Regija

PH u boksu (3.dan): Puno sjajnog boksa i još više drame! Prtenjača i Plantić eliminirali Cetinića i Filipija

Toni Filipi i Damir Plantić
 Fight Site
U izuzetno dramatičnim polufinalima državnog boksačkog prvenstva viđeno je puno kvalitete i talenta, ali i jednako velika količina drame i tenzija. Na kraju smo saznali ovogodišnje finaliste svih kategorija uz nekoliko iznenađenja. Najveća su se dogodila u kategoriji do 63 kilograma, gdje je Stipan Prtenjača savladao favoriziranog Petra Cetinića, te u teškoj kategoriji gdje je Damir Plantić u meču vrijednom finala tijesnom odlukom savladao Tonija Filipija.

Današnji program otvoren je mečevima u kategoriji do 63 kilograma. Prvi je svoje mjesto u finalu izborio Erik Pijetraj, no branitelj naslova imao je problema s Filipom Poturovićem koji je uspio prolaziti kroz udarce i dolaziti na distancu koja mu odgovara. Sporiji start Pijetraja ipak nije koštao, budući da je već početkom druge runde našao distancu i ritam te je uzeo pobjedu 4:1 podijeljenom odlukom sudaca. U finalu ga čeka Diego Mamić koji je u vrlo dinamičnom meču jednoglasnom odlukom savladao Dominika Gubu, no dojam meča bio je takav da ne bi bilo nepošteno niti da je koji sudac bodovao u korist mladog boksača iz Osijeka.

Svoje mjesto u finalu kategorije do 69 kilograma suvereno je osigurao Marko Zeljko. Od početka je dominirao protiv Marina Slavića iz Rijeke, a do pobjede je došao jedinim pravim nokautom na današnjem programu. Sredinom prve runde pronašao je sjajan lijevi kroše direktno u bradu. Boksač iz Rijeke je pao, sudac je krenuo brojati, no nije to dugo potrajalo prije nego je vidio da je meč gotov. Očekivanog finala ove kategorije neće biti budući da je Stipan Prtenjača napravio veliko iznenađenje pobjedom protiv Petra Cetinića. Iskusni Prtenjača bio je vrlo agresivan uz puno promjena smjera i time je iznenadio Cetinića koji se vjerojatno nadao više tehničkom meču. Puno toga što je mlađi boksač pokušao je završavalo iznad glave Prtenjače koji je upravo u takvim situacijama dolazio do svojih prilika. Naravno, pogodio je i Cetinić puno toga i teško se moglo zaključiti kome ide pobjeda. Podijeljenom odlukom do nje je došao Prtenjača, na oduševljenje svojih brojnih navijača u dvorani.

Uz gore spomenutu pobjedu Marka Zeljka, danas najuvjerljiviji nastup upisao je Mladen Sobjeslavski. Tehnički sjajnim boksom apsolutno je nadmašio Luku Lozu i osigurao si mjesto u finalu. Tamo ga čeka Gabrijel Veočić koji danas nije oduševio kao dan ranije. Ponovno je njegov meč bio najuzbudljiviji i s najviše akcije, no Noa Ježek bio je i potpuno ravnopravan protivnik 18-godišnjaku iz Slavonskog Broda. Neprestana akcija dva boksača koji su odlučili dati sve od sebe digla je publiku na noge. Ježek je bio agresivniji boksač, no Veočić tehnički bolji i čini se kako je na kraju to presudilo. I ovdje se dogodila podijeljena odluka sudaca.

Svoje mjesto u finalu poluteške kategorije vrlo je čisto uzeo Luka Plantić, nadmašivši borbenog, ali ipak još uvijek nedovoljno iskusnog Nikicu Radonića. U finalu ga čeka Matej Uremović koji je danas bio puno bolji nego dan ranije. Ponovno se susreo s boksačem iz Leonarda, ovog puta s Hrvojem Ćibarićem. Ćibarić je bio agresivan i pokazao je veliko srce, ali i sposobnost primiti veliki broj udaraca, budući da je Uremović kažnjavao svaku neopreznost i koristio je svaku rupu koju mu je njegov protivnik ostavio. U prvoj rundi Uremović je aperkatima uzdrmao svog protivnika i time je doveo do brojanja, a brojanja je bilo i u drugoj rundi. Ipak, nije se Ćibarić predavao i hrabro je izdržao do kraja, tražeći šansu za preokret koju mu pobjednik ovog meča nije dozvolio. Čista jednoglasna odluka u korist Uremovića.

Najveća drama dogodila se u imenima najjačem meču dana. Damir Plantić i Toni Filipi susreli su se u polufinalu kategorije do 91 kilogram, a publika je odmah mogla vidjeti zašto ta dva boksača visoko kotiraju i u svjetskim krugovima. Meč je bolje otvorio Plantić koji je jako dobro radio prednjim direktom čime Filipiju nije dozvoljavao prilazak. Uspio je član Gladijatora napraviti nekoliko dobrih serija, no priča prve runde ipak je bila spomenuti direkt Plantića. Kroz njega je Filipi napokon uspio proći u drugoj polovici druge runde, kad je pogodio nekoliko jako dobrih udaraca, no cijelo vrijeme dojam je bio da gledamo vrlo izjednačen meč. Kao više puta u karijeri, Filipi se budi u trećoj rundi i počinje pogađati u češćim intervalima čime je dao dojam kako je treća runda sigurno njegova. Napeto se čekala odluka sudaca koja je rezultatom 3:2 otišla u korist Plantića. Velika je šteta što je ovakav meč morao trajati samo tri runde. Plantića u finalu čeka meč protiv Zvonimira Rebolja koji je bio bolji od Petra Jamana. Jamanu se moglo primijetiti kako je tek nedavno pristigao iz kickboxinga, no na račun srčanosti pokušavao je doći do prednosti protiv stilski vrlo zanimljivog boksača iz Osijeka, inače svog sugrađanina. Rebolj je više pogađao i time ipak nije dozvolio iznenađenje, ali Jaman je pokazao kako je boksač o kojem će se itekako puno čitati u budućnosti.

Svoje mjesto u finalu ženske kategorije do 57 kilograma prva je osigurala Nikolina Čačić dominantnom pobjedom nad Sarom Hušidić. Nakon dominantne prve runde, u drugoj ju je dva puta dovela do brojanja i prekida. U finalu je čeka njena timska kolegica iz Omege, Hrvojka Čudina koja je jednoglasnom odlukom bila bolja od Tajane Koščak. Marijana Malenica također je jednoglasnom odlukom savladala Maju Šarić i u finalu kategorije do 60 kilograma čekat će ju Dea Bolanča, dok je finale kategorije do 75 kilograma izborila Lucija Bilobrk. Ona je savladala Luciju Brkljaču i u finalu ide na Ivonu Brnić.

Linker
22. travanj 2024 01:10