Regija

Rakić gostovao kod Helwanija i otkrio više detalja o svojoj ozljedi te o trajanju oporavka

Aleksandar Rakić

 Seokyong Lee/Shutterstock Editorial/Profimedia
Najbolji srpski MMA borac odradio je opsežni intervju gostujući u MMA Houru

Nekoliko dana nakon poraza od Jana Blachowicza i teške ozljede koljena koju je pretrpio u tom meču, Aleksandar Rakić vratio se kući u Austriju.

Ponajbolji UFC-ov poluteškaš potrgao je prednje križne ligamente desnog koljena i čeka ga operacija, a nakon toga dugi oporavak prije nego ga ponovno vidimo u kavezu. Prava je šteta da je Rakićev meč tako završio, jer pobjedom protiv Blachowicza, Aleksandar bi vrlo vjerojatno bio sljedeći na redu kad je u pitanju napad na titulu.

Ovako će Rakić morati upisati barem još jednu, a vjerojatno i više pobjeda kako bi došao do ''title shota'', ali prije svega ga čeka borba s ozljedom koju je zadobio te s mukotrpnim oporavkom koji ga čeka. Rakić je lijevo koljeno dvaput ozlijedio na ovakav način, odnosno pucali su mu prednji križni ligamenti i dobro je upoznat s procesom oporavka.

Gostujući u MMA Houru, Rakić je otkrio kada će se naći ''pod nožem'', odnosno na operaciji.

''Za dva dana idem pod nož, a nakon toga odmah krećem s rehabilitacijom kako bih mogao prebiti nekog i vratiti pojas. Odnosno, neću vratiti pojas, nego ću ga osvojiti. Nakon subote, shvatio sam da ću jednog dana postati prvakom, a to mi je rekao i Jan (Blachowicz). Uz poštovanje, on me te večeri mogao pobijediti jedino na ovakav način.'', započeo je Rakić s osvrtom na cjelokupnu situaciju, a zatim je detaljnije opisao samu ozljedu.

''Bio sam u fenomenalnoj formi. Tako jako radim za sve ovo i pripremni kamp prošao je jako dobro. Ali tri tjedna prije borbe, tijekom jednog od sparinga, izmjenjivao sam sa svojim partnerom 'calf kickove'. Znao sam da je Jan dobar u tome i stoga smo morali poraditi na tom segmentu. Ja sam udarao svog partnera, on je udarao mene i tako naizmjenično. U jednom trenutku udario sam ga malo jače te sam previše istegnuo nogu. Osjetio sam neke čudne stvari u svom koljenu, ali nisam tome pridavao previše pažnje. Nakon tri runde, promijenio sam sparing partnera, a zamijenio ga je teškaš, hrvač od 120 kilograma. Osjetio sam u četvrtoj rundi sparinga da mi koljeno nije stabilno kao inače. Nisam se dobro osjećao i nešto je bilo čudno s kretnjama. Zatim je sparing partner krenuo u rušenje, ja sam obranio rušenje i koljeno je 'iskočilo'. Nakratko smo stali, ali smo završili sparing. Fizioterapeut odradio je testove, sve se činilo dobro, iako sam osjećao bol. Nekoliko dana nisam sparirao i ubrzo sam se osjećao puno bolje. Vjerovao sam da je moje koljeno sto posto zdravo. Ali doktor mi je rekao da se moralo dogoditi barem malo napuknuće tijekom priprema, jer inače se ovo ne bi dogodilo u meču.'', detaljno je Rakić sve objasnio.

Srpski borac u nastavku razgovora otkrio je kako je taktika bila da od treće runde pojačaju tempo i da polako lome Blachowicza. Rakić je dodao kako želi revanš te da sumnja da je i Jan sretan pobjedom na takav način, jer on osobno ne bi bio sretan takvom pobjedom. Prisjetio se Rakić da je čekao Blachowicza da se oporavi od svoje ozljede, a sada očekuje od Poljaka da uzvrati uslugu. Ovakav poraz teško pada Rakiću, a opisao je kako se osjećao u trenucima nakon što ga je koljeno ''izdalo''.

''Bilo je srcedrapajuće. Vidio sam u jednoj slici kompletne pripreme i svoju žrtvu kroz posljednjih par mjeseci. Sve je propalo u jednom trenutku, ali puno sam naučio tijekom pripremnog kampa i fizički sam najspremniji tip u kategoriji. Tempom mogu uništiti sve ostale tipove. Već imamo plan za povratak, a vratit ću se u još boljoj formi nego što sam bio protiv Jana. Počet ćemo s treninzima na visokoj nadmorskoj visini. Četiri mjeseca sam spavao na visokoj nadmorskoj visini, a sada ćemo započeti i s treninzima u takvim uvjetima. Možete li zamisliti kako će 'Raketa' eksplodirati?''

Iako sam Rakić priznaje kako ga je poraz silno pogodio i slomio mu srce, pozitivna je stvar da srpski borac vjeruje kako će se vratiti još jači, a nije mu problem niti čestitati Poljaku koji ga je pobijedio.

''Bog je imao druge planove za mene te večeri. Čestitke Janu, poštujem ga, ali ovo je nezavršen posao i želim revanš. Uistinu vjerujem da ga mogu pobijediti.''

Voditelj MMA Houra, Ariel Helwani, pitao je Rakića o planiranom trajanju oporavka, odnosno o prognozama doktora kad je u pitanju povratak u kavez. Rakić je objasnio kako je u potpunosti potrgao prednje križne ligamente, ali je dodao kako jedan dio koljena nije potrgan i doktor mu je rekao kako se radi o pozitivnoj stvari za trajanje njegova oporavka.

''Doktor mi je rekao kako je nedavno imao hrvača s istom ozljedom kao što je moja, a četiri mjeseca nakon ozljede, taj hrvač mogao je ponovno hrvati. Ali ne može mi sa stopostotnom sigurnošću reći koliko će trajati oporavak. Radi se o istom doktoru koji je operirao moje lijevo koljeno prije sedam godina. To koljeno i dalje je savršeno pa stoga znam da sam u vrhunskim rukama.''

Nakon detaljnog osvrta na sami meč, tešku ozljedu i oporavak koji ga čeka, Rakić je dobio priliku osvrnuti se na sučeljavanje koje je odradio s Blachowiczem nakon vaganja. Bila je to vrlo zanimljiva situacija, a borci su se licima približili maksimalno koliko je moguće. Helwani se našalio kako mnogi govore da su se dirali nosevima, ali njemu je izgledalo kao da su se prislonili usnama.

''Bilo je to 'nos na nos', ali da je to odradio s tobom, mislim da ne bi dosegnuo tvoja usta.'', našalio se Rakić na račun Helwanija i njegovog povećeg nosa, a zatim je dodao:

''Dugo znam Jana i on je pravi gospodin i odličan tip. Promatrao sam njegova prijašnja sučeljavanja. Ja ne gledam samo prijašnje borbe svojih protivnika, nego proučavam i kako se ponašaju u raznim situacijama. Nisam očekivao da će se tako približiti. Mislim da je bio pomalo nervozan i nije dobro izmjerio distancu. Vjerojatno nije planirao doći tako blizu, ali bilo je prekasno.''

Ranije danas, imali ste prilike pročitati mišljenje Anthonyja Smitha koji smatra da Jan Blachowicz ne zaslužuje napad na titulu nakon pobjede nad Rakićem. S njime se složio i Rakić.

''Mislim da Jan neće dobiti 'title shot'. Vjerujem da će ga upariti s pobjednikom meča između Ankalaeva i Smitha. Nitko nije očekivao da će borba mene i Jana ovako završiti. Ne znam što će se dogoditi.'', rekao je Rakić, a zatim je prognozirao meč između Ankalaeva i Smitha.

''Teško je reći. Posljednji nastup Ankalaeva nije bio najbolji. Santos ga je uzdrmao, ali teško se boriti protiv Santosa. Jedna greška i može vas poslati na spavanje. Ankalaev se dobro snašao u toj situaciji. Vjerovao sam da će nokautirati Santosa, ali bio je jako oprezan. Takvi trebate biti i sa Smithom. On (Smith) se voli pretvarati da je umoran ili uzdrman, a onda vas uhvati u neki ludi 'submission'. Ako borba potraje pet rundi, mislim da će Smith pobijediti. Ankalaev će vjerojatno ponovno oprezno pristupiti i smatram da će ga Smith pobijediti.''

Unatoč porazu, Rakić je zadržao treće mjesto u poretku izazivača poluteške kategorije i sami vrh nije tako daleko. Aleksandar je za kraj izjavio kako će zasigurno jednog dana biti prvak, makar to potrajalo samo jedan dan. ''Raketa'' je otkrio i kako će uložiti vrijeme u proučavanje ostalih visokorangiranih izazivača i potencijalnih protivnika, a vratit će se jači nego ikad.

Nadamo se da će tako i biti te mu uspješan oporavak želimo.

Linker
18. travanj 2024 03:30