Regija

Goran Reljić o dopingu: ‘Borci u UFC-u dopingiraju se sto posto, iako se kunu da nikad ništa nisu uzeli‘

Goran Reljić

 Screenshot (youtube, Rfa)
39-godišnji Zadranin pričao je o nedozvoljenim supstancama u borilačkom sportu

Goran ‘‘Ghost‘‘ Reljić jedan je od pionira hrvatskog MMA-a i bez dileme ponajbolji hrvatski MMA borac u povijesti. 39-godišnji Zadranin drugi je Hrvat u UFC-u, a u najjaču svjetsku organizaciju došao je nedugo nakon Mirka ‘‘Cro Copa‘‘ Filipovića. Osim nastupanja u UFC-u, Reljić je nastupao na brojnim velikim scenama, a nekoć je držao i KSW-ovu titulu prvaka u poluteškoj kategoriji.

21 pobjeda i 11 poraza njegov je trenutni ‘‘score‘‘, a Goran se posljednjih godina pretežno natječe na eventima u Rusiji. Absolute Championship Akhmat (ACA) organizacija je u kojoj se skrasio, a gostujući u ‘‘Tvrd Đir‘‘ podcastu, Reljić je istaknuo koliko je teško nastupati u Akhmatu.

‘‘To je najjača organizacija iza UFC-a, daleko. U nekim stvarima još je teže (nego u UFC-u), jer je doping dozvoljen. Zna se, to je dosta otvoreno tamo. Borci su iz bivšeg sovjetskog bloka, a po meni su to najškolovaniji borci na svijetu. Imaju vrhunsko olimpijsko hrvanje i olimpijski boks, a sistem treniranja napredniji je nego u bilo kojoj drugoj zemlji.‘‘, pojasnio je ‘‘Ghost‘‘.

U nastavku razgovora Reljić je pojasnio kako mu se način rada u Rusiji sviđa puno više nego način rada na Zapadu, točnije u SAD-u. Reljić se oštro protivi ‘‘trash talku‘‘ kao jednoj od sastavnica modernog MMA-a.

‘‘Uvijek sam bio pobornik istočnjačke metodologije i ponašanja. Taj američki ‘trash talk‘ i sva ta sranja nikad mi se nisu svidjela, čak štoviše, gadilo mi se. Uvijek je sve bilo orijentirano na provokacije i jeftine gluposti. Rusi su uvijek bili sličniji Japancima. Malo se priča, puno se radi, a kad se radi, vidi se da su stručni u onome što rade.‘‘, naveo je Reljić razlike između ruskog i američkog MMA-a.

Vrlo zanimljiv bio je detalj sa samog početka gdje je Reljić otkrio kako je u Rusiji doping dopušten i da je to općepoznato. Međutim, Reljić je istaknuo kako to ne znači da u UFC-u nema dopinga, ali ipak postoje određene razlike u odnosu na Rusiju.

‘‘Zna se da nema nikakve kontrole (u Rusiji). Dopingiraju se i u UFC-u, sto posto. Neću ulaziti previše u detalje, ali znam neke stvari. Stvar je u tome što se u UFC-u to radi na drukčiji način s drugačijim stvarima. Oni će se svi kuniti da nikad nisu ništa uzeli, ali onda svako malo netko padne i ispadne glup. Takve priče mogu pričati nekom drugom. Ja sam otvoren i iskren, uvijek ću reći koje mečeve sam radio čist, a koje nečist. Meni se ne da folirati i glumiti.‘‘, otkrio je Goran.

Svakako zanimljive informacije iz prve ruke, a Reljić je očito spreman uhvatiti se u koštac s ruskim borcima unutar organizacije u kojoj je doping dozvoljen. Naime, Goran nam je potvrdio kako će u narednim danima biti potvrđen njegov sljedeći nastup, a ‘‘Ghost‘‘ će ponovo nastupiti unutar ACA organizacije. Meč možete očekivati u 12. mjesecu, a uskoro će biti poznato više detalja.

Goran Reljić kao borac s bogatim borilačkim iskustvom uvijek je više nego zanimljiv sugovornik i puno toga može se naučiti od njega. Stoga svakako preporučamo da u cijelosti pogledate/poslušate njegovo gostovanje u podcastu ‘‘Tvrd Đir‘‘. Emisija se nalazi pri dnu ovog teksta.

Linker
27. travanj 2024 06:51