Regija

Talijane u Split dovodi legenda Azzurra koja je pobjeđivala i Hrgovića i Huntera

Roberto Cammarelle
 JACK GUEZ, AFP
Na splitskim Gripama održat će se reprezentativni susret Hrvatske i Italije

Nakon vrlo uspješnog prvog kola 1. Hrvatske boksačke lige i HBL/mladih, te Pojedinačnog prvenstva Hrvatske za seniore i mlađe seniore u Boksačkom centru Zagreb, novi spektakl slijedi na splitskim Gripama – reprezentativni susret Hrvatska – Italija, stoji na službenoj stranici Hrvatskog boksačkog saveza.

U Sportskom centru Gripe u Splitu, u petak, 26. ožujka 2021. godine, u reprezentativnom meču sučelit će se najbolji boksači Hrvatske i Italije. Talijani, kao prava boksačka velesila, također svoje borce pripremaju za olimpijske kvalifikacije i treba im jakih testnih mečeva, baš kao i našim potencijalnim olimpijcima Luki Plantiću, Marku Milunu ili Toniju Filipiju. Revija na Gripama više će nego dobro doći boksačima iz oba nacionalna tima.

Talijansku reprezentaciju u Split dovodi legenda svjetskog i europskog boksa, olimpijski junak Azzurra – Roberto Cammarelle (41) u ulozi direktora talijanskih boksačkih selekcija.

Cammarelle je institucija talijanskog sporta – dvostruki svjetski prvak (2007. i 2009. godine) i olimpijski pobjednik u Pekingu 2008. godine.

Cammarelle nosi impresivni niz medalja s najvećih natjecanja. Godinama je vladao svjetskom superteškom kategorijom – uz olimpijsko zlato osvojio je srebrnu medalju na OI u Londonu 2012. godine, te broncu na Igrama u Ateni 2004. godine. Uz dva naslova svjetskog prvaka osvojio je i dvije bronce na svjetskim prvenstvima, te tri srebrne medalje na europskim prvenstvima. Trostruki je i prvak Mediterana.

Na svojim zadnjim olimpijskim igrama u Londonu 2012. u finalu se ravnopravno nosio s tada novim engleskim superstarom Anthonyjem Joshuom.

Zanimljivost za Filipa Hrgovića – Cammarelle je u finalu Svjetskog prvenstva u Milanu 2009. godine u borbi za zlato pobijedio sljedećeg Filipovog suparnika – Michaela Huntera.

Cammarelle je svladao i Hrgovića – na SP-u 2013. godine iskusni Talijan bio je bolji u meču za medalju, a Cammarellu je to ujedno bio i zadnji nastup na svjetskim prvenstvima.

Pamti ga i Splićanin Marko Tomasović – Cammarelle ga je pobijedio u 1. kolu Olimpijskih igara u Pekingu 2008. gdje je talijanski superteškaš suvereno osvojio zlato.

Odmah po završetku veličanstvene karijere postao je direktor boksačkih selekcija Italije, a od 2017. godine član je Vijeća Talijanskog olimpijskog odbora (CONI). Uživa golemi ugled u svojoj zemlji, pripadnik je i Talijanske državne policije (Polizia di Stato), što je sigurno utjecalo da se nikad nije upustio u neizvjesne profesionalne vode.

Cammarelle spada među velikane talijanskog sporta i neprijeporni je autoritet i uzor svim mlađim boksačima.

Linker
12. travanj 2024 09:54