Regija

Kojom riječju opisati Mirana Fabjana? Ikona, luđak, legenda... Što god odaberemo, teško ćemo pogriješiti

Miran Fabjan

 SCREENSHOT/VOYO
Slovenski borac apsolutno je obilježio FNC-ov kraj godine

Da vam je netko prije mjesec i pol dana rekao da Tomo Spahović neće uspješno obilježiti svoj povratak u oktogon, biste li mu vjerovali? Da vam je netko rekao da će ovo biti jedan od najiščekivanijih mečeva u posljednje vrijeme, ali ne zbog njega, biste li mu vjerovali?

Odgovor vrlo vjerojatno znamo, a krivac za to što nije točan jest glavna zvijezda FNC-a 14, Miran Fabjan. Još od posljednje priredbe u Beogradu i sučeljavanja u kavezu s "Bosanskom zvijeri" vidjelo se da se neće doći predati. Ni pod razno. Uostalom, tu je izjava netom nakon toga:

"Završavam karijeru. Njegovu!"

Domaća zadaća svima, ali apsolutno svima!

Već je tad mirisalo u zraku da ćemo gledati, prije svega, zanimljiv meč. Ipak, prvo treba pričati o svemu što je "Slo Rocky" napravio prije borbe i način na koji ju je ispromovirao. Konstantne prozivke prema Spahoviću i objave apsolutno svaki dan nešto su što je svemu ovom dalo neku dodatnu dimenziju. Ujedno, svim borcima dao je domaću zadaću kako se promovira borba, a onda sve što kažeš i potvrdiš u kavezu.

Slovenski borac bio je silno motiviran uoči meča, a poprilično mu je olakšan posao. Ako ste samo jednom ušli u komentare bilo koje objave o ovoj borbi, mogli ste vidjeti da svi očekuju laganu pobjedu Spahovića.

"Tomo će ga razbiti kao beba zvečku!", "Fabjanu će biti završena karijera!", "Nemaš pojma, Tomo će te uništiti!", samo su neki od primjera onog što ste mogli pročitati. Broj takvih komentara samo je rastao kako se borba bližila proporcionalno Fabjanovim prozivkama. Jesu li ti komentari stvorili dodatan pritisak Spahoviću? Možda, ali to trebate pitati njega. Ono u što smo bili poprilično uvjereni jest da Fabjan nikad nije bio motiviraniji u karijeri.

Po automatizmu imao je i lakši posao. Gotovo nitko nije očekivao njegovu pobjedu i mogao je ući opušten, bez pritiska, a silno motiviran. Kao da vam je netko otvorio vrata raja prema pobjedi.

Stvoren je za medije

Press konferencija prije borbe bila je događaj za koji ste sigurno znali da će privući veliku pažnju. Do tog trenutka, slovenski borac već se dovoljno dobro, ma čak i odlično etablirao u ulozi "trash talkera" i samo je bilo pitanje vremena kad će napraviti pravi šou program. Konstantno upadanje u riječ Spahoviću, razne "prijetnje" i svađe s novinarima točno su ono što je trebalo raditi. Ne treba sumnjati da je navukao mržnju bosanskohercegovačke publike, već i prije toga, ali ovdje je sve bilo gotovo na vrhuncu.

Vrhunac je došao dan kasnije na ceremonijalnom vaganju. Izjavio je da će Spahović zaspati kao ‘‘mrtva beba‘‘, gdje je ipak prešao granicu dobrog ukusa, ali je i sam napomenuo da privatno protiv njega nema ništa. Sve što je izgovorio, izgovorio je za "hype". Neke stvari možda nije trebao reći, ali prošlost se ne može promijeniti.

Svima je dokazao suprotno i postao ikona

U samom meču, barem na početku, to nije izgledalo kao da će opravdati svoje riječi. Spahović ga je brzo uspio srušiti i očekivala se dominacija bosanskohercegovačkog borca, ali vidjeli smo upravo suprotno. Fabjan je odlično radio laktovima iz donje pozicije i pokazao da je i više nego tvrd orah, a i napravio je ono što je trebao u takvoj situaciji. Ukratko, Spahović se potrošio...

Nikako ne smijemo zaboraviti spomenuti sve provokacije tijekom meča. Prekaljeni 38-godišnji Slovenac uspio je ući Spahoviću u glavu, a kako je tekla borba, tako ju je okretao na svoj mlin. Na kraju dana (čitaj: druge runde), Sarajliju je spasilo zvono.

Treća runda samo je pokazala da je Spahovićev akumulator prazan, a Fabjan se, doslovno, počeo igrati s njim. Slao ga je udarcima na pod, ali stalno ga je zvao da se ustane. U jednom trenutku i on je legao na parter i čekao da se meč nastavi. Čudne scene, ali eto, takav je bio narativ ovog meča. Nakon nekog vremena, aperkatom je poslao protivnika u nokdaun, a Saša Zorić odlučio je da nema smisla čekati novo ustajanje i tu je priči bio kraj! Fabjan je uspješno utišao Sarajevo, mnogima dokazao da su u krivu i postao zvijezda.

Kako ga uopće opisati? Luđak, ikona, legenda, zvijezda... Ovo što je on napravio za cijelu priredbu pravo je osvježenje za FNC, a nije potrebno govoriti da se jedva čeka njegov povratak. Prozvao je Mateja Batinića koji drži pojas poluteške kategorije. Treba li dobiti priliku? Nakon svega - apsolutno...

Za kraj, samo ćemo reći, bravo majstore!

Linker
24. travanj 2024 17:57