Regija

Navodno je nokautirao Joshuu, a danas će isto pokušati napraviti i Smakićiju: Saznajte sve o Agitu Kabayelu

Agit Kabayel

 Instagram (agit Kabayel)
30-godišnji njemački teškaš izrazito je opasan boksač i nekadašnja velika nada teške kategorije

Agit Kabayel (22-0-0) ime i prezime je teškaša koji će večeras stajati Agronu Smakićiju na putu do EBU titule prvaka u teškoj kategoriji. Radi se o najprestižnijoj europskoj tituli u profesionalnom boksu, a nositelji te titule između ostalih su bili Tyson Fury, Joe Joyce, Lennox Lewis, braća Kličko i Željko Mavrović.

No, vratimo se na Kabayela. Radi se o njemačkom boksaču kurdskih korijena (iranski narod nastanjen u jugozapadnoj Aziji). Njegov omjer pobjeda i poraza zasad je besprijekoran. Kabayel je 22 puta ulazio u ring, a svih 22 puta njegova ruka bila je podignuta na kraju meča. 14 pobjeda upisao je nokautom, a osam puta slavio je na bodove.

Daleko najzvučnija pobjeda u njegovoj karijeri datira iz 11. mjeseca 2017. godine. Kabayel je tada nakon teških 12 rundi došao do pobjede većinskom odlukom, a na suprotnoj strani ringa stajao je Derek Chisora (borbu pogledajte OVDJE). Britanac je dobro poznato ime u svijetu boksa i Smakići u svom rezimeu nema pobjedu nad boksačem takvog kalibra, barem zasad.

30-godišnji Kabayel nakon toga nije nastavio uzlaznom putanjom ka samom vrhu, nego je nanizao pet pobjeda protiv ipak osjetno manje zvučnih imena. Miljan Rovčanin, Kevin Johnson i Andriy Rudenko ističu se kao nešto zvučnija imena u tom nizu, a Kabayel je posljednju pobjedu upisao u petom mjesecu 2022. godine. Nokautom u prvoj rundi porazio je Pavela Soura (17-16-0), boksača kojeg pamtimo i po borbi iz devetog mjeseca prošle godine. Tada ga je Petar Milas nokautirao u drugoj rundi.

Kabayel je dobro poznat boksačkim fanovima u našoj regiji, jer radi se o boksaču koji trenira unutar UFD Gyma u Dusseldorfu. Radi se o dvorani braće Dijaković (Ivan i Tomi), a Roberto Soldić također trenira u toj dvorani. ‘‘Robocop‘‘ je putem Instagrama dao podršku Agitu Kabayelu u borbi protiv Smakićija, što ne čudi s obzirom da su dugogodišnji timski kolege.

image

Soldićeva podrška Kabayelu

Instagram (roberto Soldić)

Jedna jako zanimljiva informacija veže se uz Agita Kabayela, a radi se o slučaju iz 2019. godine. Kabayel je tada bio na glasu kao jedan od najvećih svjetskih potencijala u teškoj kategoriji (donekle je to i danas), te je bio pozvan u kamp Anthonyja Joshue koji se pripremao za meč protiv Jarella Millera. Taj meč na kraju se nije dogodio zbog Millerovih problema s dopingom, a Joshua je boksao protiv Andyja Ruiza. ‘‘AJ‘‘ je tu borbu izgubio tehničkim nokautom u sedmoj rundi, a bio je to jedan od lošijih nastupa Anthonyja Joshue, ako ne i najlošiji u profesionalnoj karijeri.

Kao jedan od razloga lošijeg izdanja isticala se informacija koja je govorila da je Kabayel teško nokautirao Anthonyja Joshuu tijekom jednog od brojnih sparinga. Englez zbog toga nije bio u svom pravom izdanju, a navodno je htio i otkazati svoj nastup. Prema nekim neslužbenim informacijama, Eddie Hearn nije odobrio otkazivanje borbe, ali Eddie je kasnije demantirao te informacije te je izjavio da Kabayel uopće nije bio dio Joshuinog kampa. Zajedničke fotografije Kabayela i Joshue bile su dokaz da je Kabayel ipak bio prisutan, ali nikad nismo saznali je li se taj famozni nokaut uistinu dogodio.

Dogodio se, ili ne, Kabayel je kroz tu priču privukao dodatnu pažnju javnosti, a šteta što je proteklih par godina proveo u mečevima protiv osjetno lošijih protivnika. Agit je trenutno 52. teškaš svijeta prema Boxrecovoj ljestvici, ali u IBF-ovom poretku izazivača zauzima osmo mjesto. IBF-ovu titulu svjetskog prvaka drži Oleksandr Usyk, a naš Filip Hrgović je prvi izazivač. ‘‘El Animal‘‘ je trenutno u potrazi za sljedećim protivnikom, a odbiju li ga svi boksači koji su plasirani bolje od Kabayela, nije isključeno da upravo Kabayel bude sljedeći na redu. Naravno, ako mu Smakići danas ne oduzme tu poziciju u poretku.

Što se fizikalija tiče, Agit Kabayel sedam je centimetara niži od Smakićija (191-198 cm), a na vagi se pojavio 2,1 kg lakši od Agrona (107,9 kg-110 kg). Kad su u pitanju Kabayelove boksačke vještine, poslužit ćemo se riječima čovjeka koji se u to jako dobro razumije. Alen Babić gostujući u Podcast Inkubatoru prokomentirao je nadolazeći meč Smakićija i Kabayela, a zajedno s Markom Petrakom istaknuo je Agitov desni ‘‘overhand‘‘ i direkt kao najopasniji udarac.

‘‘Mene je pogodio iz sve snage u špic brade. Jedva sam ostao na nogama. To je rijetka situacija da sam bio uzdrman. Sjećam se tog udarca i dan danas. Ja sam rekao Smakićiju: ‘Pazi se te desne‘. On (Kabayel) je ekstremno opasan kad umrtvi borbu. Smakići također nije previše aktivan, voli čekati. (Kabayela) treba ubiti. Ja bih ga sasuo sa 120 udaraca u prvoj rundi. Nema šanse da bi izdržao prvu rundu. Ne može on izdržati pritisak. To se vidilo i na sparingu. Ja sam bacio 100 udaraca, a on 14. On je takav, dosta se namješta, težak je udarač i posjeduje udarac za nokaut. Ne znam može li on nešto Smakićiju. Ja bih stavio velike novce na Smakićija. Agi je lijen boksač (premalo aktivan), ali opasan. Ako se upusti s Kabayelom u takvu borbu, bit će opasno. Mislim da Smakići treba biti puno aktivniji. Prebij ga kao mačku, nemaš što čekati. Volio bih da Smakići da sve od sebe prve tri runde. Smakići udara kao maljem.‘‘, detaljno je ‘‘Savage‘‘ opisao u Podcast Inkubatoru.

Sve u svemu, jako zanimljiv boksački meč čeka nas večeras i Agron Smakići u prilici je skinuti veliki skalp. Porazi li Kabayela, upisat će najveću pobjedu u dosadašnjoj karijeri.

Meč se održava u Njemačkoj (Bochum), a prijenos borbe možete pogledati od 21:50h na programu RTL 2.

Linker
19. travanj 2024 18:48