fight Team, Srbija)

23-godišnji Aleksandar Mihailović iskusan je amater. Borac iz Crne Gore sezonu je otvorio tehničkim nokautom u prvoj rundi protiv Luke Sumića, a u finale se plasirao preko Enisa Mučaja kojeg je savladao submissionom (RNC) u drugoj rundi.

22-godišnji Bukvić dolazi iz Srbije. Sezonu je započeo uzbudljivom borbom u kojoj je pobijedio Luku Vargovića, dok je u polufinalu izbacio Crnogorca Radovana Vukovića. Bukvić je pobijedio nokautom nakon samo 15 sekundi borbe.

Krenuli su borci nešto opreznije u meč, no nakon samo 35 sekundi, Bukvić pogađa fantastičan desni high kick. Aleksandar Mihailović završava brutalno nokautiran, a Bukvić je uputio još nekoliko udaraca prije nego li je sudac konačno prekinuo meč. Definitivno jedan od najboljih poteza koje ćemo vidjeti danas. Borac iz Crne Gore trebao je manje od jedne minute da završi protivnike u polufinalu i finalu. 41 sekunda službeno je trebala Bukviću za pobjedu u finalu.

(-84 kg): Matija Bosančić (Unity FT, Srbija) – Mateo Šitum (American Top Team Zagreb, Hrvatska)

Matija Bosančić jedan je od najuzbudljivijih boraca ove sezone. Srpski borac mnoge podsjeća na Rakića, a u četvrtfinalu je brutalno nokautirao Tomislava Ceronju nakon 20-ak sekundi borbe. Finale je izborio savladavši Aleksandra Vukosavljevića prekidom u prvoj rundi. Bosančić i Vukosavljević pružili su borbu večeri u Šibeniku.

Mateo Šitum dolazi iz zagrebačkog American Top Teama. 25-godišnjak s bazom iz karatea sjajno je otvorio sezonu nokautiravši Darija Miškovića high kickom. U polufinalu nije nastupao jer mu je protivnik Ilija Brkan zbog ozljede otkazao nastup.

Iako smo svi očekivali čistu borbu u stojci, Bosančić je brzo do rušenja, točnije već u prvoj minuti. Međutim, Šitum se brzo pridigao. Ipak, nakon Šitumovog pokušaja middle kicka, borci ponovno završavaju u parteru, a Bosančić je dobrim dijelom runde, jako dobro radio iz gornje pozicije. Naročito agresivan udarao je Bosančić laktovima, a sudac je meč prekinuo 70 sekundi prije kraja runde.

(-97 kg): Felix Polianidis – Mario Žgela (MMA Valens, Hrvatska)

24-godišnji Mario Žgela najstrašniji je borac ove sezone. Vinkovčanin posjeduje ubojitu snagu udarca, što je uostalom prezentirao u polufinalu. Samo 22 sekunde trebale su Žgeli da brutalno nokautira Žarka Jankovića iz Crne Gore. Sedam profesionalnih mečeva je iza Žgele i u ovaj turnir ušao je kao veliki favorit.

Trebao se Mario boriti protiv Igora Kuzmanovića, no borac iz Slovenije otkazao je nastup. Uskočio je Grk Felix Polianidis, a meč je ugovoren u catchweightu do 97 kilograma, iako se zapravo radi o finalu poluteške kategorije. Polianidis (6-4-0) iza sebe ima 10 profesionalnih mečeva, no na Armagedonu nije nastupao ove sezone.

Već na prvi nalet Žgele, Polianidis je završio na podu. Mario zadaje odličan udarac koljenom u tijelo Grka, a ''GNP-om'' ubrzo dovršava posao. 20 sekundi trebalo je ''Lumberjacku'' (''Drvosječi'') Žgeli za drugu eskpresnu pobjedu u posljednjih tjedan dana. Borac iz vinkovačkog MMA Valensa više je nego spreman za kvalitetnije protivnike.

Kompletne rezultate finalne večeri FNC Armagedona, pročitajte pri dnu teksta.

FNC Armagedon - finale druge sezone:

(-66 kg): Denis Jurakić (Srbija) def. Mateo Bolfan (Hrvatska) via jednoglasna sudačka odluka

(-70 kg): Rusi Minev (Bugarska) def. Alberto Antić (Hrvatska) via submission (giljotina) - R1, 04:40

(-77 kg): Đorđe Bukvić def. Aleksandar Mihailović (Crna Gora) via KO (high kick) - R1, 00:41

(-84 kg): Matija Bosančić (Srbija) def. Mateo Šitum (Hrvatska) via TKO - R1, 03:50

(-97 kg): Mario Žgela (Hrvatska) def. Felix Polianidis (Grčka) via KO, R1, 00:20

Linker
19. travanj 2024 08:00