Regija

SUBOS organizira vrhunski grappling turnir: Marko Ostanek i Fran Luka Đurić među prijavljenim su borcima

Grappling ilustracija

 Subos
Krajem ovog mjeseca, u Zagrebu će se održati vrlo zanimljiv grappling turnir za sve dobne uzraste

Ovog vikenda, točnije 28.1. održat će se vrlo zanimljiv i jak turnir u grapplingu. Hrvatska akademska sportska udruga SUBOS (nekadašnji naziv bio je: ‘Studentska udruga borilačkih sportova‘) pod pokroviteljstvom Hrvatskog grappling saveza organizirat će turnir za borce i borkinje u grapplingu, a mjesto održavanja bit će SUBOS-ova matična dvorana Martinovka u Zagrebu.

Radi se o prvom izdanju SUBOS Open turnira, a zamisao ove udruge, odnosno kluba, jest stvaranje tradicije kojom bi krajem prvog mjeseca na početku svake godine održali taj turnir. Predviđeno je da se seniori natječu u šest težinskih kategorija (-66 kg, -71 kg, -77 kg, -84 kg, -93 kg i +93 kg), dok se seniorke mogu prijaviti za turnir u dvije različite težinske kategorije (-65 kg, +65 kg).

Mlađe kategorije također neće ostati zakinute. Turnir će se održati i u kategorijama za juniore (18-19 godina), kadete (15-17 godina), kao i za djecu od 7 godina pa naviše, po prilagođenim pravilima u dogovoru s trenerima klubova.

Što se pravila tiče, mečevi će se održavati prema UWW (United World Wrestling) Grappling pravilima. Zabranjeni su slamovi, crankovi i heel hookovi. Seniori i juniori će se boriti u mečevima koji traju maksimalno pet minuta, dok će borbe kadeta trajati do četiri minute. Djeca mlađa od 15 godina nastupat će u mečevima do tri minute trajanja.

Inače, SUBOS je sportska udruga čija povijest datira još iz 2001. godine, kada je u sklopu nastave Tjelesnog odgoja na Fakultetu elektrotehnike i računarstva osnovana sekcija za samoobranu. Krajem 2004. godine, Ilija Ćavarević, Mate Omazić i Saša Žigić osnovali su udrugu koju su nazvali SUBOS i stvorili su najveću studentsku sportsku udrugu u Hrvatskoj kroz koju je prošlo tisuće i tisuće mladih.

SUBOS je 2018. godine osvojio Prvenstvo Hrvatske u grapplingu kao najbolji klub po broju osvojenih odličja, a jedan od istaknutih članova SUBOS-a jest i Donat Matek.

Donat Matek zapravo je glavni organizator SUBOS Open turnira, a radi se o dugogodišnjem treneru grapplinga u SUBOS-u i Ban Teamu. Ime Donata Mateka dobro je poznato na hrvatskoj grappling sceni. Radi se o osvajaču brojnih prestižnih odličja. U juniorskim danima bio je FILA juniorski prvak svijeta u grapplingu, a titule prvaka Hrvatske također krase njegovu riznicu.

Matek je za Fight Site najavio turnir koji organiziraju u subotu 28.1.

‘‘Prvi puta organiziramo SUBOS Open i želimo stvoriti tradiciju da na početku svake godine krajem prvog mjeseca imamo taj turnir. Natjecanja u prvom mjesecu specifičnog su značaja u bilo kojem sportu, jer zahtijevaju od sportaša predanost treningu tijekom blagdana i praznika. To znači da malu prednost imaju oni sportaši koji sa strašću i ljubavlju pristupaju svom sportskom životu.‘‘, započeo je Matek, a zatim je otkrio neka od poznatih imena s MMA scene koja će nastupiti na turniru.

‘‘Zasada su prijavljeni borci koji su nedavno bili aktualni u borilačkim vijestima, poput Frana Luke Đurića, mlade nade hrvatskog i balkanskog MMA-a, te Marka Ostaneka, osvajača FNC-ovog Armagedon turnira. Na turnir su se prijavili i borci iz naših vrhunskih grappling i jiu-jitsu klubova kao što su Grindhouse, Checkmat i drugi.‘‘, dodao je Matek.

Donat Matek 2021. godine diplomirao je na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu, a mentor mu je bio Mario Baić, koji je ujedno i dekan tog fakulteta. Mario Baić itekako je poznato ime među ljubiteljima hrvanja i može se pohvaliti brojnim medaljama kao natjecatelj i trener. Osim što je dekan na KIF-u, Baić je i nositelj predmeta hrvanje, a očekuje se njegov dolazak na SUBOS Open turnir gdje bi trebao održati kraći govor i uputiti pokoju riječ mladim natjecateljima. Baićev dolazak organizator nam nije mogao sa sigurnošću potvrditi zbog nepredviđenosti njegovih obaveza, ali Donat Matek vjeruje da će Mario Baić pronaći vremena da se pojavi na turniru.

Grappling scena u Hrvatskoj dugi niz godina na visokoj je razini i konstantno je rasla. Nažalost, pandemija koronavirusa donekle je smanjila broj turnira na razini države, a SUBOS svojim turnirom želi probuditi hrvatsku grappling scenu i pokrenuti ju ka povratku na razine koje su bile dosegnute prije same pandemije.

Kotizacija za nastup na turniru iznosi simboličnih 10 eura, a osim medalja i pehara, osigurane su još neke dodatne nagrade za najboljeg borca i borkinju, kao i za najbolje bacanje i najbolji ‘‘submission‘‘.

Sve informacije oko samog turnira, težinskih kategorija, rasporeda, kao i same prijave na turnir možete potražiti na Facebook stranici ovog eventa kojoj možete pristupiti OVDJE.

Podržite ovu sjajnu inicijativu Donata Mateka i SUBOS-a te se prijavite na turnir ili ga podijelite s nekim za koga smatrate da bi rado nastupio.

Linker
29. ožujak 2024 05:42