Regija

FNC je okrunio prvog prvaka u bantam kategoriji: Darko Banović završio je Wojcikiewicza u sjajnom meču!

Darko Banović

 Screenshot (voyo.hr)
33-godišnji Darko Banović prvi je FNC-ov prvak u bantam kategoriji (-61 kg)

Prvi od ukupno tri večerašnja meča za pojas ponudio je okršaj za prvog FNC-ovog prvaka bantam kategorije. Darko Banović (19-9-0) s jedne strane, Bartosz Wojcikiewicz (9-1-0) s druge.

Ovaj meč nije privukao veliku pompu među fanovima i medijima, ali zapravo smo imali uparivanje dvojice odličnih boraca s pregršt iskustva. Banovića smo krajem prošle godine imali priliku gledati na FNC-ovom eventu u Sarajevu gdje je svladao Marca Beltrana, dok je Bartosz Wojcikiewicz u FNC došao ove godine kao veliko pojačanje. 30-godišnji Poljak prije dolaska u FNC nastupao je pod okriljem švedske Superior Challenge organizacije.

Wojcikiewicz je već u prvoj rundi pokazao zašto je predstavljen kao veliko pojačanje. Poljak je lijepim boksačkim kombinacijama stvarao probleme bosanskohercegovačkom borcu i djelovao je kao itekako ozbiljan borac. Banović je nešto pasivnije ušao u meč, ali kako je runda odmicala, budio se i Banović te je nanizao nekoliko vrlo lijepih boksačkih kombinacija. Prva runda odvijala se isključivo u stojci, a kao što se moglo i očekivati od ovog dvojca, gledali smo meč na vrlo visokoj tehničko-taktičkoj razini.

Banović je dobro ušao u drugu rundu, ali vrlo brzo Wojcikiewicz je počeo uzvraćati još konkretnije. Poljak uistinu lijepo boksa, a njegova ljevica na razne načine (aperkat, kroše, direkt) pronalazila je metu. Nakratko se činilo da je Banović uzdrman nakon nekoliko udaraca Wojcikiewicza, ali uspio je Darko izdržati nalet i nakon nešto manje od dvije minute unutar druge runde, Banović se sjajno spustio u "double leg" rušenje i odveo borbu u parter. Darko se našao u zatvorenom gardu Poljaka koji ga je pokušao kažnjavati udarcima laktom, ali Banović se nije dao omesti i uspostavio je kontrolu kojom je mogao usporiti tempo ove borbe. Konstantno je Wojcikiewicz tražio priliku da ugrozi Banovića, kako trokut gušenjem, tako i pokušajem poluge, čak i omoplate. Banović je neutralizirao te pokušaje, ali Wojcikiewicz mu se nedugo poslije pridigao i zaredao je nekoliko sjajnih udaraca nakon kojih je Banović ostao bez štitnika za zube. Poljak kao da je pronašao recept za ugroziti Banovića u stojci, a Darko je priliku tražio kroz klinč i pokušaje da borbu odvede u parter. Wojcikiewicz je krajem druge runde sve više podizao tempo, dovodio je Banovića u teške situacije svojim udarcima, ali Banović 15-ak sekundi prije kraja runde upisuje još jedno rušenje i uspijeva primiriti nalet opasnog Wojcikiewicza. Suci su ovdje imali vrlo nezgodan posao s bodovanjem.

Početkom treće runde nos Bartosza Wojcikiewciza izgledao je vrlo loše i to je bio dobar znak za Banovića koji je zapravo gubio razmjene u stojci, ali nekim od svojih udaraca uspio je napraviti veliku štetu na licu Poljaka. Nije se Banović ipak htio previše upuštati u nove razmjene i nakon 80-ak sekundi treće runde novim "double leg" rušenjem odveo je borbu u parter. Tražio je Wojcikiewicz način za vratiti se u stojku, izlagao je svoja leđa napadima Banovića, a čim se Wojcikiewicz uspio vratiti na noge, Banović ga je ponovno srušio i nastavio nanositi štetu iz gornje pozicije. Neprestano je Banović udarao lijevom rukom iz gornje pozicije i govor tijela Bartosza Wojcikiewicza davao je naslutiti kako se bliži kraj. Nos Poljaka izgledao je sve lošije, a Banović je radio fantastičan posao svojim pritiskom. Lomio je Banović protivnika i mentalno, jer Wojcikiewicz bi uložio velike napore da se vrati na noge, ali ekspresno bi bivao srušen nakon toga. U strašno visokom tempu Banović je odrađivao treću rundu, a pretkraj runde zaključao je d‘arce gušenje. Totalno iscrpljeni Wojcikiewicz nije se ni pokušao obraniti i pet sekundi prije kraja runde Banović je dovršio posao i došao do pojasa.

Bio je ovo meč u kojem je publika uistinu mogla uživati. Oba borca prezentirala su vještine na jako visokoj razini, ali posebno impresivan bio je Darko Banović. Wojcikiewicz mu je radio probleme u stojci, ali Darko je prezentirao srčanost i vrhunsku kondicijsku spremu kojom je u potpunosti slomio svog protivnika.

Darko Banović nekako je na "mala vrata" došao u FNC, ali organizacija je u njemu dobila jako, jako ozbiljnog borca. 33-godišnji "Face Smasher" danas je upisao čak 20. pobjedu u karijeri i s nestrpljenjem čekamo njegove sljedeće nastupe.

Linker
10. rujan 2024 16:04