Regija

‘Niste mangupi, vi ste pi**e najveće! Ako slučajno budete to radili, onda ću se ja iživljavati na vama!‘

Antonio Plazibat

 Screenshot/Instagram (Antonio Plazibat)
Antonio Plazibat prokomentirao je aktualnu situaciju povezanu s vršnjačkim nasiljem i zlostavljanjem

Hrvatski javni prostor, ali i cjelokupno društvo, posljednjih su dana potreseni slučajevima bestijalnog maloljetničkog nasilja i zlostavljanja sa splitskih ulica. O mučnim prizorima koji kruže bespućima interneta i društvenih mreža, kao i o onima koje su mu naknadno poslali fanovi s drugih lokacija, putem serije Instagram "storyja" oglasio se i Antonio Plazibat. Najbolji hrvatski kikboksač, vidno frustriran uznemirujućim scenama koje je vidio, prokomentirao je trenutnu situaciju među dijelom mladeži, poslao poruku žrtvama vršnjaškog nasilja, ali i svima onima koji se iživljavaju nad slabijima i nemoćnima, ili to tek planiraju činiti.

"Ovo je poruka za sve vas mlađe generacije jer mi konstantno šaljete videa maltretiranja. Jel moguće da više nema pravih mangupa i pravih faca koje se potuku ‘jedan na jedan‘, nađu se negdje i riješe svoje nesuglasice, a onda svatko svojim putem, bez ikakvih maltretiranja i piz**rija, nego mora dolaziti vas deset, stavljati nekoga na koljena, maltretirati, udarati, iživljavati se jer ste preveliki š**ci da bi se potukli jedan na jedan? Što vam se dogodilo? Svi ste postali pi**e preko večeri, koju vam je k***c? Ti nisi mangup kad dođeš s njih deset i tučeš nekoga, nego si šu**k najveći i pi**a najveća? Da si mangup, došao bi sam, riješio to, i svatko svojim putem, a ne ovo što vi radite. U što se pretvarate?", revoltirano se upitao Plazibat pa se osvrnuo i na upotrebu vatrenog oružja na ulicama:

"Svi ovi što glume mangupe, idu okolo, pucaju i izvode takve piz**rije. Ako vam je do pucanja i toga da vadite pištolje,ubijate i ponašate se psihopatski radi najvećih gluposti na svijetu, imate rat u Ukrajini, ratove na Bliskom istoku, odite tamo pucajte i budite mangupi. Tamo možete pucati ako imate nekih svojih psihopatskih problema, a ne se probuditi ‘ukrivo‘ pa maltretirati i nekoga ubiti ni zbog čega. Gdje ovo ide, što se događa?".

Jedan od najpoznatijih hrvatski boraca višestruko je istaknuo koliko je zgrožen kadrovima koje je vidio, te povukao paralelu s nekim prošlim vremenima i ukazao na neobjašnjive devijacije u ponašanju dijela mlađih generacija.

"Što se tiče tučnjava, tukli su se i kad sam ja bio mlađi. Tko je jači, tko je luđi, ti si meni rekao ovo, ti si meni rekao ono, piz**darije i gluposti, ali došao bi, potukao se, bio mangup, prebio-prebio, ako padne na pod, makneš se i ne maltretiraš ga. Jači si, daš ruku, još mu pomogneš i odvedeš ga na hitnu ako se nešto dogodi. Date si ruku i svakom svojim putem, to je značilo biti faca, a ne danas, skupi se vas 10-15-20, dođete nekome, natjerate ga da kleči i leži na podu, da vam se ispričava, a onda još dok se ispričava i plače, vi ga udarate i iživljavate se na njemu. Niste vi mangupi, niste face, vi ste pi**e najveće i šu**i najveći. Bojite se šetati sami i bojite se kad vam je svjetlo u kući ugašeno", rekao je 30-godišnji Solinjanin.

U jednom od predmetnih "storyja, Plazibat je poslao žestoku poruku svima onima koji se ubuduće u Hrvatskoj budu odvažili na maltretiranje i zlostavljanje slabijih.

"Sada kruži video iz Srbije na kojem dečka udaraju u glavu na podu i na krevetu, i to će vjerojatno postati viralno i svi ćete vidjeti. Reći ću vam samo da ako ovakvi video budu kružili Splitom, da se vaš pet-šest skupi i nekoga natjerate da plače ispred vas, pa ga vi onda udarate, maltretirate i iživljavate se nad njim bez razloga, toj ekipa koja to napravi, nebitno koliko godina ima, ću onda ja skupiti ekipu, natjerati vas da plačete, a onda to snimiti i objaviti. Samo da se zna, da ne bi nekome palo na pamet raditi to ovdje. Ponašajte se normalno, ako hoćeš biti mangup zaštiti slabijeg, potuci se za slabijeg, ne daj na njega, a ne ići okolo i maltretirati u skupini", rekao je pa nastavio:

"Užasno sam živčan na račun toga videa, užasno me pogodilo, kao i ovi videi od neki dan. Sad vam govorim, ako takve piz**rije bude radio netko po Hrvatskoj, ide ekipa; ja, Delija, Babić, Erslan, Martinjak, skupit ću sve borce i doći na vrata onome tko to bude radio, snimat ću ga, onda će on plakati, a mi ćemo ga svi objaviti na Instagramu pa može postati poznat preko večeri. Ako netko želi postati poznat i viralan, eto što treba učiniti. Što se vama mlađima događa, koji vam je k***c, jeste li vi pukli totalno? Je li vam droga pojela mozak?".

Plazibat je ponudio stručnu pomoć, ali i predložio treninge u njegovoj dvorani kao potencijalno rješavanje problema s prekomjernom agresijom.

"Kao što sam rekao, ako nekome treba pomoć ili razgovor, ako netko nema s kim razgovarati kako bi riješio neke stvari. Ako im je doma neuredna situacija, nemaju se kome obratiti i nemaju zaštitu, neka mi se jave na Instagram profil, spojit ću ih s ljudima, terapeutima, koji će im pomoći da budu zadovoljni sa svojim životima, a ne da izlaz traže u drogi i drugim stvarima. Nadam se da će te cure nešto naučiti, da će se opametiti i biti primjer drugima da to više ne rade. Nadam se da će stati sva ova maltretiranja koja dolaze sa sto strana i da će društvo ići k nečemu boljemu", naglasio je pa dodao:

"Svatko tko želi doći na trening, riješiti se svoje agresije i učiniti nešto kvalitetno u životu, dođite u dvoranu gdje ja treniram, pozivam vas sve, muške i ženske, dođite, trenirajte, izbacite to iz sebe i riješite svoje probleme. A ako se slučajno dogodi da netko iz moje dvorane ide maltretirati nekog drugog i pravi se pametan, ja ću ga osobno prebiti. Ja i nitko drugi. Da se ne bi dogodilo da ću ja nekoga obučavati za nešto. Svi vi koji budete tu trenirali i dobili samopouzdanje, pobrinut ću se da radite kako biste zaštitili slabije i pomogli drugima, a ne da biste se iživljavali na nekome. Budete li to radili, ja ću se iživljavati na vama".

U završnom dijelu, "Plazo" je izgovorio rečenicu s kojom zasigurno suosjeća svaki roditelj, ali i svaki razuman građanin u Lijepoj Našoj i šire.

"Živčan sam i ovo me sve skupa pogodilo. Iskreno me boli. Citirat ću jednog svog prijatelja, ne daj bože gledati one videe od neki dan, a da imaš kćer doma. Imam dijete i teško mi je to gledati, teško mi je gledati što se događa s društvom", zaključio je 30-godišnji kikboksač.

Podizanje svijesti o devijantnim pojavama na koje se Plazibat referira prvi je korak prema prevenciji istih i stoga treba pozdraviti poteze hrvatske borilačke zvijezde, odnosno komunikacijske poruke koje je poslao prema mlađoj populaciji, a na koju ima popriličan utjecaj. Upravo zbog toga i portal Fight Site je prenio njegove poruke, budući da zdušno podržavamo svaki napor koji ide u smjeru prevencije i zaustavljanja maloljetničkog (ili bilo kojeg drugog) maltretiranja i zlostavljanja.

Linker
20. travanj 2024 01:35