Regija

Ivana Habazin večeras ide po WBC-ovu Silver titulu: Protivnica joj je bivša svjetska prvakinja

Ivana Habazin

 Sandra Simunovic/CROPIX
Zabok će ugostiti boksački event koji se održava i u čast Draženu Petroviću

U sjeni spektakularnog UFC 280 eventa, večeras u Zaboku održat će se zanimljiv boksački event. Ivana Habazin (21-4-0) boksat će protiv Diane Prazak za WBC-ovu Silver titulu u velter kategoriji. Prije svega da pojasnimo što je Silver titula.

Što se ‘‘Silver‘‘ pojasa tiče, radi se o posebnoj tituli koju je WBC uveo 2010. godine. Zapravo, prvotna zamisao bila je da ‘‘Silver‘‘ pojas zamijeni titulu koja pripada privremenom prvaku određene težinske kategorije. Tu se stvari ipak zakompliciravaju, a ništa drugo nije niti za očekivati od boksačkih organizacija. Naime, nositelj WBC-ova (Silver) pojasa nominalno je prvi (i obvezni) izazivač za titulu svjetskog prvaka. Međutim, ukoliko prvak napusti svoju titulu, WBC-ov (Silver) prvak nema pravo automatski preuzeti upražnjeno mjesto prvaka, dok bi privremeni prvaci u tom slučaju automatski bili imenovani prvacima.

Iako je zamisao bila da ‘‘Silver‘‘ pojas bude zamjena za titulu privremenog prvaka, WBC još uvijek ima i privremene prvake, kao i nositelje ‘‘Silver‘‘ pojasa. Ako mislite da tu komplikacije završavaju, varate se. Naime, boksači pod okriljem WBC-a imaju priliku postati i privremenim WBA (Silver) prvacima. Dakle, i ta ‘‘Silver‘‘ titula može imati svog privremenog prvaka. Vratimo se na event u Zaboku.

Diana Prazak (14-4-0, 9 KO) australska je boksačica i bivša WBC-ova svjetska prvakinja u super-perolakoj kategoriji. Njen otac inače je rođeni Osječanin, a Diana je na konferenciji za medije istaknula kako je ‘‘prekrasno doći natrag i da su svi ljubazni i brižni‘‘. Lijepa pohvala bivše svjetske prvakinje, ali svi ćemo ipak navijati da joj borba ne ostane baš u dobrom sjećanju, odnosno nadat ćemo se pobjedi naše Ivane Habazin.

Za one koji možda ne znaju, 33-godišnja Ivana dvaput je bila svjetska prvakinja. 2014. godine osvojila je IBF-ovu titulu u velter kategoriji, a 2018. godine oktiila se IBO titulom svjetskom prvakinje u srednjoj kategoriji. Večeras ju čeka protivnica zanimljivog stila borbe.

Diana Prazak voli uvijek ići prema naprijed i konstatno vrši pritisak. Naša Ivana imat će 10 centimetara prednosti u visini i za očekivati je kako će Habazin pokušavati pogađati s distance, dok će Prazak konstantnim pritiskom tražiti skraćivanje s distance. Bit će zanimljivo vidjeti tko će nametnuti svoj stil u konačnici.

Habazin je posljednji nastup odradila još u četvrtom mjesecu prošle godine. Nokautom u drugoj rundi pobijedila je Nanu Chakhvashvili. Početkom 2020. godine Habazin je odradila deset rundi protiv trenutno najbolje boksačice svijeta, Claresse Shields. Ivana je izgubila jednoglasnom odlukom sudaca.

Diana Prazak posljednji put nastupila je u osmom mjesecu 2021. godine. Kali Reis pobijedila ju je većinskom odlukom sudaca. Prazak iza sebe ima devet pobjeda nokautom te je izuzetno opasna udaračica.

Inače, priredba je nazvana Dražen Petrović Memorial Fight Night te se održava u čast pokojnog hrvatskog košarkaša koji bi danas proslavio 58. rođendan. Rođendan na današnji dan slavi i Ivana Habazin, a nadamo se kako će ga proslaviti pobjedom nad Dianom Prazak.

Osim Habazin i Prazak, event čine još devet zanimljivih mečeva. Hrvoje Sep boksat će protiv Gruzijca Nike Gvajave, a Marka Čalića čeka meč protiv Nikole Mrđe (BiH). Nastupit će i boksači poput Ivice Bačurina (32-14-1), Rafaela Pervana (7-0-1) i Marka Stankovića (9-0-0), a boksački debi odradit će MMA borac Patrik Čelić. Antonio Vlaho bit će njegov protivnik, a radi se također o debitantu.

Event započinje večeras od 18:30h u Sportskoj dvorani Zabok, a ulaznice možete kupiti OVDJE. Kompletan raspored mečeva pročitajte pri dnu teksta.

Dražen Petrović Memorial Fight Night - raspored mečeva:

Ivana Habazin (Hrv) vs. Diana Prazak (Aus) - velter kategorija

Hrvoje Sep (Hrv) vs. Niko Gvajava (Gru) - poluteška kategorija

Marko Čalić (Hrv) vs. Nikola Mrđa (BiH) - poluteška kategorija

Marios Kollias (Šve) vs. Ferenc Zsalek (Mađ) - teška kategorija

Ivica Bačurin (Hrv) vs. Goran Sučević (Srb) - ‘‘cruiser‘‘ kategorija

Marko Stanković (Srb) vs. Ognjen Rauković (Srb) - poluteška kategorija

Daniel Vernaza (Kol) vs. Dario Pehar (BiH) - perolaka kategorija

Paolo Magui (Šve) vs. Luka Veljović (BiH) - laka kategorija

Rafael Pervan (BiH) vs. Zvonimir Karači (BiH) - poluteška kategorija

Patrik Čelić (Hrv) vs. Antonio Vlaho (BiH) - poluteška kategorija

Filip Mimica (Hrv) vs. Jasmin Mahalbašić (BiH) - velter kategorija

Linker
26. travanj 2024 11:53