Regija

Statistika ne laže: Filip Hrgović bacio gotovo dvostruko više udaraca i zasluženo pobijedio

Filip Hrgovic  

 Nick Potts/PA Images/Profimedia
Brojevi su također rekli svoje

Filip Hrgović sinoć je slavio u tijesnoj i izjednačenoj borbi u kojoj je pobjeda mogla otići na bilo koju stranu. Iako su se nakon proglašenja pobijenika mogli čuti zvižduci iz publike, a i mnogi strani portali pisali su o tome da je Hrgoviću pobjeda možda i poklonjena, Hrgovićev promotor Sauerland sa službenom statistikom ušutkao je sve one koji su sumnjali u našeg boksača.

"Hrgović je pogodio dvostruko više udaraca od Zhanga. Rasprava tu završava. I pošaljite mi video od tog ‘nokdauna‘ iz najboljeg kuta... Idemo dalje" - poručio je Sauerland.

Izašla je u javnost i službena statistika u kojoj se jasno vidi da je Hrgović bacio 705 udaraca, dok ih je Zhang bacio gotovo upola manje, 395. Ono što ipak ide Zhangu u prilog je činjenica da ih je on pogodio 39%, dok Hrgović nešto manje, 30%, tako da bi mogli reći da je Zhang u tom aspektu bio efikasniji. Gledajući samu tehniku, Hrgović je boksao puno ljepši boks, gađao protivnika u serijama iz svih kuteva, no Zhang je ipak djelovao opasniji.

Ono što se moglo primijetiti je to da Filip nije imao kvalitetnu defenzivu. Naime, većinu udaraca koje je Zhang bacio sjeli su precizno na Filipovu glavu, što je dovelo do toga da je naš boksač bio više puta teško uzdrman tijekom borbe. Za razliku od njega, Zhang je Filipove udarce većinom apsorbirao u blok, što je i razlog zašto ga niti jednom nismo vidjeti uzdrmanog. Filip nije navikao boksati sa zadnje noge, što je bio primoran kroz prvu polovicu meča, no kasnije je preuzeo inicijativu i krenuo naprijed.

Gotovo niti jedan teškaš današnjice ne baca toliko serijskih udaraca kao naš Filip, ali to je samo jedan segment boksa. Drugi segment je obrana koju definitivno mora popraviti. Sinoć smo ga također vidjeli u dubokim vodama i u teškim problemima iz kojih se uspio izvući i na kraju slaviti, poput pravog šampiona. Dobili smo potvrdu onoga što do sada nismo uspjeli vidjeti, a to je da Filip ima veliko srce i mentalitet pravog šampiona.

Linker
14. travanj 2024 05:58