UFC

(VIDEO) Predozirao se i dvaput je umirao: Pogledajte kroz što je sve prošao UFC-ov rekorder

Terrance McKinney

 USA TODAY Network/ddp USA/Profimedia
Sjajan video pružio nam je UFC o borcu lake kategorije koji će nastupiti ovaj vikend

UFC Fight Night 198 priredba koja će se održati ovog vikenda ne obiluje zvučnim imenima. Miesha Tate i Ketlen Vieira predvode priredbu, a tu je još nekoliko imena poput Michaela Chiese, Seana Bradyja ili Adriana Yaneza, no radi se o borcima koji su trenutno interesantni samo nešto zagriženijim fanovima.

Međutim, činjenica da akteri te priredbe nisu toliko popularni, ne znači nužno da nisu i zanimljivi. Tako se već na preliminarnom dijelu priredbe nalazi jedan borac s izuzetno zanimljivom životnom pričom. 27-godišnji Terrance McKinney (11-3-0) borac je koji je prošao trnovit put do UFC-a.

Još kao srednjoškolac, McKinney je bio izuzetno perspektivan hrvač. Njegova radna etika i ljubav ka sport nije izostala i rezultati su bili sve bolji i bolji.

‘‘Odrastajući, razmišljao sam samo o hrvanju. Postao sam opsesivan tim sportom.‘‘, objasnio je Terrance u sklopu UFC-ova videa kojim su otkrili njegovu životnu priču.

‘‘Bio je Top 10 hrvač u srednjoj školi u SAD-u, sanjao je odlazak na Olimpijske igre, no u jednom trenutku izgubio je sve.‘‘, otkrila je Kitara Johnson, majka Terrancea McKinneyja.

Naime, momak rodom iz Chicaga, tokom studentskih dana, skrenuo je s kursa. Upoznao se s drogama i noćnim životom, a sve to odmicalo je od sporta koji je tako volio. Sanjao je McKinney Olimpijske igre, njegova obitelj imala je velika očekivanja od njega, no poriv za porocima i noćnim životom, postao je jači od želje za Olimpijskim igrama.

‘‘Koledž je bio prezabavan za mene. Previše sam partijao. Svakog vikenda konzumirao bih tri ili četiri različite droge.‘‘, rekao je McKinney.

Jednog dana, došlo je do prekretnice. McKinney je prije odlaska na nastavu odlučio konzumirati psilocibinske gljive (‘‘čarobne gljive‘‘). Stvar je izmaknula kontroli i policija je morala reagirati .Naime, Terrance je iskočio kroz stakleni prozor, a pronađen je na dvorištu, krvave glave i preznojen. Prema vlastitim navodima, jako je halucinirao i vidio je ‘‘demone‘‘.

Policajci su razgovorili s njim i pokušali su ga mirno privesti kako bi mu se pružila između ostalog i medicinska pomoć. Međutim, McKinney se snažno opirao i policajci su morali upotrijebiti elektro šoker i uz upotrebu sile, uspjeli su ga privesti. Liječnička služba došla je što je prije moguće. Terranceovo srce stalo je dva puta i on je zapravo umro na putu do bolnice. Ipak, uz odličnu intervenciju liječnika, oba put su ga vratili u život.

‘‘To je zauvijek promijenilo igru za mene.‘‘, rekao je UFC-ov borac.

‘‘Nisam htio dopustiti da ovaj slučaj odredi tko sam i što sam. Napravio sam odluku da ću napraviti kompletan zaokret i tada sam se odlučio za MMA.‘‘, dodao je McKinney.

Njegova majka bila je shrvana onim što se dogodilo njenom sinu. Ipak, morala mu je pružiti podršku prilikom oporavka i dala mu je slobodu izbora prilikom odluke o idućem životnom koraku. McKinney je ustrajao da postane borac, a dao je i zanimljivo obećanje svojoj majci.

‘‘Ja sam mu rekla, ako je ovo ono što želiš, moraš ići sa svime što imaš. Ja ću te podržati. On mi je rekao da će biti UFC prvak, a ja sam mu odgovorila: ‘Pokaži mi!‘‘, izjavila je njegova majka.

Trinaest profesionalnih borbi trebalo je McKinneyju prije potpisa za UFC. Terrance je slavio u deset mečeva prije dolaska u najjaču svjetsku MMA promociju, a svih deset upisao je prekidom (četiri nokauta i šest submissiona). Priliku je dobio kao zamjenski borac, jer je Frank Camacho morao otkazati svoj nastup zbog prometne nesreće u kojoj se ozlijedio.

UFC-ovi ‘‘matchmakeri‘‘ nisu ga mazili s odabirom protivnika u debitantskoj borbi. Matt Frevola (8-3-1, 2-3-1 UFC) pobijeđivao je borce poput Luisa Pene i Jalina Turnera, a borio se i s imenima kao što su Arman Tsarukyan te Lando Vannata. Čvrsti Frevola imao je osjetno više iskustva na visokoj razini, no McKInney se upisao u povijest. Samo sedam sekundi trebalo je Terranceu McKinneyju da nokautira Frevolu, a radi se o četvrtom najbržem nokautu u povijesti UFC-a te o najbržem nokautu u povijesti UFC-ove lake kategorije.

McKinney je tako žustro slavio da je uspio ozlijediti koljeno, no pet mjeseci nakon tog meča, 27-godišnji američki borac spreman je na povratak. Inače, Terrance je priliku za doći u UFC imao još 2019. godine, no Sean Woodson savladao ga je ‘‘letećim koljenom‘‘ u drugoj rundi borbe na Contender Seriesu. Ipak, McKinney se kroz dosadašnji život nikad nije predavao i uvijek se vraćao jači. Sada ga čeka drugi UFC meč, a protivnik će mu biti Fares Ziam (12-3-0, 2-1 UFC).

McKinney već je učinio obitelj i bliske ljude ponosnima na sebe, no ne sumnjamo kako ovaj mladi borac ima puno veće ambicije od onoga što je dosad postigao.

‘‘Tako smo ponosni na njega i na sve što je naučio iz svojih pogrešaka. On je došao sa samog vrha sve do samog dna. Morao se podići i vratiti nazad, a samo Terrance to može učiniti. On je morao odrastiti i sam naučiti tu lekciju.‘‘, izjavio je Terranceov nekadašnji hrvački trener Shawn Howard, dok je majka Kitara dodala:

‘‘Terrance je epitom osobe koja je radila pogreške, ali on je spreman ispričati se, priznati svoje pogreške i iskupiti se. Postao je tip muškarca na kojeg sam ponosna!‘‘

Detaljnije o njegovom životnom putu možete pogledati u sjajnom UFC-ovom videu koji se nalazi pri dnu teksta.

Linker
23. travanj 2024 19:40