Regija

FNC je dobio prvaka! Daniel Bažant slavio je protiv bivšeg UFC borca Ronyja Jasona

Daniel Bažant

 Fight Site
Pet rundi bespoštedne borbe gledali smo u glavnoj borbi večeri na FNC 5 eventu

FNC 5 priredba u Zaboku došla je do samog kraja. Glavna borba večeri ujedno je i povijesna za FNC, zato što se radilo o prvom meču za prvaka FNC-a. Rony Jason (15-9-0 uoči meča) i Daniel Bažant (5-3-0 uoči meča) borili su se za prvaka perolake kategorije. Filip Pejić trebao se prvotno boriti protiv 38-godišnjeg Brazilca koji je nekoć nastupao u UFC-u (4-4, 1 NC UFC), ali nakon teškog poraza na KSW-u prije mjesec dana, 30-godišnji Bažant dobio je priliku uskočiti kao zamjena.

Preuzeo je borac iz pulskog Trojana sredinu kaveza od prve sekunde. Rony Jason prihvatio je ulogu borca koji se povlači i konstantno nalazi uz ogradu kaveza, a Bažant je djelovao jako opušteno protiv puno iskusnijeg suparnika. Konkretnijih udaraca i otvorenijih razmjena nije bilo nakon pola prve runde, već se više radilo o ispitivanju snaga. Konstantno je ''Bagi'' vršio pritisak, ali nije otpustio kočnicu kad su u pitanju udarci koje je bacao. Desnim krošeom pokušao je pronaći metu nekoliko puta, dok je Jason imao uspjeha s lijevim ''calf kickom'' te lijevim middle kickom. Poprilično rezervirana runda od strane oba borca, ali dojam je kako je Bažant bio blago bolji jer se konstantno kretao prema naprijed.

Druga runda dobrim dijelom bila je preslika prve. Jason se i dalje konstantno povlačio, Bažant je pritiskao i opušteno se kretao. Bivši UFC-ov borac povremeno bi dobro pogodio lijevim kickom, dok je Bažant postao nešto raznovrsniji s boksačkim kombinacijama te je metu tražio lijevim direktom, krošeom te desnim aperkatom. Konkretne štete i opasnosti nije bilo s niti jedne strane. Podizao je ''Bagi'' tempo kako je runda odmicala i dojam je kako je Jason počeo usporavati, što ne čudi s obzirom da se konstantno kretao lateralno u povlačenju.

Uloge su ostale iste i početkom treće runde. Jason je nastavio biti opasan s ''calf kickovima'', ali Bažant je i dalje bio poletan u svojim kretnjama. Nakon minutu i pol treće runde, Daniel se otvorio te je zadao seriju dobrih udaraca. Jason je ipak ostao smiren i dobro je izdržao nalet našeg borca. Bažant se sve više počeo otvarati te napadati, ali Rony Jason također je imao svojih trenutaka. Mijenjao je Bažant gard sve češće, jer primio je niz ''calf kickova'' u svoju prednju, lijevu nogu.

Jason je u četvrtu rundu odlučio ući agresivnije nego u prethodne tri te je čak krenuo i s fintiranjima kojima je tražio rušenje. Bažant ga je ipak počastio s nekoliko dobrih kontri te se Brazilac ipak donekle primirio, ali držao se sredine kaveza, za razliku od ostalih rundi. Šteta na licima oba borca bila je vidljiva, a sredinom runde, Brazilac dolazi do prvog rušenja na ovom meču. Jason je završio kao gornji u ''half guardu'', a Bažantovo lijevo oko bilo je u sve lošijem stanju. Jason je 70-ak sekundi prije kraja runde imao odličan pokušaj ''giljotine'', a zatim i ''anakonda gušenja'', ali Bažant se još bolje izvukao iz obje situacije te je vratio borbu u stojku. Jason se ispuhao u tim naletima, a Bažant je osjetio krv i krenuo je u novi nasrtaj. Umor je ipak bio vidljiv kod oba borca, no gledali smo rundu s pregršt akcije.

Peta runda započela je zagrljajem boraca jer su kroz prijašnjih 20 minuta zadobili poštovanje jedan drugoga. Bažant se i dalje jako lijepo kretao te je držao distancu lijevim direktom. Jason je nastavio sa svojim najjačim oružjem, ''calf kickovima'' u Bažantovu lijevu nogu. Pulski borac vidno se sve teže nosio s time, ali nije se dao pretjerano smesti. Jason je počeo sve više promašivati kako se borba bližila kraju, a Bažant je prezentirao odličnu kondiciju jer se i dalje jako lepršavo kretao. Lica oba borca bila su uneređena, što niti ne čudi nakon pet rundi ovakve borbe. Bila je ovo prezentacija na visokoj razini od strane oba borca i meč dostojan prve FNC-ove borbe za za titulu. Jednoglasnom odlukom sudaca na koncu je slavio Daniel Bažant i time je upisao najveću pobjedu u dosadašnjoj karijeri.

Nakon što je 2021. godine diskvalificiran u finalu prve sezone FNC Armagedona, Bažant je danas postao kraljem FNC-ove perolake kategorije. Pravi rat pružili su Bažant i Jason i publika u Zaboku mogla je uživati, kako u ovoj, tako i u ostalih osam mečeva koje su imali prilike gledati.

Linker
23. travanj 2024 15:06