Regija

Nikolina Ćaćić za Fight Site: ‘Ovdje mi je najvažnije uživati u boksu, a medalja je uvijek cilj‘

Nikolina Ćaćić
 Luis ROBAYO/AFP/Profimedia
Sjajan ulazak u olimpijski turnir napravila je najmlađa boksačica na Igrama u Tokiju

Već sami plasman na Olimpijske igre bio je veličanstven uspjeh za 20-godišnju Nikolinu Ćaćić. Oni koji prate boks možda i nisu bili iznenađeni, ako znaju za njene rezultate iz mlađih dobnih skupina, a posebno ako su je gledali na djelu. No, mnogi su s plasmanom na Igre prvi put čuli njeno ime.

Da bi ga u budućnosti mogli slušati puno češće, a i s ponosom ga izgovarati, uvjerili smo se ovog jutra nakon njenog tokijskog trijumfa, u prvom kolu turnira ženske perolake kategorije (do 57 kilograma). Nikolina je savladala godinu dana stariju predstavnicu SAD-a, a nedugo nakon meča smo ju kontaktirali za prve dojmove.

"Meč je opravdao očekivanja. Znala sam da je iskusna i dobra boksačica. Vjerovala sam u sebe i svoju taktiku. Znala sam iskoristiti prednost u visini i dužini pa je sve dobro prošlo. Predivan je osjećaj ući u olimpijski ring, jedan je to poseban doživljaj. Stvarno sam bila presretna i uživala sam u svakom trenutku meča. Zapravo mi je to bio glavni cilj, uživati bez ikakvog stresa. To se na kraju pokazalo pravim pristupom", skromno nam je rekla Nikolina, koja zbog ranog termina ovog meča nije mogla prisustvovati ceremoniji otvaranja. Za tako nešto će nadamo se biti prilike za tri godine u Parizu.

U meč je jako dobro ušla uvjerljivo osvojivši prvu rundu, nakon čega je jednako nastavila u drugoj, sve do same završnice, kad ju je Amerikanka pogodila s nekoliko udaraca te pomalo začuđujuće uzela rundu. U trećoj, nekako najtežoj ga gledati, a vjerojatno i boksati, Nikolina je potvrdila kvalitetu.

image
Nikolina Ćaćić i Yarisel Ramirez
USA TODAY Network/ddp USA/Profimedia

"Nije me iznenadio rezultat druge runde. Malo sam usporila tempo i dobila neke nepotrebne udarce. Trener mi je rekao da nakon toga pritisnem u posljednjoj rundi i time sam sve popravila. Pokušavam pronaći meč i pogledati ga pa ne mogu sad točno reći. Voljela bih pogledati pa ću onda imati pravi dojam", kratko je rekla nešto o bodovanju.

Postavlja se pitanje podiže li se sada pritisak? Čeka je još jedna protivnica bez nekih izraženijih referenci, a pobjedom protiv nje bila bi jedan meč udaljena od olimpijske medalje. Upitana je tako stvara li to neki dodatni pritisak?

"Prelijep je osjećaj ovako pobijediti jer sam na Olimpijskim igrama. Sigurno ću uspjeti zadržati mirnoću, mislim da ću čak drugi meč biti još mirnija jer najteže je odraditi prvi meč i probiti led. Ne bih trebala imati problema s tim", potvrdila je, da bi onda ipak dodala nešto opširnije o svojim ambicijama:

"Moje su ambicije uvijek visoko postavljene. Ali, kao što sam rekla, ove Igre mi je cilj maksimalno uživati u boksu i svemu ovome što mi se pružilo. Naravno da ciljamo na medalju, ali bez ikakvog pritiska. Prve su mi Olimpijske igre i nikako ih ne namjeravam proživjeti u stresu. Ali, vjerujem u sebe i uvijek se nadam najboljem."

Iduća protivnica je 32-godišnja Caroline Veyre iz Kanade.

"Znam samo da je dosta starija od mene, nisam je prije viđala niti sam je gledala. Saznat ću sve kad uđem u ring", kratko je rekla Nina, ali ne sumnjamo kako će njen trener Franjo Kristić proučiti sve materijale do kojih može doći te na najbolji način pripremiti meč.

Naša boksačica idući put u ring ulazi u ponedjeljak, nešto iza 7 sati. Imate li bolji razlog za rano buđenje, čak i ako nemate obaveza koje vam do diktiraju?

Linker
26. travanj 2024 14:56