Regija

Sjajan uspjeh hrvatskih predstavnika na EP-u za mlađe seniore: Šteko i Pavčec boksati će za zlatnu medalju

Lovro Pavčec (lijevo) i Mariela Šteko (desno)

 Hrvatski Boksački Savez
Lovro Pavčec i Mariela Šteko odrađuju sjajan turnir u Armeniji

Osim Svjetskog boksačkog prvenstva za seniore koje se trenutno održava u Taškentu (Uzbekistan), proteklih tjedan dana u tijeku je i Europsko prvenstvo za boksače i boksačice do 18 godina. Sutra je završni dan turnira, a moramo izdvojiti dvoje hrvatskih predstavnika koji imaju priliku osvojiti najsjajnije odličje.

Prva od njih je 16-godišnja Mariela Šteko, članica BK Petar Zrinski iz Zagreba. Šteko je izborila finale Europskog prvenstva mlađih seniorki u kategoriji do 63 kilograma. Hrvatica koja je dobar dio života provela u Njemačkoj, prošle je godine osvojila titulu juniorske europske prvakinje, a na ovom EP-u u Yerevanu potvrdila je klasu.

Mariela je u polufinalu porazila aktualnu prvakinju Europe, Crinutu Nicole Sebe koja dolazi iz Rumunjske. Naša boksačica do pobjede je došla podijeljenom sudačkom odlukom (4-1). 16-godišnju Marielu u finalu čeka meč protiv Poljakinje Aleksandre Jankowiak. Poljska predstavnica priredila je iznenađenje u polufinalu izbacivši Ruskinju Dariju Novinskaju, prvu favoritkinju turnira.

‘‘Sjajan je osjećaj, ovaj meč mi je bio još teži od prvog, čak me je i ugrizla. Stalno je radila presing. Jako sam sretna jer sam uspjela i sada u finalu boksam protiv Poljakinje. Imam dva dana odmora i bit ću maksimalno spremna!‘‘, izjavila je Šteko jučer za Hrvatski boksački savez, a njen otac i trener Mladen Šteko istaknuo je kako je ‘‘neizmjerno ponosan na svoju kćer‘‘.

Osim Mariele Šteko, finale EP-a u Armeniji izborio je i Lovro Pavčec. 17-godišnji Zagrepčanin je u polufinalu superteške kategorije (+92 kg) porazio Armenca Alberta Harutyunyana, a do pobjede je došao podijeljenom sudačkom odlukom (4-1). Poraziti domaćeg boksača na bodove nikad nije lako, ali dovoljno govori koliko je Pavčec bio uvjerljiv u tom meču.

Armenac je u prvu rundu ušao silovito, tražio je brzi nokaut i na četiri od pet sudačkih kartica uzeo je tu prvu rundu. Pavčec je morao dodati gas u nastavku meča, a tempo je pojačao u drugoj rundi. Tu rundu je Pavčec uzeo na četiri od pet sudačkih kartica i uslijedila je odlučujuća peta. Armenski predstavnik više nije mogao pratiti tempo našeg Lovre i jedva je ostao na nogama do samog kraja meča. Jednoglasno je Lovro uzeo treću rundu i plasirao se u finale.

Ruski superteškaš Israfil Islamov bit će Pavčecov protivnik u finalu koje je na rasporedu sutra (3.5.). Izbornik Yousef Hasan i trener Mladen Šteko bili su u kutu Lovri Pavčecu, a oni također zaslužuju čestitke za sjajan rad s mladim boksačem.

Pavčec je inače boksač koji je drugom polovicom trećeg mjeseca odradio i svoj profesionalni debi. Lovro je na priredbi u Zagrebu boksao protiv Svena Pipića, također debitanta, a slavio je nokautom u prvoj rundi. Pavčec je član boksačkog kluba Nokaut koji je pokrenuo Filip Hrgović, a treneri ga navode kao legitimnog Hrgovićevog nasljednika. Zasad ide tim stopama, ali trnovit je put pred njim.

Linker
20. travanj 2024 11:27