K1 i Boks

Prvak Hrvatske nezadovoljan jer je izostavljen s popisa boksača za olimpijske kvalifikacije, izbornik pojasnio svoju odluku

Marko Zeljko

 Instagram (marko Zeljko)
Šestero predstavnika putovat će krajem veljače u Italiju na prvi kvalifikacijski turnir za Igre u Parizu

Proteklog vikenda završilo je Prvenstvo Hrvatske u amaterskom boksu za seniore i seniorke. Pregršt zanimljivih mečeva gledali smo u sklopu turnira, a brojni naši boksači imali su velik motiv na tom turniru.

Naime, ove godine čekaju nas Olimpijske igre u Parizu, ali i dva kvalifikacijska turnira preko kojih će naši boksači pokušati izboriti vizu za Pariz. Gabrijel Veočić zasad je naš jedini predstavnik na Igrama u Parizu i on se ne mora zamarati kvalifikacijskim turnirima. Svi ostali kandidati žele svoje mjesto na barem jednom od dva turnira, a rezultati na Prvenstvu Hrvatske sigurno imaju ulogu prilikom odabira kandidata za nadolazeće turnire.

Prvi kvalifikacijski turnir na rasporedu je od 29. veljače (drugi mjesec) do 11. ožujka (treći mjesec) ove godine. Busto Arsizio (Italija) bit će grad domaćin, a poznati su hrvatski predstavnici na tom turniru.

U ženskoj konkurenciji predstavljat će nas Nikolina Ćaćić (-57 kg), naša olimpijka s prošlih Igara u Londonu te Sara Beram, prvakinja Hrvatske u kategoriji do 60 kilograma.

Četiri muška predstavnika putovat će u Italiju. Marin Jelačić predstavljat će Hrvatsku u kategoriji do 63,5 kilograma, dok su Marko Čalić (-92 kg) i Luka Pratljačić (+92 kg) očekivano izabrani nakon uspjeha na nedavno održanim turnirima.

No, odabir kandidata u kategoriji do 71 kilogram podigao je ponešto prašine. 19-godišnji Petar Krešimir Knežević boksač je kojeg izbornik Pero Veočić uvrstio na spisak reprezentativaca koji će nastupiti u Italiji na kvalifikacijskom turniru. Time nije zadovoljan Marko Zeljko, novopečeni prvak Hrvatske u kategoriji do 71 kg. Knežević i Zeljko trebali su boksati u finalu PH-a, ali Knežević nažalost nije mogao nastupiti zbog posjekotine iznad oka koju je zaradio u prvom meču, a zatim je posjekotinu obnovio u polufinalnom okršaju.

Zeljko je dugi niz godina vladao velter kategorijom (-67 kg), ali u 29. godini dignuo se u polusrednju kategoriju, koja je ujedno i olimpijska kategorija. Okitio se Zeljko zlatom na nedavno održanom Prvenstvu Hrvatske, ali ipak neće nastupiti na prvom od dva ovogodišnja kvalifikacijska turnira. Naravno da je razočaran odlukom izbornika.

‘‘Unatoč tome što sam ove godine postao prvak Hrvatske, nisam automatski dobio pravo sudjelovanja na kvalifikacijskom turniru za Olimpijske igre. Iskreno sam vjerovao da će osvajanje naslova prvaka osigurati moje mjesto na kvalifikacijama, prestižnoj i važnoj sportskoj manifestaciji, ali to izgleda nije bilo dovoljno. Uložio sam puno truda, rada i odricanaja u svoju sportsku karijeru kako bih dosegnuo vrhunac i imao priliku predstavljati svoju zemlju na najvećem svjetskom sportskom događaju. Sada sam, kao aktualni prvak Hrvatske, suočen čekati ishod prvog kvalifikacijskog turnira i nadati se da ću dobiti priliku da idem na drugi turnir kako bih se borio za svoje mjesto na Olimpijskim igrama. Ipak, neću odustati od svog sna i nastavit ću radit naporno kako bih ostvario svoj cilj.‘‘, napisao je naš uspješni amaterski boksač.

Izbori li Petar Krešimir Knežević plasman na OI već na prvom turniru, Zeljko neće niti dobiti priliku kvalificirati se, jer državu na Olimpijskim igrama može predstavljati samo jedan boksač po težinskoj kategoriji.

Ne uspije li Knežević doći do vize za Pariz, moguće je da će dobiti još jednu šansu. Od 23. svibnja (peti mjesec) do 3. lipnja (šesti mjesec) na rasporedu je drugi kvalifikacijski turnir u Bangkoku na Tajlandu. Zeljko se nada da će on biti taj koji će ići na Tajland, ali Knežević mu već u Busto Arsiziju može pokvariti planove.

Kako bismo riješili nedoumice oko izbornikove odluke, kontaktirali smo Peru Veočića te smo zatražili njegov osvrt na odluku u pozivanju Petra Krešimira Kneževića u reprezentaciju.

‘‘Marko Zeljko nije boksao godinu dana, a prošle godine nakon Državnog prvenstva najavio je odlazak iz boksa! Osobno sam objasnio Marku da su prijave za prvi svjetski kvalifikacijski turnir zaključene 19.1.2024. (prije Prvenstva Hrvatske). Dva boksača u kategoriji sam prijavljivao. U kategoriji do 71 kg sam prijavio prošlogodišnje finaliste PH-a, a to su Petar Krešimir Knežević i Marijan Vujević. Petar Krešimir Knežević je 2023. godine postao državnim prvakom i kroz zadnjih godinu dana ima dosta pobjeda u dresu reprezentacije, što se također gleda prilikom odabira kandidata. Zeljko u proteklih par godina nema niti jednu pobjedu u reprezentativnom dresu.

Marko Zeljko bio je prvak 2023. godine u kategoriji do 67 kg, a radi se o kategoriji koja nije dio Olimpijskih igara. Marko Zeljko imat će priliku dokazati se prije predstojećih natjecanja. Petar Krešimir Knežević i Marko Zeljko imat će izborni meč na kojem će suci odlučiti o pobjedniku, a pobjednik će ići na Europsko Prvenstvo u Beogradu (15.-29.4) i na drugi Svjetski kvalifikacijski turnir koji je na rasporedu 23.5.2024. na Tajlandu.‘‘, objašnjenje je izbornika Hrvatske boksačke reprezentacije.

Dakle, svaka strana iznijela je svoju stranu priče, a činjenica je da će u jakoj konkurenciji uvijek biti nezadovoljnih. Prava je šteta što na kvalifikacijske turnire ne možemo slati više boksača, jer sigurni smo da oba ova boksača imaju što za pokazati na takvim turnirima.

Zeljku preostaje čekati rasplet turnira u Busto Arsiziju, a nakon Kneževićevog nastupa u Italiji, bit će jasnije što slijedi u nastavku kalendarske godine.

Sve u svemu, reprezentativcima, izborniku i njihovim trenerima želimo puno uspjeha u Italiji. Pero Veočić predvodit će mušku seniorsku reprezentaciju, dok je Franjo Kristić izbornik ženske reprezentacije te ujedno i koordinator nacionalnih selekcija.

Treneri Matej Matković, Marijo Preskar i Damir Stručić također če putovati kao izaslanici naše delegacije.

Popis reprezentativaca koji će predstavljati Hrvatsku na prvom kvalifikacijskom turniru za Olimpijske igre u Parizu:

ŽENE

do 57 kg Nikolina Ćaćić (Omega Zagreb)

do 60 kg Sara Beram (Petar Zrinski Zagreb)

MUŠKI

do 63,5 kg Marin Jelačić (Pauk Split)

do 71 kg Petar Krešimir Knežević (Sveti Donat Zadar)

do 92 kg Marko Čalić (Pula)

+92 kg Luka Pratljačić (Osijek)

Linker
28. travanj 2024 00:28