Regija

Osijek ima prvaka Hrvatske u superteškoj kategoriji! Luka Pratljačić porazio je Marka Miluna nakon tri runde pravog rata

Luka Pratljačić

 Hrvatski Boksački Savez (tomislav Franić)
Sjajni Osječanin još jedanput je uspio poraziti svog trenutno najvećeg rivala

Još od 2019. godine čekamo obračun Luke Pratljačića i Marka Miluna na Prvenstvu Hrvatske u amaterskom boksu. Dva najbolja hrvatska superteškaša tada su boksali u finalu Prvenstva Hrvatske, a zlato je kući odnio Marko Milun.

Pet godina kasnije, Pratljačić i Milun ponovno su se našli u finalu PH-a. Nešto više od mjesec dana nakon što je Pratljačić nokautirao Miluna na Zagreb Grand Prixu, Osječanin je još jedanput porazio Marka Miluna. Luka Pratljačić ovaj put je slavio jednoglasnom odlukom sudaca nakon tri runde pravog rata!

Odmah na početku meča gledali smo otvorenu razmjenu i bespoštednu borbu od strane obojice boksača. Milun je izvukao nešto deblji kraj tijekom tih razmjena, djelovalo je blago uzdrmano, a ubrzo se otvorila i arkada iznad Milunovog desnog oka. Mnogi su vjerojatno očekivali kako će se Milun nakon takve sekvence samo dodatno upustiti u neoprezne razmjene, ali Marko je smirio tempo i gledali smo nešto mirniji ostatak prve runde. Pratljačić je ipak zasluženo uzeo prvu rundu na svih pet sudačkih kartica.

Agresivno je Milun otvorio drugu rundu, ali gledali smo mnoštvo situacija gdje bi se Pratljačić i Milun našli u klinču, a Luka se nerijetko žalio na udarce glavom od strane Miluna. Tijekom druge runde krv se pojavila i na Lukinom licu, ali njemu nije pukla arkada, već je krv potekla iz nosne šupljine. Međutim, Pratljačić je i u drugoj rundi zadao najbolji udarac. Desnim krošeom Luka je uzdrmao Miluna i sudac je prvi puta brojao. Milun se ljutio jer je sudac procijenio da se radi o situaciji za brojanje, a Pratljačić je time napravio dovoljno za uzeti i drugu rundu. Nevjerojatan je podatak da je jedan sudac drugu rundu bodovao u korist Miluna, iako je sudac brojao Milunu.

Oba teškaša djelovala su poprilično umorno u trećoj rundi. Milun je bio svjestan da mora krenuti po prekid, izvlačio je posljednje atome snage, a Pratljačić je sve više tražio od suca da uputi opomenu Milunu zbog spornih situacija u klinču. Taman kad se činilo da Milun preuzima inicijativu i da je Luka kondicijski ‘‘potonuo‘‘, Pratljačić pronalazi snagu za još jednu lijepu seriju udaraca i ponovno je uzdrmao Miluna. Uslijedilo je novo brojanje, a Milun je ovaj put bio još bjesniji na pomalo kontroverznu odluku suca. Borba se nastavila, krvi je bilo na oba lica i publika je mogla uživati u ovom fantastičnom meču. Pratljačić je ipak mirno priveo borbu kraju, a uz podršku gromoglasnih Osječana, posebno onih s Juga 2, Luka je došao do seniorskog zlata u superteškoj kategoriji. Njegov brat Marko 2022. godine donio je seniorsko zlato u Osijek prvi put nakon 14 godina ‘‘suše‘‘, a dvije godine kasnije Osijek ima još jednog seniorskog prvaka države. Marko je ovaj put predvodio navijanje, a Osječani su pružili sjajnu atmosferu u dvorani u Sesvetama.

Dvama pobjedama u razmaku nešto većem od mjesec dana, Pratljačić je vjerojatno osigurao mjesto na kvalifikacijskom turniru za Olimpijske igre. Busto Arsizio (Italija) ugostit će prvi od dva kvalifikacijska turnira, a nadamo se da Pratljačić izlazi iz ovog meča bez težih ozljeda, jer turnir je na rasporedu već 28. veljače (drugi mjesec).

U svakom slučaju, čestitke obojici ratnika. Hrvatska boksačka amaterska scena trenutno ima fantastično rivalstvo u superteškoj kategoriji i možemo samo uživati u činjenici da imamo dva vrhunska superteškaša.

Izvještaj i rezultate ostalih finalnih mečeva u muškoj konkurenciji možete pročitati klikom na LINK.

U nastavku dana slijedi šest finala u ženskoj konkurenciji, a prijenos je dostupan OVDJE.

Linker
12. travanj 2024 21:15