Regija

Gabrijel Veočić ispao u četvrtfinalu SP-a: Jalidov je nokautirao Brođanina u prvoj rundi

Gabrijel Veočić

 Screenshot (arena Fight)
21-godišnji hrvatski poluteškaš dobro je odrađivao prvu rundu, sve do kobnog udarca pred sami kraj runde

Gabrijel Veočić nažalost nije uspio osvojiti medalju na Svjetskom boksačkom prvenstvu. Najbolji hrvatski amaterski boksač nokautom u prvoj rundi izgubio je četvrtfinale Svjetskog boksačkog prvenstva u Taškentu. 21-godišnji boksač iz Slavonskog Broda izgubio je od Gazimagomeda Jalidova u četvrtfinalu SP-a. Jalidov je španjolski boksač ruskih korijena, a u turnir je ušao kao peti nositelj. Veočić je u Uzbekistan došao bez statusa nositelja.

Dobro je Veočić boksao velikim dijelom prve runde, kontrolirao je distancu i nešto frekventnije je pogađao svojim udarcima. Vjerojatno bi Gabrijel uzeo prvu rundu na sudačkim karticama, ali šest sekundi prije kraja Jalidov je sjajno pogodio desnicom i nokautirao je Veočića.

Sudac nije niti brojao, odmah je proglasio kraj meča i Veočić nije niti imao priliku za oporaviti se. Treba ipak biti realan i reći da je do prekida došlo sasvim zasluženo. Gabrijel je bio teško uzdrman i Jalidov je upisao jedan od najspektakularnijih nokauta u dosadašnjem tijeku turnira.

Španjolski boksač u polufinalu će boksati protiv Tanglathiana Tuohetaerbiekea. Tijesnom sudačkom odlukom boksač iz Kine izbacio je Kubanca Arlena Lopeza, dvostrukog olimpijskog pobjednika. Tuohetarbieke je poput Veočića ušao u ovaj turnir kao nenositelj, ali njegova pobjeda protiv Lopeza nije ipak neka ‘‘ogromna senzacija‘‘. Pokazao je Tuohetaerbieke ranije kroz turnir da je sjajan boksač, a odličan meč odradio je i protiv Lopeza.

Veočić je ispadanjem u četvrtfinalu ponovio uspjeh koji je ostvario na SP-u održanom 2021. godine u Beogradu. Tada je Gabrijel nastupao u kategoriji do 75 kilograma i u četvrtfinalu je ispao od kasnijeg pobjednika, Yoenlisa Hernandeza. Sada je ponovno zapeo u četvrtfinalu, ali pregršt je vremena da 21-godišnji Gabrijel dođe do medalje na velikom natjecanju,

Hrvatska je ispadanjem Veočića ostala bez svojih predstavnika na SP-u, a ostali smo i na dvije svjetske medalje od osamostaljenja. Filip Palić 2001. godine osvojio je broncu na SP-u, dok je Marijo Šivolija bio srebrni 2005. godine.

Linker
17. travanj 2024 12:22