Regija

Hrgović na teškaškom poretku dugo nije bio ovako nisko, što mu ovotjedni meč može donijeti?

Filip Hrgović

 screenshot (YouTube, DAZN)
Filip je svoj ovotjedni meč najavio kao posljednji ‘manji‘ meč koji će odraditi

"Još ovaj meč, a onda slijedi nešto veliko", rečenica je koju smo u posljednje dvije godine više puta od Filipa Hrgovića čuli. Istina, kad ju je izrekao nakon prošlogodišnje pobjede nad Rydellom Bookerom ona je bila gotovo točna. Hrgović je za ovu godinu imao ugovoren veliki meč protiv Michaela Huntera, no nakon što je bez njega ostao, ponovno se vratilo sve na staro. Marko Radonjić po mnogima je bio i najgori protivnik koji se Filipu do sada suprotstavio, a i ovo što je za vikend ispred njega možebitno ne ulazi u grupu boljeg nego na što je navikao.

Istina, u meč je uskočio zamjenski protivnik puno boljih referenci od prvobitno planiranog Scotta Alexandera. Emir Ahmatović (10-0, 7 KO) ima 34 godine i u profesionalnoj karijeri je neporažen, a BoxRec ga rangira kao 119. teškaša svijeta. Rodom dolazi sa Sandžaka u Srbiji, ali nastupa pod zastavom Njemačke. Ono što Ahmatovića krasi, posebno u usporedbi s ostalim dosadašnjim Filipovim protivnicima, je bogata amaterska karijera. Najveći amaterski uspjeh mu je brončana medalja s Europskog prvenstva 2013. godine, što je svakako značajan i uvijek spomen vrijedan rezultat. No, isto tako je činjenica da se u dosadašnjoj profesionalnoj karijeri još uvijek nije susreo s nekim imenom koje na globalnoj boksačkoj sceni išta znači.

Kad smo već spomenuli Ahmatovićevu poziciju na BoxRecovoj ljestvici, važno je osvrnuti se i na onu Filipa Hrgovića. Dok je građenje njegove karijere išlo prirodnim i očekivanim tijekom, ona je bila sve viša. Tako je sredinom 2019. godine, prije meča i pobjede protiv Erica Moline, "El Animal" dogurao do 13. mjesta iste, odnosno na sam rub Top 10 poretka. Nakon Moline je pao na 14., ali nije to bilo ništa strašno. Očekivao se napad na one najbolje.

Nažalost, od tada Filip Hrgović konstantno tone te se trenutno nalazi tek na 37. poziciji. Ako znamo da je još nedavno bio u Top 30, jasno je da se nešto mora pod hitno promijeniti. Filip Hrgović mora postati zanimljiv fanovima i analitičarima te mu također treba rezultatski, ali i skok popularnosti koji će pomoći u misiji probuđivanja zanimanja za njegove mečeve i karijeru. Može li meč protiv Ahmatovića biti put prema tome?

Vjerujemo da može. Ovog puta bi pobjeda mogla donijeti svojevrsni skok, posebno ako bude dominantno i uvjerljivo ostvarena. Ahmatovićev ranking, koji je bitan pri dodjeli bodova za ljestvicu, je zapravo relativno dobar i svakako može pomoći. Tako da je Hrgović zapravo samim odustajanjem Alexandera dobio bonus. Svakako u prilog ide i veličina priredbe na kojoj će nastupiti te broj ljudi koji će istu putem DAZN servisa pratiti. No, morat će to odraditi na pravi način.

Nesumnjivo je hrvatski teškaš i ovim putem veliki favorit te je to potrebno opravdati, kao što je potrebno opravdavati svaki put dok ne dođe veliki okršaj. Hoće li uistinu doći nakon ovog meča? Za sada imamo izjavu samog Filipa te njegovog menadžera Željka Karajice, koji tvrde kako meč za IBF-ovog izazivača nije izgubljen, unatoč tome što je skorašnji okršaj Charlesa Martina i Luisa Ortiza najavljen kao takav. Oni govore da bi se za pravu poziciju izazivača pobjednik tog meča trebao na proljeće boriti protiv Filipa. Ipak, dok potvrdu tako nečega ne dobijemo od IBF-a, koji je upravo gore spomenuti meč najavio kao takav, to možemo smatrati tek izjavom boksača i njegovog pravnog predstavnika. Nikako kao nešto sigurno i potvrđeno.

Na Hrgoviću je upisati pobjedu u ovom meču te ostaviti što bolji dojam. Ako opravda očekivanja i to ostvari, poneka snažna izjava pred mikrofonom svakako će dobro doći. Tako si može probuditi svojevrsni "hype" te pokazati svima da je tu. A onda bi trebao doći jaki meč. Čak i ako on ne bude za IBF-ovog izazivača, što je više tek pozicija na papiru nego uistinu takav status, tu je dovoljno značajnih boksača koji su izjavili da su spremni za taj meč. Martin Bakole te srebrni olimpijac Zhang Zhilei su posljednji takvi. Ako odradi ovog vikenda sve na pravi način, bit će ih još, u to ne morate sumnjati.

Linker
23. travanj 2024 02:54