Regija

PFL postrožio pravila, ukinuo četvrtfinale i uveo veliku kaznu za ‘pad vage‘

Delija vs. Cappelozza
 Pfl
Pred treću sezonu, PFL je nastavio s uvođenjem revolucionarnih pravila u svoj sustav natjecanja

Poznati su novi podaci vezani uz treću sezonu Professional Fighter League turnira, čija će se prva priredba održati 23. travnja. Svi sudionici iste uskoro će se tako naći u Atlantic Cityju, u karanteni unutar PFL-ovog "Bubblea", gdje će biti sve do svojih nastupa. Javnost je sada saznala i dva vrlo važna nova pravila koja je promocija od ove sezone uvela.

Umjesto dosadašnjeg formata, unutar kojeg je nastupalo 12 boraca po kategoriji te je njih osam prolazilo u drugi krug, ovog puta će od deset boraca ili borkinja u drugi krug prolaziti njih četiri. To bi značilo kako više nema četvrtfinala nego se odmah odlazi na polufinale. Također, u ovakvom sustavu natjecanja moguće je i da borac s dvije pobjede ostane bez prolaska prvog kruga, ako nije skupio dovoljno bodova. To će se svakako dogoditi u slučaju da u drugom kolu matchmakeri odluče u svaki par uvrstiti borca koji je u prvom kolu slavio protiv poraženog, ali postoji i još par opcija kako netko s dvije pobjede može ostati bez drugog kruga.

Na ovaj način će još važnije biti pobijediti što bržim prekidom. Naime, za one koji nisu upoznati s PFL-ovim sustavom bodovanja u prvom krugu turnira, pobjeda prekidom u prvoj rundi donosi šest bodova, u drugoj pet, a u trećoj četiri. Pobjeda sudačkom odlukom donosi tri boda. Gledajući da se u slučaju jednakog broja bodova kao "tie breaker" prvo gleda eventualni međusobni susret te nakon toga broj odrađenih borbi pa broj pobjeda prekidom, jasno je zaključiti da će se npr. borac s pobjedom u prvoj rundi i jednim porazom, na ljestvici naći ispred borca koji je upisao dvije pobjede sudačkom odlukom. Kalkuliranje i igra "na sigurno" nikad nisu bili manje poželjni, a ovdje čak mogu biti i kontraproduktivni.

Drugo pravilo tiče se nezadovoljavanja maksimalno dozvoljene težine, odnosno "padanja vage". Iako je PFL već do sada imao pravilo da borac koji na vagu dođe pretežak automatski ostaje bez nastupa i prilike osvojiti bodove, to pravilo je dodatno postroženo. Ovog puta će se takvom borcu još dodatno oduzeti jedan bod. To od samog početka poziva na dodatnu ozbiljno, a posebno će pažljivi biti borci koji će u prvom krugu upisati pobjedu, budući da u slučaju neozbiljnosti i neprofesionalnosti mogu ostati bez borbe, ali i automatski bez nastavka natjecanja i prilike da osvoje glavnu nagradu u iznosu od milijun dolara.

Kao što je gore navedeno, prva priredba treće sezone PFL-a na rasporedu je 23. travnja, a u borilište će sudionici turnira perolake i lake kategorije. 29. travnja na redu su velteraši i poluteškaši, dok će 6. svibnja nastupiti teškaši i borkinje lake kategorije. Na ovoj trećoj priredbi pratit ćemo nastup Ante Delije, koji će u turnir ući borbom protiv Brazilca Bruna Cappelozze. Istog dana nastupit će i Crnogorka Julija Pajić, koju u prvom kolu njenog turnira čeka Larisa Pacheco.

Linker
02. svibanj 2024 00:02