Regija

Gabrijel Veočić nakon osvajanja naslova prvaka: ‘Želim godinu završiti među osam na svijetu‘

Gabrijel Veočić i Noa Ježek
 Ranko Suvar/CROPIX
Svoj ogromni talent na ovogodišnjem je državnom prvenstvu opravdao Gabrijel Veočić

Već kad je prošle godine, svoje prve seniorske, s 18 i pol godina stigao do finala državnog prvenstva gdje je tijesno poražen od Mladena Sobjeslavskog, bilo je jasno kako se u Gabrijelu Veočiću krije nešto posebno. Mladić iz Slavonskog Broda pravi je sportaš u potpunosti posvećen boksu i svemu što ide uz njega, a pored svega toga je prirodno nagrađen velikim talentom i fizičkim predispozicijama. Sve su to oni početni temelji za uspjeh, ali znamo kako se isti gradi korak po korak.

Gabrijel je upravo tako nastavio, a čak i u pandemijom otežanim uvjetima uspio je prošle godine ostati jedan od aktivnijih amatera u državi. Tako je po raznim turnirama skupljao iskustvo pred ovo prvenstvo, koje znači jedan dodatni iskorak, no on sam dodaje kako niti s tim brojem nastupa, većim od gotovo svih boksača u državi, nije mogao u potpunosti biti zadovoljan. No, zadovoljan je nastupom koji ga je doveo na državni tron.

"Zadovoljan sam nastupom na Prvenstvu Hrvatske, ali to nije niti približno koliko sam mogao i htio pokazati. Smatram kako se nisam dovoljno dobro uboksao, budući da zbog korone baš i nije bilo pretjerano mečeva", kratko nam je prokomentirao novi prvak Hrvatske, koji je otkrio kako će izgledati njegov raspored u idućim mjesecima:

"Iduće natjecanje mi je Prvenstvo Hrvatske za boksače do 22 godine, nakon čega slijedi Balkansko prvenstvo pa Europsko prvenstvo za boksače do 22 godine."

Iako je osvojio seniorsku titulu, Gabrijel nema namjeru odustati od natjecanja sa svojom generacijom. Uostalom, njegov najveći državni rival, Noa Ježek, je također mladi boksač, s kojim bi se Gabrijel i na ovom idućem prvenstvu mogao ponovno susresti. To prvenstvo održava se od 22. do 25. travnja.

Budući da je dosadašnji trostruki državni prvak, Mladen Sobjeslavski, zbog obaveza studija u inozemstvu kratko stavio boksačku karijeru u drugi plan, može se reći kako je Gabrijel trenutno neupitno prvo domaće ime srednje kategorije. Kao takav imao se pravo nadati nastupu na svjetskim olimpijskim kvalifikacijama, no one su na kraju otkazane. Bilo bi mu to sjajno iskustvo, iako on vjeruje da na to natjecanje ne bi otišao kao prolaznik.

"Nadao sam se svjetskim kvalifikacijama i nastupu na Olimpijskim igrama, no to nažalost ove godine neće biti moguće, budući da su iste otkazane. No, nadam se da ću se plasirati na iduće Olimpijske igre", dodao je. Zapravo, upravo u Parizu se od njega može puno očekivati jer će tada biti u za amatera možda i najboljim godinama.

Kad ga već neće biti u Tokiju, očekuje se da bismo Gabrijela kao prvaka Hrvatske trebali gledati najesen u Beogradu na Svjetskom prvenstvu. Za isto natjecanje ima zanimljivu ambiciju, a otkrio je i na koji način želi završiti ovu godinu, koju je jako dobro započeo.

"Vjerujem da ću na Svjetskom prvenstvu ostvariti odličan rezultat. Nadam se da ću ući među osam najboljih, to je nešto čime bih bio zadovoljan za ovo natjecanje. Prije toga ću imati vremena uboksati se na Europskom prvenstvu za mlade i na Balkanskim igrama.Također se nadam da ću na Europskom prvenstvu do 22 godine osvojiti medalju", otkrio je Gabrijel svoj cilj.

Neke dugoročne planove mu naravno još nismo spominjali, iako nije moguće pratiti ovog momka, a da ne pomislite kako ga čeka sjajna karijera, ne samo na amaterskoj, nego i na profesionalnoj boksačkoj razini. S 19 godina uspio se popeti na državni tron, a sad mu preostaje taj status braniti te napredovati dalje na regionalnoj, kontinentalnoj i globalnoj sceni. Mi smo se do sada mogli uvjeriti kako za tako nešto ima talenta. Uz to mu preostaje samo rad i napredak, za što je velikim dijelom zadužen njegov otac Pero, koji za sada njegovu karijeru vodi u pravom smjeru.

Linker
23. travanj 2024 02:37