Regija

‘Zašto i dalje zovu Vasu?‘: Brojke sve govore, Vaso Bakočević i dalje je vodeća FNC-ova zvijezda!

Vaso Bakočević

 Instagram (fnc)
35-godišnji Vaso Bakočević bez obzira na rezultate unutar kaveza, uvijek uživa veliku pažnju od strane publike

Vaso "Psihopata" Bakočević (43-24-1) definitivno nije jedan od regionalnih boraca koje ćemo po završetku karijere stavljati u koš s najboljim borcima koji su potekli s ovih prostora. Nije Vaso Bakočević ni "pionir" MMA-a na ovim prostorima, jer ipak su neke ranije generacije utabale put njemu i ostalim borcima na sceni.

Uzmemo li u obzir trenutno stanje, Vaso Bakočević ni među trenutno aktivnim borcima ne spada u kategoriju elitnih boraca. Pod okriljem FNC-a odradio je četiri MMA nastupa, dvaput je gubio od Francisca Barrija, jednom od Ivice Truščeka, a porazio je samo Kirilla Medvedovskog, za kojeg bi se vjerojatno i sam Bakočević složio kako je zalutao u FNC i na tu razinu slobodne borbe. Upisao je Vaso još jednu pobjedu pod okriljem FNC-a, ali meč protiv Alexandrea Ribeira održan je prema pravilima "bare knuckle" boksa.

Dakle, Bakočevićevi rezultati unutar FNC-a daleko su od idealnih, iako je i sam FNC još uvijek organizacija u razvoju i tek će doseći razinu vodećih europskih organizacija poput npr. KSW-a.

Bakočević je imao priliku osvojiti i svojevrsni FNC-ov pojas. Radilo se o pojasu za "balkanskog BMF-a" koji je na kraju ipak pripao Ivici Truščeku, a krajem prošle godine Vaso je dobio priliku poraziti prvaka FNC-ove lake kategorije, ali u meču koji je održan u "catchweightu" i pojas nije bio u igri. Izgubio je Bakočević i taj meč, iako je najavio velike stvari uoči te borbe protiv "Croate" Barrija.

Nakon što je poražen od "Croate", mnogi njegovi fanovi ostali su silno razočarani i navodno su počeli "dizati ruke" od njegovog lika i djela. Društvene mreže bile su prepune komentara koji su navodili kako Vasu više "ne treba shvaćati ozbiljno" i da bi FNC "trebao otpisati Bakočevića". No, Vaso Bakočević i dalje je dio vodeće regionalne MMA organizacije, a čelni ljudi FNC-a definitivno nisu pogriješili nastavkom suradnje sa "Psihopatom".

Naime, Vaso Bakočević večeras će nastupiti na FNC 19 eventu u Puli čiji je "fight card" prepun vrhunskih imena. Jordan Barton, borac za kojeg mnogi tvrde da je uz Nikola Joksovića "P4P" broj jedan u FNC-u, branit će pojas prvaka protiv nekadašnjeg UFC-ovog borca Ronyja Jasona.

Darko Banović borit će se s odličnim Poljakom Bartoszem Wojcikiewiczem za pojas u bantam kategoriji. Tu je i Martin Batur, borac koji je nekoć jako uspješno nastupao u FFC-u, a jedan nastup upisao je i unutar ONE Championship organizacije. Cjelokupan program predvodit će Yorgan De Castro, donedavno UFC-ov teškaš kojeg čeka okršaj s Miranom Fabjanom, borcem koji je trenutno jedno od najomiljenijih lica među FNC-ovim fanovima.

Miran Fabjan jedini je borac na "cardu" koji može parirati Vasinim brojkama

Dakle, na "cardu" imamo elitne FNC-ove borce (Barton), bivše UFC-ove borce (Jason, De Castro), renomirana domaća imena (Batur, Banović), mlade talente (Marko Ančić, Andres Ramos, Erik Pletikos, Vojo Katanović...), ali i veliku zvijezdu Mirana Fabjana. Unatoč svemu, brojke govore da je Vaso Bakočević i dalje vodeća zvijezda organizacije.

Naime, zavirite li u brojke na FNC-ovom Instagram profilu, brzo možete uočiti kako Vaso Bakočević i dalje bilježi izvanredne brojke. Sučeljavanje Bakočevića i njegovog protivnika Filipa Pejića u vrijeme pisanja ovog članka prikupilo je oko 183 tisuće pregleda. Usporedbe radi, "face off" Mirana Fabjana i Yorgana De Castra trenutno je na 100-ak tisuća pregleda. Ostala sučeljavanja ne mogu parirati ovim brojkama. Usporedbe radi, sučeljavanje Bartona i Jasona nije prikupilo ni 50 tisuća pregleda.

FNC-ov kratki video Bakočevićevog dolaska u Valamar hotel polučio je čak 186 tisuća pregleda, što je još jedna potvrda Vasine popularnosti, a fotografija sa sučeljavanja između njega i Pejića povukla je najviše lajkova među svim fotografijama s jučer održanih sučeljavanja.

Tijekom "fight weeka", FNC je konstantno objavljivao intervjue s glavnim akterima FNC 19 eventa. Voditeljica Klara Bilalović Keles odradila je nekoliko intervjua pod nazivom "Face off s Klarom". Njen intervju s Vasom privukao je 22 tisuće pregleda, a najbliži toj brojci bili su Zelg Galešić (16 tisuća pregleda) i Filip Pejić (15 tisuća). Mlade nade poput Marka Ančića, Voje Katanovića, Borisa Stanića ili Erika Pletikosa trenutno se ne mogu približiti tim brojkama, a bilo bi zanimljivo vidjeti kakve bi brojke polučio Klarin intervju s Miranom Fabjanom.

Izuzev spomenutog serijala "Face off s Klarom", borci su odrađivali intervjue s FNC-om, a tu se među intervjuiranima našao i Fabjan. "Slo Rockyjev" intervju pregledan je 17 tisuća puta, ali Bakočević je dobio i ovu "bitku". 23 tisuće pregleda skupio je njegov intervju za FNC, iako je na FNC-ovom YouTube kanalu dva dana kraće nego Fabjanov intervju. Nitko od ostalih sudionika večerašnjeg eventa nije prebacio 10 tisuća pregleda. Intervju s Markom Bojkovićem prikupio je 14 tisuća pregleda, ali treba napomenuti kako je taj intervju objavljen prije devet dana, dok je intervju s Vasom nepuna dva dana na FNC-ovom kanalu. Ovakvi rezultati Vasu prate uoči gotovo svakog nastupa na FNC-ovim eventima.

Za kraj usporedbe brojki, dotaknut ćemo se i famoznih "followera" na Instagramu. 301 tisuća nevjerojatna je brojka Vasinih pratitelja na ovoj društvenoj mreži. Ostalih 17 sudionika FNC 19 eventa zajedno nemaju pratitelja koliko ih ima Bakočević (oko 224 tisuće pratitelja imaju svi zajedno). Dodamo li Instagram profil FNC organizacije (98,1 tisuće pratitelja), tada 17 sudionika "carda" zajedno s organizacijom uspijevaju nadmašiti Bakočevićev broj pratitelja. Proširimo li vidike izvan ovog "fight carda", moramo u priču uključiti Marka Bojkovića koji uživa pažnju 252 tisuće pratitelja i u ranoj fazi karijere parira brojkama Vase Bakočevića. Nažalost, Bojković je ostao bez nastupa u Puli nakon što je njegov protivnik otkazao nastup zbog ozljede koljena.

Osim sjajnih brojki na Instagramu, Vaso je svoje djelovanje proširio i na YouTube gdje ima vrlo popularan YouTube kanal (Psycho TV by Vaso Bakočević), a dobro se snašao i u ulozi voditelja podcasta na YouTube kanalu Meridian TV-a. Sve to pridonosi izgradnji njegovog imidža.

Opis posla se promijenio, a Bakočević se jako dobro snašao u takvim okolnostima

Puno je polemike oko načina na koji funkcionira današnji MMA. Više puta nailazili smo na primjere gdje su UFC-ovi borci isticali kako ih je organizacija doslovno prisiljavala da postanu marketinški isplativiji. Colby Covington pojasnio je kako je kompletnu osobnost "trash talkera" izgradio jer je bio na rubu otkaza, unatoč dobrim rezultatima koje je bilježio unutar najveće svjetske MMA organizacije.

Mnogim fanovima samog sporta i borilačkih vještina ne sviđa se smjer u kojem ide moderni sport. Fokus se sve više stavlja na ono što borci pružaju izvan kaveza, za mikrofonom i pred kamerama. Više nije dovoljno ući u kavez, upisati pobjedu i bez riječi napustiti kavez. Biti aktivan na društvenim mrežama, vješt za mikrofonom i marketinški isplativ, danas je u opisu posla koji obavljaju MMA borci. Čelnici organizacija žele borce koji generiraju prihode, što se onim tradicionalnijim "hardcore" fanovima očekivano ne sviđa, ali ipak je razumljivo da organizacije funkcioniraju na ovakav način, jer ambicija svakog poslodavca je financijska isplativost.

Vaso Bakočević neće osvojiti FNC-ov pojas i uspješno ga pbraniti pet puta zaredom. Neće Vaso pobijediti u svakom meču, čak naprotiv, možda će češće gubiti nego pobjeđivati unutar FNC-ovog kaveza. Međutim, način na koji funkcionira moderni MMA odavno je izašao izvan okvira kaveza, a Bakočević najbolje rezultate postiže upravo tamo, izvan kaveza.

Stoga se nemojte pitati "zašto i dalje zovu Vasu", brojke sve govore.

Sve informacije o večerašnjem FNC 19 eventu (gdje i kada pogledati priredbu) možete potražiti klikom na LINK

Linker
13. rujan 2024 15:02