Regija

Tko su bili jedini svjetski prvaci u boksu rodom iz Hrvatske?

Fritzie Živić, Stipe Drviš, Mate Parlov

 Screenshot (Facebook (boxing News And History), Youtube (lujo199), Boxrec)
Može ih se nabrojati na prste jedne ruke

Prva asocijacija na hrvatski boks za mnoge su Mate Parlov, Željko Mavrović, Stjepan Božić, Stipe Drviš, Marijan Beneš, a u novija vremena Filip Hrgović i Alen Babić. No ono što mnogi ne znaju je činjenica da je tu davno prije spomenutih boksača postojao i još jedan slavni boksač i svjetski prvak hrvatskih korijena, Ferdinand Živić. Fritzie je svjetsku titulu velter kategorije osvojio 1940. godine od jednog od najboljih velteraša tadašnjice, Henryja Armstronga.

Pobjeđivao je Živić najpoznatija imena tadašnjeg boksa, kao što je primjerice Jake LaMotta, o kojem je kasnije sniman film "Razjareni bik", a također je u dva navrata boksao i protiv velikog Sugar Ray Robinsona koji ga je u oba navrata porazio. Karijera Fritzieja Živića trajala je 18 godina, a u tom vremenskom razdoblju boksao je nevjerojatnih 233 puta, u kojima je upisao158 pobjeda, 65 poraza, te 10 remija. Fritzie je inače rođen u Pittsburghu gdje je njegov otac stigao desetak godina ranije iz mjesta Bosiljeva u Hrvatskoj. Upisao se 1984. godine u Internacionalnu boksačku Kuću slavnih, a također je bio i prijatelj Nikole Tesle.

Puno poznatiji hrvatskoj publici ipak je Mate Parlov, koji je rođen u Splitu, a podrijetlom iz Imotskog. Osim profesionalne, Mate Parlov je vodio jednu sjajnu amatersku karijeru koja je trajala punih 10 godina, u kojoj je odboksao 310 mečeva. Bio je nekoliko puta prvak Jugoslavije, a kasnije je osvojio zlatne medalje na Olimpijskim igrama, te na Svjetskom i Europskom prvenstvu. Osvojio je praktički sve što se može osvojiti u amaterskom boksu, nakon čega je prešao u profesionalni boks. Nakon što je osvojio europsku titulu, te ju obranio u nekoliko navrata, Mate Parlov je 1978. godine postao svjetski prvak u poluteškoj kategoriji. Godinu dana kasnije pokušao je osvojiti svjetsku titulu u teškoj kategoriji, ali u tome je ostao zakinut nakon što je u prvom pokušaju odboksao neriješeno, da bi ga u revanšu doživio poraz.

Stipe Drviš je postao prvi hrvatski svjetski prvak od osamostaljenja, a to je uspio 2007. godine kada je u maratonskom finišu uspio osvojiti posljednje tri runde koje su bile taman potrebne da bi bodovno savladao tadašnjeg svjetskog prvaka Silvia Branca. Prije toga Stipe je dugi niz godina držao europsku titulu, te na kraju okrunio svoju karijeru na najbolji mogući način. Nikako ne smijemo zaboraviti spomenuti našu Ivanu Habazin koja je titulu svjetske prvakinje osvajala u velter i srednjoj kategoriji, a u karijeri koja još uvijek traje susrela se s vjerojatno najboljim boksačicama svih vremena, Claressom Shields i Cecilijom Braekhus.

Večeras će se u ovaj uzak krug hrvatskih svjetskih prvaka pokušati upisati i naš Alen Babić. ‘Savage‘ je svoju priliku zaradio kako rezultatima, tako i karizmom, a večeras ga od povijesnog rezultata dijeli samo pobjeda protiv opasnog Lukasza Rozanskog (14-0, 13 KO), u čemu mu želimo mnogo sreće.

Linker
02. travanj 2024 10:24