Regija

Na korak do medalje! Gabrijel Veočić prošao je u četvrtfinale Svjetskog boksačkog prvenstva

Gabrijel Veočić

 Screenshot (arena Fight)
Težak meč imao je Gabrijel Veočić u osmini finala SP-a u Uzbekistanu

Najbolji hrvatski amaterski boksač Gabrijel Veočić nastavlja svoj pohod ka medalji na Svjetskom prvenstvu. 21-godišnji poluteškaš (-80 kg) iz Slavonskog Broda porazio je Kirgistanca Omurbeka Bekzhigita Uulua u osmini finala Svjetskog prvenstva.

Veočić je do pobjede došao nakon diskvalifikacije Uulua drugom polovicom druge runde. Kirgistanac je dobio dvije javne opomene unutar iste runde, a po pravilima je to dovoljno za prekid i diskvalifikaciju.

Prvu opomenu Uulu je dobio zbog uistinu ‘‘prljavog‘‘ i nesportskog poteza. Uspio je Uulu uzdrmati Veočića, napravio mu je velike probleme sredinom druge runde, Veočić se spusio na koljeno i trebalo je započeti brojanje suca. Bio je to pametan potez Veočića kojim je prekinuo nalet Kirgistanca, ali dok je Veočić bio oslonjen na koljeno, Uulu ga je pogodio čistim udarcem u glavu. Umjesto brojanja, uslijedila je opomena Kirgistancu zbog nedozvoljenog udarca.

Uslijedio je nastavak meča u kojem je Kirgistanac svim silama krenuo po prekid, ali nakon konstantnog hvatanja Veočića, udaraca u potiljak i udaraca glavom, sudac odlučuje zaustaviti meč i daje drugu opomenu za Uulua. Tu je došlo do diskvalifikacije, a Kirgistanac ju je definitivno zaslužio.

Još od prve runde Veočić je morao biti jako koncentriran da ne dođe do sudara glavama protiv agresivnog Kirgistanca, a višestruko puta se Gabrijel žalio na udarce u potiljak koje mu je Uulu zadavao u klinču.

Bio je ovo jako nezgodan meč za Brođanina. Kirgistanac se konstantno kretao prema naprijed, vršio je pritisak i snažno je udarao. Ipak, prva runda jednoglasno je pripala našem Veočiću koji se lijepo kretao i pogađao s distance.

U drugoj rundi došlo je do spomenutih problema. Uspio je Uulu uvući Veočića u otvorene razmjene, a meč je na trenutke više ličio na uličnu tučnjavu, nego na tehnički profinjen boksački meč. Odlična je stvar što je Veočić iz ovog meča izašao bez većih posljedica ili nekakvih posjekotina koje bi mu mogle zasmetati u nastavku turnira. Udarac koji mu je Kirgistanac zadao dok je bio oslonjen na koljeno čisto je odsjeo na licu Veočića i nitko ne bi mogao prigovorati da je sudac već tada odlučio diskvalificirati Uulua.

Diskvalifikacija je uslijedila brzo nakon toga, a Veočić je tako uspješno prošao petog nositelja u poluteškoj kategoriji i uvjerljivo najtežeg protivnika s kojim se susreo u dosadašnjem tijeku turnira.

Gabrijel će u četvrtfinalu boksati protiv Gazimagomeda Jalidova. Radi se o ruskom boksaču koji nastupa pod španjolskom zastavom. Veočić je Jalidova porazio krajem desetog mjeseca prošle godine u finalu Silver Belt turnira u Mariboru. Do pobjede je došao podijeljenom sudačkom odlukom (3:2), a snimku tog meča možete pogledati klikom na LINK.

Uspije li Veočić pobijediti u četvrtfinalu, osigurat će minimalno brončanu medalju, a u polufinalu će ga vjerojatno čekati obračun s prvim favoritom turnira, Kubancem Arlenom Lopezom. No, idemo korak po korak, a četvrtfinalni meč iduća je stepenica ka putu do medalje, možda čak i zlatne.

Linker
24. travanj 2024 13:45