Regija

‘Kada sam bio kod Cro Copa u Zagrebu morao sam čistiti snijeg, ustajati u pet, a imao sam problema i s policijom‘

Mirko ”Cro Cop” FIlipović i Fabricio Werdum

 IG/AFP
Werdum je brazilskim kolegama podijelio ‘šokove‘ kroz koje je prolazio tijekom boravka kod Mirka ‘Cro Copa‘ Filipovića

Legendarni hrvatski borac Mirko "Cro Cop" Filipović (38-11-2, 1 NC) već od samih početaka profesionalne borilačke karijere izgradio je svoje ime van granica Lijepe Naše kao jako prepoznatljiv borac. Jedna od njegovih glavnih karakteristika bila je odlučnost, kako u mečevima tako i na treninzima.

Glavni postulat uspjeha jednog od najboljih sportaša u povijesti Hrvatske bio je vojnički režim treninga. Kada retrospektivno gledamo njegov život, možemo lako zaključiti gdje je "pokupio" navedenu osobinu. Većini je poznato da je legendarni "Cro Cop" čak šest godina služio u jednoj od najelitnijih postrojbi (op.a. uz tadašnji 1. hrvatski gardijski zdrug, kasnije Bojna za specijalna djelovanja, današnje Zapovjedništvo za specijalne snage) u Republici Hrvatskoj koja nosi ime - Antiteroristička jedinica Lučko.

Najbolje na svojoj koži je to osjetio Fabricio Werdum, vlasnih crnih pojaseva u BJJ-u, judu i bivši UFC-ov prvak u teškoj kategoriji. On je na poziv Filipovića došao na pripreme u Zagreb početkom prošlog desetljeća, a ono kroz što je prošao u našem glavnom gradu pamtit će cijeli život.

"Bilo je minus dvadeset. Moj brat je došao sa mnom. Trening je bio u šest ujutro, a prije toga sam se mora spremiti i očistiti snijeg ispred kako bi mogli krenuti prema njegovoj kući. Njegova kuća je bila na brdu (op.a. Podsljeme), a na prizemlju je imao svoju dvoranu i nevjerojatne uvjete" rekao je Werdum u popularnom brazilskom Flow Podcastu gdje je gostovao s još jednom brazilskom legendom - Wanderlei Silvom.

"Ako se pripremao za UFC imao je oktogon, ako je radio pripreme za PRIDE tu je bio ring. U 200 kvadrata imao je sve poput saune, teretane... Nevjerojatno, ne možete zamisliti taj prostor".

Nakon početnog pozitivnog šoka za Werduma zbog uvjeta, doživio je još jedan šok. No, nažalost po njega ovog se ne prisjeća s tolikim uzbuđenjem.

"Tamo smo došli sparirati, nismo se došli igrati. Kada sam sparirao s njim, nosio je dva debela štitnika na svojoj nozi. No, unatoč tome, kada me udario u natkoljenicu osjetio sam veliku bol. Tada mi je pokidao mišić pa sam morao ravno u bolnicu", rekao je iskreni Brazilac, a njegov sunarodnjak Silva je nadodao: "Onda, ozlijedio te". Očito da Silva jako dobro zna koliko jako udara proslavljeni hrvatski borac.

No, postoji još jedna priča vezana za Werdumov boravak u Hrvatskoj koju do kraja nije ispričao brazilskim kolegama, iako je tijekom podcasta spomenuo policiju. Naime, "Cro Cop" ima specifičan smisao za humor kojeg voli ispoljavati na svoje načine. Legendarna priča ima polazište u tome da je Werdum bio tvrdoglav u vezi svojih dokumenata, a Mirko mu je htio dokazati suprotno.

"Werdum je živio i trenirao kod mene u Hrvatskoj. Putovao je s brazilskim ispravama, a kada sam ga pitao što će biti ako ga zaustave, bio je uvjeren da se hrvatska policija neće zanimati za njega. Ja sam naravno nazvao svoje poznanike u policiji i zamolio ih da zaustave Werduma na putu do moje kuće. Oni su ga zaustavili, zamolili da izađe iz auta i tražili su ga dokumente. Dao im je brazilske dokumente, ali oni su rekli da trebaju međunarodne. Werdum se sav uspaničio. Govorio im je da on ovdje trenira s hrvatskim borcem Mirkom Filipovićem Cro Copom, no, policajac (moj kolega) mu je rekao da nikad nije čuo i da ne zna ni za kakvog Mirka. Werdum ih je zamolio da ga odvezu do moje kuće."

I zamislite, ja otvaram vrata, a ispred njih stoji Fabricio u lisicama i s njim policajci. Trgao sam se od smijeha, Werdum je uzbuđeno stajao, a moji kolege su zamalo prasnuli u smijeh. Počeo sam moliti da ga puste, da mu je to prvi put, da ću mu platiti jamčevinu. Policajac se jedva složio i maknuo mu lisice. Vidjelo se da je malo uplašen. I znate što, ni dan danas mu nisam rekao da je to sve bila samo šala" otkrio je Mirko okupljenim ruskim novinarima na novinskoj konferenciji pred svoju borbu protiv Aleksandra Emelianenka u drugoj polovici 2013. godine.

Linker
03. rujan 2024 07:45