Regija

Nemojte propustiti preliminarni dio FNC 13 eventa: Ovo su tri borbe koje prolaze ispod radara, a ponudit će vatromet!

FNC 13 - sučeljavanja

 Screenshot (youtube, Fnc)
Večerašnji FNC-ov spektakl u Beogradu nudi odlične mečeve tijekom cijelog ‘‘fight carda‘‘

Tri meča na današnjem FNC 13 eventu definitivno privlače veću pažnju od ostalih mečeva na ‘‘fight cardu‘‘. Svima je jasno da su Vaso Bakočević i Francisco ‘‘Croata‘‘ Barrio najveće zvijezde FNC-ovog eventa u Beogradu, ali puno pažnje dobit će obračun Nikole Joksović i Save Lazića, kao i novi nastup Marka Bojković.

Joksović i Lazić bore se za pojas u velter kategoriji, odnosno Joksović brani titulu prvaka. Talentirani Marko Bojković prvi puta u karijeri odradit će profesionalni MMA nastup na srpskom teritoriju, a Marko je već sada jedan od najpopularnijih regionalnih MMA boraca. Njegov okršaj s Brazilcem Lucasom Ananiasom sigurno plijeni pažnju šire publike.

No, što se ovog članka tiče, više se nećemo osvrtati na ta tri meča, nego ćemo pažnju posvetiti borbama koje prolaze ispod radara, a mogle bi ukrasti ‘‘show‘‘. Nekoliko odličnih mečeva ugovorili su FNC-ovi ‘‘matchmakeri‘‘, ali ti mečevi ne uspijevaju dobiti toliko pažnje pokraj tri gore spomenuta meča. Nadamo se da ćemo vas ovim tekstom zainteresirati i za ova tri meča koja nama po nama prolaze ispod radara.

Dva supertalentirana mladića otvaraju spektakl u Pioniru

Prvi od tri izdvojena meča zapravo je i otvarajući meč ovog eventa. Dva jako talentirana mladića otvorit će priredbu, a radi se o Borisu Staniću (2-0) i Franu Luki Đuriću (3-2-0).

Boris Stanić nastupio je u prošloj sezoni FNC Armagedona, a u polufinalu ga je čekao favorizirani Erik Pletikos. Boraca iz pulskog Trojana glasio je kao glavni favorit za osvajanje turnira u perolakoj kategoriji, ali Boris Stanić došao je s namjerom da mu pomrsi planove.

Stanić je to i uspio, a Pletikosa je porazio gušenjem sredinom druge runde. Odličan meč pružili su Stanić i Pletikos kroz gotovo punih osam minute borbe, a Stanić je prezentirao svoje najveće kvalitete. 20-godišnji srpski borac fantastičan je ‘‘grappler‘‘. Podosta lako Stanić je rušio Pletikosa, a konstantnim pritiskom iz gornje pozicije radio mu je velike probleme. Boris protivnicima ne dopušta priliku za predah i stalno je u potrazi za još dominantnijom pozicijom i prilikom za ‘‘submission‘‘. Nažalost, Stanić nije mogao nastupiti u finalu Armagedona i ovo će mu biti prvi profesionalni nastup unutar FNC-a.

Dodat ćemo još da se radi o borcu iza kojeg je 10 amaterskih nastupa, od čega devet pobjeda i jedan poraz. Odradio je Boris i dva profesionalna MMA nastupa, a u oba navrata upisao je pobjedu prekidom. Regionalni MMA fanovi zasad poznaju Borisa Stanića kao momka kojem je baka bila u kutu tijekom nastupa na državnom MMA prvenstvu u Srbiji, a zajedno s njim je gostovala i u podcastu ‘‘MMA Institut‘‘. Stanić je gostujući u tom podcastu ispričao kako trenira u timu ‘‘My Rules MMA‘‘, a u dvorani se griju koristeći peć na drva.

‘‘Grijemo se na drva. Svaki put trener i ja dođemo u četiri sata. On pije kavu, a ja cijepam drva i to mi je zagrijavanje. Nakon toga odradim trening.‘‘, rekao je Boris gostujući u podcastu.

Dio priprema za nastup u Beogradu, Stanić je odradio i unutar Fight Companyja gdje je pronašao puno više adekvatnih sparing partnera koji su mu pomogli u pripremama. Radi se o jako talentiranom dečku, ali ništa manje talentiran nije niti njegov današnji protivnik.

Fran Luka Đurić (3-2-0) borac je za kojeg će vam mnogi reći da je možda i najtalentiraniji hrvatski borac u ovom trenutku. Pogled na njegov ‘‘score‘‘ (3-2-0) definitivno ne ukazuje da se radi o tako velikom talentu, ali ‘‘score‘‘ ovaj put zavarava.

19-godišnji Zagrepčanin vještine je prvotno brusio u dvorani Bernarda Bana, ali već nekoliko mjeseci trenira unutar zagrebačkog ATT-ja. Kao amater, Fran Luka upisao je osam pobjeda u jednako toliko nastupa, a okitio se i mnoštvom odličja u raznim borilačkim disciplinama (savate, grappling, grvanje, kickboks...).

Profesionalnu MMA karijeru započeo je u trećem mjesecu prošle godine, a Talijana Piettra Mattea Lupina nokautirao je bez većih problema na FNC 5 eventu. Uslijedila je pobjeda protiv Ivana Jukića na Golden Fight 1 eventu, ali nakon toga kreću prvi problemi za Đurića.

Talentirani hrvatski borac nastupio je na FNC 8 eventu održanom u 11. mjesecu prošle godine. Portugalac Leandro Gomes (2-1 ‘score‘ uoči meča) došao je kao nepoznanica našoj publici i vjerovalo se da će Đurić doći do još jedne ekspresne pobjede. Ispostavilo se da ‘‘score‘‘ Leandra Gomesa također ne prikazuje njegovu stvarnu kvalitetu. Portugalac je pružio fantastičan meč, a kad god se priča o najboljim mečevima u povijesti FNC-a, obračun Đurića i Gomesa ima svoje mjesto pri samom vrhu. Podosta tijesno Đurić je izgubio na bodove, a u kavez se vratio četiri mjeseca kasnije na Golden Fight 2 eventu.

Tamo ga je dočekao Vinkovčanin Filip Marić kojemu je to bio profesionalni MMA debi. Fran Luka Đurić dominirao je cijelu prvu rundu, a činilo se da će nastaviti dominaciju i početkom druge runde. Marić je bio u donjoj poziciji, ali Đurić kao da je zaboravio na činjenicu da je Filip Marić jedno od istaknutijih lica domaće grappling scene. Neoprezno je Đurić nasrnuo na Marića i završio je zaključan u trokut gušenju. Izlaza nije bilo i Đurić je upisao drugi poraz zaredom.

Pobjedama se vratio u devetom mjesecu ove godine na FNC-ovom eventu u Puli, ali debitant Matej Šimić jednostavno nije izgledao kao adekvatan protivnik za Frana Luku.

Fran Luka Đurić potkovan je u svim segmentima MMA-a, a fizički i kondicijski također je vrhunski pripremljen. Meč protiv Stanića prihvatio je na ‘‘short notice‘‘ samo tjedan dana uoči eventa i to bi mu mogla biti otegotna okolnost, ali ukoliko Fran Luka Đurić ima visoke ambicije, morat će pronalaziti put do pobjede i u ovakvim situacijama.

Sve u svemu, dva jako talentirana mladića naći će se na suprotnim stranama kaveza. Đurić bi prema nekim analizama trebao biti nadmoćniji u stojci, dok će Stanić preferirati odvesti borbu u parter. Naravno, kod ovako mladih boraca moguć je drastični napredak u odnosu na prošle mečeve, jer radi se o dečkima koji ‘‘upijaju poput spužve‘‘ i munjevito napreduju u ovako ranim fazama karijere. Jedva čekamo ovaj meč i bit će to fantastična uvertira za ostatak ‘‘fight carda‘‘.

Vrijeme je da ‘‘mesar‘‘ iz Srbije napokon pretvori svoj potencijal u konkretne rezultate

Ostat ćemo pri ‘‘prelimsima‘‘, točnije, prelazimo na drugi meč večeri. Aleksandar ‘‘Mlata‘‘ Vukosavljević (0-0) večeras će odraditi profesionalni debi, a srpskog borca čeka sunarodnjak Miladin Kolarski (6-6-0).

Vukosavljević je borac kojeg FNC-ovi pamte po nastupu u drugoj sezoni Armagedona. Borac nadimka ‘‘Mlata‘‘ borio se tada u srednjoj kategoriji, a nakon otkazivanja Marina Mikulića, ‘‘Mlata‘‘ je uparen s Matijom Bosančićem. Vukosavljević je već po ulasku u ring napravio ‘‘show‘‘, ušavši obučen u mesara i najavivši krvav obračun.

Današnji borci moraju biti i ‘‘showmani‘‘, jer velike organizacije ne traže samo sportaše, nego i zabavljače. Nažalost po ‘‘Mlatu‘‘, ono što je pokazao u kavezu nije bilo toliko dobro kao ‘‘show‘‘ koji je pružio na putu do kaveza.

Vrlo brzo Bosančić je neutralizirao njegove napade, napravio mu je veliku posjekotinu na glavi, a ta posjekotina na koncu je navela suca da okonča meč u prvoj rundi. Bio je to pomalo kontroverzan meč jer je Bosančić u jednom trenutku zaključao Vukosavljevića u ‘‘giljotinu‘‘, činilo se kao da je ‘‘Mlata‘‘ ostao bez svijesti, Matija je pustio hvat, ali borba se nastavila. Na kraju je Bosančić ipak slavio, a prava šteta što tako uzbudljiv meč nije dulje potrajao.

Velika očekivanja bila su postavljena pred ‘‘Mlatu‘‘ uoči tog Armagedona i nadali smo se njegovom brzom povratku u kavez. Nažalost, Vukosavljeviću je nedugo poslije dijagnosticirano puknuće srčanog mišića, o čemu je ‘‘Mlata‘‘ više pričao u ‘‘Ril Tok‘‘ podcastu kod repera Matije Gečevića ‘‘Khana‘‘. Uslijedila je šestomjesečna pauza od svih aktivnosti, a nakon što je dobio zeleno svjetlo za povratak treninzima, Vukosavljević je napravio zaokret.

Rasprodao je ‘‘Mlata‘‘ dobar dio onoga što je posjedovao i novac je uložio kako bi se preselio u Zagreb. Utočište je pronašao u ATT dvorani i odlučio je apsolutno se posvetiti MMA-u. 30 mu je godina, iza njega brojna su postignuća na raznim amaterskim kickboksačkim i MMA turnirima, a ponešto medalja osvajao je i na grappling turnirima. ‘‘Mlata‘‘ fizički uvijek izgleda besprijekorno, tehnički je također potkovan, a vrijeme je da svoj potencijal počne pretvarati u konkretne rezultate.

Miladin Kolarski dobra je provjera za prvi profesionalni nastup. Borac nadimka ‘‘Kangaroo‘‘ (‘Klokan‘) tipični je ‘‘journeyman‘‘ koji svakome može pomrsiti račune, ali nešto kvalitetniji borci uglavnom pronalaze način za poraziti ‘‘Kangarooa‘‘.

28-godišnji Kolarski svestran je borac i može se snaći u bilo kojem segmentu MMA-a. Na nogama je ‘‘lagan‘‘, pokretljiv, fleksibilan i brzo baca ‘‘kickove‘‘. Uspije li kontrolirati distancu, može marljivo skupljati bodove udarcima s distance.

Problem mu najčešće stvaraju borci koji odluče odvesti borbu u parter. Kolarski se muči pokušavajući obraniti pokušaje rušenja, a ‘‘giljotina‘‘ je jedan od njegovih glavnih aduta u takvim situacijama. Ponekad ju uspije zavući kao na FNC 10 eventu u Ljubuškom kada je porazio Antu Alilovića na taj način, ali zaobiđu li protivnici njegov pokušaj ‘‘giljotine‘‘, nerijetko uslijedi poraz Miladina Kolarskog.

Zanimljivo je da mečevi Miladina Kolarskog jako rijetko odlaze do sudačke odluke, točnije dvaput do sada. U oba navrata Kolarski je slavio, a svih šest poraza upisao je prekidima. Triput je nokautiran, a isto toliko puta završen je ‘‘submissionom‘‘. Jednom u karijeri Kolarski je uspio nokautirati protivnika, a tri puta slavio je ‘‘submissionom‘‘. 2019. godine ‘‘heel hookom‘‘ porazio je Strahinju Milovanovića, što je dokaz da Kolarski može zaprijetiti raznoraznim tehnikama u parteru.

Vukosavljević ovaj meč ne smije izgubiti ako želi graditi ozbiljniju karijeru. Krajnje je vrijeme da započne upisivati profesionalne pobjede, ali Miladin Kolarski ne dolazi pasti bez ispaljenog metka. ‘‘Mlata‘‘ je favorit, ali i pritisak je na njegovim leđima. Borba će biti jako zanimljiva, a ne propustite ni taj famozni Vukosavljevićev ulazak u kavez.

O ovoj dvojici boraca mnogi će pričati nakon završetka eventa

I za kraj ovog članka posvećenog mečevima koji ‘‘prolaze ispod radara‘‘, još ćemo se zadržati na ‘‘prelimsima‘‘. Izdvojili smo prva dva meča preliminarnog dijela eventa, a nećemo niti ovaj put ništa preskakati, nego ćemo preći na treću borbu večeri.

U ovom meču leži ogroman potencijal za najbolju borbu večeri. Blažo Nikolić (3-0) i Dino Suljkanović (2-0) u Beograd su došli kao neporaženi borci u svojim kratkim dosadašnjim karijerama, ali obojica su prezentirali i velik potencijal.

Počnimo od Nikolića. 24-godišnji Crnogorac nepoznanica je FNC-ovoj publici, jer dosad nije nastupao na FNC-ovim eventima. Nikolić je iskustvo skupljao na amaterskim eventima u Srbiji, a prošle godine otisnuo se u profesionalce. Zanimljiv je podatak da je Nikolić svoja prva tri profesionalna nastupa odradio u tri ponajbolje regionalne MMA organizacije. Debitirao je u SBC-u, zatim je nastupio pod okriljem Armmade, a treći nastup upisao je na MFC-ovoj priredbi. Sada će dodati FNC u svoju kolekciju, a ne sumnjamo da će ga čelnici FNC-a pokušati zadržati u svojoj organizaciji.

Zavirite li na YouTube i upišete li u tražilicu ‘‘Blažo Nikolić‘‘, vjerojatno će vam prije svega iskočiti njegov amaterski meč protiv Ognjena Babića. Ognjen Babić na glasu je kao jedan od najvećih talenata u regiji i neporažen je kroz dosadašnju amatersku i profesionalnu karijeru (ukupno više od 20 mečeva u amaterima i među profesionalcima). Rijetko tko je uspio namučiti Babića u istoj mjeri u kojoj ga je namučio Blažo Nikolić.

Crnogorac je na početku upao u probleme, dvaput se morao izvlačiti iz pokušaja ‘‘submissiona‘‘, ali onda je preuzeo inicijativu. Nekoliko puta je Nikolić sjajno rušio Babića i dobro ga je kontrolirao iz gornje pozicije. Da je uspio dogurati do samog kraja, možda bi čak i slavio na bodove, ali pred sami kraj meča, Babić je uspio uzeti leđa crnogorskog borca, a zatim ga je ugušio stražnjim gušenjem. Nikolić nije htio tapkati čak niti na amaterskom turniru pa je tako ostao bez svijesti. Neki će reći da nema potrebe za time, ali može se izvući argument da je Nikolić pokazao kako je neustrašiv i svim snagama je pokušavao izdržati do samog kraja borbe.

Kad je Nikolićeva profesionalna karijera u pitanju, Crnogorac je dosad bio besprijekoran. Sve tri pobjede upisao je prekidima u prvoj rundi. Miladina Kolarskog završio je ‘‘submissionom‘‘ u svom profesionalnom debiju, a na isti način završio je i Miloša Kostića. Obojicu boraca Nikolić je završio za nešto više od tri minute borbe. Treći profesionalni nastup Nikolić je odradio u petom mjesecu ove godine, a nokautom u prvoj rundi porazio je Patrika Škledara.

Nikolića nitko nije uspio ugroziti u tim mečevima, ali Dino Suljkanović bi mogao. Slovenski borac rodom iz Bosne i Hercegovine oduševio je na ovosezonskom Armagedonu. Suljkanović je u finalu lake kategorije porazio borca iz zagrebačkog ATT-ja, Luku Ceranju. Ceranja je uoči Armagedona bio na glasu kao vrlo talentiran izdanak ATT-ja, a napravio je podosta problema i Suljkanoviću. Čvrsti Suljkanović izdržao je početne nalete, a u drugoj polovici borbe u potpunosti je preuzeo inicijativu.

Dok Blažo Nikolić u svojim mečevima prezentira jako dobre grappling vještine, Suljkanović vidno preferira stojku. Dino ima odličan osjećaj za distancu, sjajno koristi boksačke tehnike, a impresivan je i pritisak koji vrši na protivnike. Dražen Forgač bio je oduševljen borbom između njega i Ceranje i rekao je kako se radilo o ponajboljem meču u povijesti organizacije. Obojicu je nagradio ugovorima, a Suljkanovića danas čeka novi nastup u FNC-u.

Pogledate li i njegov drugi profesionalni meč, shvatit ćete da je Suljkanović i u tom meču pružio jako zabavan nastup. Jednoglasnom odlukom sudaca Dino je ranije ove godine porazio Alena Čufurovića na VFN 6 eventu. Dva profesionalna meča čine mal uzorak, ali dojam je da Suljkanović ne poznaje dosadne i neatraktivne izvedbe.

Ono što bi moglo ‘‘pokvariti‘‘ ovaj meč jest razlika u veličini između ove dvojice boraca. Blažo Nikolić sva tri dosadašnja nastupa odradio je u velter kategoriji, a sada je odlučio spustiti kilažu za meč u lakoj kategoriji. Nije isključeno da Nikolićeva fizička veličina napravi osjetnu prevagu i da Nikolić brzo uspostavi kontrolu u parteru na koju Suljkanović neće imati odgovor.

Ipak, Dino Suljkanović pravi je fajter i neće se samo tako predati. Sigurni smo da se jako dobro pripremio i da je spreman na sve što ga čeka protiv Nikolića, a nemojte se iznenaditi ako nakon eventa mnogi budu pričali upravo o ovoj dvojici jako talentiranih boraca.

Time ćemo zaključiti ovaj članak, a nadamo se da smo vam podigli interes i za ove tri borbe na preliminarnom dijelu priredbe. Naravno, mečevi koje nismo spomenuli također mogu ponuditi spektakl, a najbolja odluka je pogledati cijeli event i svima pružiti priliku da vas oduševe. Sigurni smo da nećete ostati razočarani.

Linker
24. travanj 2024 04:18