Regija

Ivan Erslan nažalost nije uspio: Ibragim Chuzhigaev obranio je KSW-ov pojas u pravom ratu!

Ivan Erslan

 Screenshot (youtube, Ksw International)
Ponajbolji hrvatski MMA borac pružio je sjajan otpor prvaku, ali nedovoljno da mu preotme tron

Dugo smo čekali da se Ibragim Chuzhigaev i Ivan Erslan napokon nađu u kavezu. Još u desetom mjesecu hrvatski borac trebao je napasti titulu prvaka KSW-ove poluteške kategorije, ali Chuzhigaev je imao problema s vizom zbog restrikcija Rusiji i meč je odgođen za današnji KSW 77 event.

Chuzhigaev je danas nastupao pod turskom zastavom, a čečensko-turski borac tražio je prvu obranu titule nakon što ju je u prvom mjesecu ove godine osvojio porazivši Tomasza Narkuna. Erslan je krajem 2020. godine izgubio od Narkuna, ali nakon tri uzastopne pobjede (dvije u KSW-u), izborio je novi napad na titulu.

Chuzhigaev je u meč ušao poletno i prezentirao je dobar rad nogu kao i protiv Narkuna. Erslan je mirno zauzeo sredinu kaveza i nije pretjerano reagirao na cimanja Chuzhigaeva. Prva polovica prve runde prošla je uglavnom u ispitivanju snaga, bez konkretnije akcije. Ibragim je pogodio nekoliko ‘‘low kickova‘‘, dok je Erslan priliku tražio prednjim direktom. Niti drugi dio runde nije ponudio konkretniju akciju i oba borca dosta su oprezno odradili prvih pet minuta.

Erslan je drugu rundu otvorio nešto življe i pokušavao je konkretnije ugroziti Chuzhigaeva boksačkim kombinacijama. Kao da je Ivan samo dodatno probudio Ibragima koji je uzvratio na isti način i preueo je inicijativu. Nakon otprilike 90 sekundi druge runde, Chuzhigaev je lijepo pogodio lijevim direktom i Erslan je nakratko pokleknuo, ali odmah se vratio u stojeći položaj i zatvorio se u blok. Chuzhigaev je nastavio s pritiskom, pokušao je i srušiti Erslana, ali Ivan je uspješno obranio taj pokušaj rušenja i vratio je borbu na sredinu kaveza. Chuzhigaev je usporio tempo nakon eksplozivnog prvog dijela runde, ali minutu i 40 sekundi prije kraja runde Ibragim sjajno pogađa desnicom i Erslan je završio na tlu. Uspio se Ivan pridići iz tog nokdauna, a prvak je tražio rušenje. Erslan je prezentirao dobru hrvačku obranu, a hrvački pokušaji Chuzhigaeva vjerojatno su mu odgovarali, jer je dobivao i priliku za oporaviti se od udarca kojim ga je Chuzhigaev nakratko poslao na pod. Čečensko-turski borac dobio je ipak čisto drugu rundu, ali Erslan nije djelovao ozbiljnije uzdrman, niti umoran nakon prve dvije runde.

Lijepo je Erslan pogodio desnicom na početku treće runde, ali Chuzhigaev je svojom reakcijom samo pozvao Erslana na dodatne razmjene. Ostao je Ivan staložen i u narednih 30-ak sekundi nekoliko puta je čisto ispogađao Chuzhigaeva boksačkim kombinacijama, pretežno krošeima. Ponekad se Erslan previše nesmotreno upuštao u ‘‘divlje kombinacije‘‘, ali Chuzhigaev je bio fokusiraniji na izbjegavanje Erslanovih bombi, nego na samu kontru. Mora se priznati da Čečen ima vrlo čvrstu bradu i sposoban je primati čiste udarce u lice. S razlogom nikad ranije u karijeri nije nokautiran, iako je do danas odradio 21 profesionalni meč. Pritiskao je Erslan u trećoj rundi puno više u odnosu na prve dvije i Chuzhigaev više nije tako samouvjereno napadao kao u proteklim rundama. Taman kad se činilo da Erslan u potpunosti preuzima inicijativu, Chuzhigaev je pogodio ‘‘spinning back fistom‘‘ (udarac šakom iz okreta) i Erslan je djelovao ozbiljno uzdrman tim udarcem i nakratko je završio na podu. Ipak, Erslan je ovaj put prezentirao nevjerojatnu čvrstoću i ponovno se izvukao iz teške situacije i izdržao je rundu do kraja.

Vrlo je vjerojatno da su sve tri runde otišle u korist prvaka i Erslan je trebao preokret u šampionskim rundama. Zauzeo je Ivan sredinu kaveza od samog početka runde, a kombinacijom lijevog krošea i desnog direkta imao je određenog uspjeha. Prednji direkt također je bio frekventno oružje Ivana Erslana, ali Chuzhigaev se i dalje sjajno kretao, a jako lijepo Čečen i eskivira udarce glavom. Sredinom runde Erslan je silovito krenuo u napad i s nekoliko udaraca bio je jako blizu da čisto pogodi Chuzhigaeva, ali Ibragim Chuzhigaev ponovno je prezentirao jako dobre obrambene vještine, a nakon što je Erslan ispucao svoju kombinaciju, Čečen je preuzeo inicijativu u kavezu. Počeo je Ibragim čisto pogađati dvije minute prije kraja četvrte runde i Erslan je spašavao živu glavu 30-ak sekundi. Ponovno se Ivan ‘‘vratio iz mrtvih‘‘ i s nekoliko razornih udaraca primirio je napade Chuzhigaeva. Bio je ovo nevjerojatno dobar meč kroz prve četiri runde i pravi rat su pružali KSW-ovi poluteškaši.

Morao je Erslan krenuti po prekid u petoj rundi, a kondicijski je i dalje djelovao korektno te spremno da krene po finiš. Nažalost, kondicijski dobro djelovao je i Chuzhigaev početkom pete runde. Oba borca nevjerojatno dobro su se pripremili za ovaj meč i bio je ovo MMA na zbilja visokoj razini. Pokušavao je Erslan otvoriti Ibragima prednjim direktom, ali pokušaji u petoj rundi uglavnom su bili prekratki i nije uspijevoa čisto pogoditi prvaka. Ibragim Chuzhigaev kao da je bio svjestan svog vodstva i nešto je rezerviranije odrađivao petu rundu. Tempo obojice boraca očekivano je pao u odnosu na prve četiri runde i prekid se ipak nije nazirao s niti jedne strane. Nismo vidjeli puno konkretnijih udaraca u petoj rundi. Erslan je u psoljednjih dvadesetak sekundi dao uistinu sve od sebe, krenuo je po finiš, ali Chuzhigaev je dobro izbjegao sve Ivanove napade i dočekali smo kraj borbe i sudačku odluku.

Jednoglasnom odlukom sudaca (48-46, 49-45, 48-47) slavio je Ibragim Chuzhigaev i upisao je 17. pobjedu u 22. profesionalnom nastupu (17-5-0). Ivan Erslan ipak nema za čime žaliti zbog drugog poraza u svom 15. nastupu (12-2-0, 1 NC). Pokazao je 31-godišnjak iz zagrebačkog ATT-ja da može odraditi pet rundi na uistinu visokom tempu protiv jako, jako kvalitetnog borca.

Bit će Erslanu zasigurno žao što u drugom pokušaju nije došao do KSW-ove titule, ali Ibragim Chuzhigaev borac je UFC kalibra, a ivan Erslan nažalost je premalo pokazao da bi ga ozbiljnije ugrozio.

Ne sumnjamo da će se Ivan nakon zasluženog odmora brzo vratiti u kavez i započeti s još jačim radom nego do sad. Kroz cijelu dosadašnju karijeru, Erslan je poznat kao ogromni radnik i pravi borac, a unatoč porazu, bio je ovo jako respektabilan Erslanov nastup, jer više puta se izvukao iz teških situacija i gurao je do samog kraja.

Glavu gore Ivane!

Linker
22. travanj 2024 23:05