Regija

Tko je Arian Sadiković? Bosanskohercegovački kickboksač ovaj tjedan bori se za ONE-ov pojas

Arian Sadiković

 Screenshot (youtube, One)
Najteži ispit u dosadašnjoj karijeri nalazi se pred perspektivnim Arianom Sadikovićem

Ako ste čitali naš ''BORILAČKI TJEDAN'' zasigurno ste primijetili kako ovog tjedna nastupa i Arian Sadiković te se bori za titulu prvaka ONE-ove lake kategorije u kickboxingu. Ali tko je zapravo Arian Sadiković?

27-godišnji kickboksač rođen je u Crnoj Gori, a dugi niz godina živi u Njemačkoj. Ali izuzev njemačke zastave, Sadiković se ponosi i bori pod bosanskohercegovačkom zastavom. Prema Gloryjevoj službenoj web stranici, Sadiković je na omjeru od 21 pobjede i tri poraza. Sadikovića u petak čeka obračun s Regianom Eerselom, ONE-ovim prvakom lake kategorije i sjajnim kickboksačem iz Surinama. Iza Eersela je 57 pobjeda i samo četiri poraza, a trenutno je u nizu od 18 uzastopnih pobjeda.

Poraz nije upisao od trećeg mjeseca 2016. godine, a tada je izgubio od Matousa Kohouta. Eersel je stacioniran u Amsterdamu i radi se o bez ikakve dileme, jednom od najboljih kickboksača na svijetu.

Sadikovića takav izazov vjerojatno samo dodatno motivira, a radi se o borcu koji se od malih nogu bori s raznoraznim problemima. U razgovoru za službenu web stranicu ONE Championship organizacije, Sadiković se otvorio o svojim ranijim danima, počecima borilačke karijeri i svojoj osobnosti.

Sadikovićevi roditelji su 90-ih tijekom rata napustili područje Bosne i Hercegovine te su mir pronašli u Njemačkoj. Arian je odrastao u Njemačkoj, a opisao je kako niti to nije bilo lako.

''Život u Njemačkoj bio je težak za moje roditelje prvih par godina. Živjeli su u domu za izbjeglice i nisu govorili njemački jezik. Ništa nisu imali u Njemačkoj. Dakle bio je to težak početak.'', započeo je Sadiković, ali zatim je progovorio o dobrim stranama Njemačke.

''Njemačka je vrlo dobro, multikulturalna država. Činjenica da smo se braća i ja odmalena bavili sportom, držala nas je podalje od ulice. Deset godina igrao sam nogomet. Htio sam postati nogometnom zvijezdom.''

Ulazak u tinejdžerske godine nije bio lak za Sadikovića. Nogomet je sve više zapostavljao te je počeo donositi neke odluke zbog kojih je sve više zabrinjavao svoju obitelj koja nije htjela dopustiti da krene krivim putem. Sadiković se ubrzo pronašao u kickboxingu, gledajući borbe u društvu svog oca. Stariji brat zapravo je nagovorio Ariana da se okuša u tom sportu.

''U jednom trenutku, stariji brat mi je rekao: 'Čovječe, upadaš u puno problema. Moraš se naučiti braniti. Dođi sa mnom u kickboxing dvoranu.' Brat je tada trenirao taekwondo, a ja sam imao 13 ili 14 godina kad sam počeo trenirati. Nekoliko tipova me udarilo na prvim treninzima i to mi je probudilo ego. Bio sam mali debeli tip. Tipovi su bili veći i stariji od mene. Bio sam tako ljut i htio sam pronaći način da im uzvratim. Jako sam htio napredovati i postati boljim te sam zato nastavio trenirati.''

Sadiković je sada 15-ak godina kasnije jedan od najboljih kickboksača na svijetu u svojoj kategoriji (-77 kg, ONE ima drukčije raspoređene kategorije od brojnih drugih promocija i zato je 77 kilograma limit lake kategorije, a ne veltera). Sadiković se već borio i pod okriljem Gloryja, a ONE je promocija koja uz Glory vjerojatno okuplja najbolje kickboksače svijeta. Ali Sadiković je prije svega zahvalan jer se pronašao u ovome sportu.

''Kickboxing je promijenio moj život. Učinio me discipliniranijim i oslobodio me moje agresije i loše energije. Postao sam skromniji trenirajući i boreći se. Opušten sam jer treniram. Također sam naučio što znači težak rad.''

Arian je svjestan kako će mu Eersel biti najteži izazov u dosadašnjoj karijeri, ali vjeruje kako je svaki borac pobjediv. Tituli u ONE-u jako se nada, a ukoliko ju osvoji, već ima plan kako će ju proslaviti.

''Želim postati ONE-ovim prvakom u lakoj kategoriji. To je moj najveći cilj. Kad osvojim pojas, prvo ću se vratiti u Njemačku, a nakon toga ću posjetiti i BiH, državu u kojoj je moja obitelj odrasla. Želim im pokazati pojas jer tamo imam puno rodbine, a najviše podrške dobivam iz Bosne i Sandžaka.'', objasnio je Arian.

Sve u svemu, velik meč i izuzetno težak posao čeka borca nadimka ''Game Over''. Hoće li zaustaviti Eerselov sjajni niz ili ne, saznat ćemo u petak, u poslijepodnevnim satima. ONE-ova priredba započinje u 11:00h, a meč Eersela i Sadikovića glavna je borba te priredbe. Prije Sadikovića i Eersela, na rasporedu je 14 mečeva, a prijenos priredbe bit će omogućen na ONE-ovom YouTube kanalu.

Nakon sjajnih rezultata Antonija Plazibata i Rade Opačića, nadamo se kako će i BiH dobiti svog predstavnika među onim najboljima.

Linker
26. travanj 2024 19:55