Regija

Sve se glasnije govori o idućoj Rakićevoj borbi, je li donedavni prvak uistinu njegov protivnik?

Aleksandar Rakić

 screenshot
Srpsko-austrijski borac očito se pomirio sa situacijom u kojoj je Jiri Prochazka idući izazivač

Nakon vijesti o dogovaranju borbe između Thiaga Santosa i Magomeda Ankalaeva, dogodilo se ono što se događa nakon ugovaranje svake borbe iz vrha UFC-ove poluteške kategorije. Krenulo se postavljati pitanje što s ostalim potencijalnim izazivačima, u prvom planu s Aleksandrom Rakićem. On je očito još prije par tjedana prihvatio realnost u kojoj je Jiri Prochazka idući izazivač, borac kojeg krajem zime ili početkom proljeća čeka borba protiv Glovera Teixeire. Već je imao Rakić ideju borbe protiv Anthonyja Smitha, borca kojeg je već savladao, kao borbe putem koje bi mogao osigurati poziciju idućeg nakon Prochazke, pozicije koju mu nitko ne bi mogao oduzeti.

Tu borbu, unatoč njihovom verbalnom dogovoru, UFC očito u prosincu nije imao namjeru organizirati, budući da su glavni programi priredbi već bili dogovoreni. U međuvremenu se Smith i ozlijedio pa to više nije bila opcija niti za početak iduće godine. Sve dok se jučer nije krenulo pričati o borbi Rakića i Jana Blachowicza, koja bi se održala u veljači ili ožujku. Izvor se pozvao na izjavu Ariela Helwanija, no nije navedeno gdje je točno on to izjavio. Postoji mogućnost da se ista našla na njegovom blogu u dijelu kojem pristup imaju pretplatnici, no isto nije potvrđeno.

Razni mediji u cijelom svijetu prenijeli su ovu informaciju, no službene potvrde da se pregovara još uvijek nema. Iako, to je zapravo trenutno najrealnija opcija, ukoliko Prochazka odabere čekanje na Teixeiru. Blachowicz je najavio povratak u ožujku te nadu kako putem jedne ili dvije pobjede može doći do nove prilike uspeti se na tron. Rakić prema referencama tu djeluje kao očit izbor za protivnika, posebno ako to misli napraviti putem jedne pobjede. Savlada li "Rocketa", Jan će potvrditi svoju poziciju.

Što se tiče Rakića, i za njega bi to bila apsolutno najbolja borba za ostvarenje ambicija. Pobjeda protiv Blachowicza trebala bi ga osigurati i obraniti od situacije gdje bi Magomed Ankalaev pobjedom protiv Thiaga Santosa, posebno ako ona bude brza, uvjerljiva ili efektna, također postao kandidat za izazivača. Nitko više ne otpisuje opciju da Rakić, ako u Octagonu ne pruži nešto više od ciljane taktike dolaska do pobjede, neovisno o uzbuđenju kakvo će njegova borba priuštiti, ponovno bude preskočen od borca koji donosi to toliko potrebno uzbuđenje. Prochazka je već to učinio pa se svakako treba pripaziti Ankalaeva, posebno jer će se njegova borba vjerojatno održati nakon Rakićeve pa bi dojam automatski bio svježiji. Svakako treba pripaziti da se ne bi preslikala već viđena situacija s Jirijem.

Srećom, kao što je navedeno, Blachowicz je protivnik nad kojim bi pobjeda svakako vrijedila najviše i teško je zamisliti još jedno preskakanje Rakića, koji je prema rezultatima i sada puno relevantniji izazivač od Prochazke. No, UFC je odlučio iskoristiti i naplatiti hype koji je Čeh postigao svojim efektnim pobjedama, prije nego dođe do eventualnog poraza koji bi sve promijenio. A Prochazka je, unatoč pobjedama, u svoje dvije borbe pokazao dovoljno rupa koje bi netko trebao iskoristiti i nitko ne može jamčiti da to neće biti već u idućoj borbi.

U idućim danima bismo mogli znati puno više, no gdje ima dima bi u svakom slučaju trebalo biti i vatre.

Linker
19. travanj 2024 16:29