K1 i Boks

NA DANAŠNJI DAN: Započeto je veliko boksačko rivalstvo okončano ‘Masakrom na Valentinovo‘

Sugar Ray Robinson i Jake LaMotta

 TALKING SPORT/PHOTOSHOT/AVALON/PROFIMEDIA Talking Sport/photoshot/avalon/profimedia
Međusobno su se borili čak šest puta

Vraćamo se u novom izdanju naše rubrike Na današnji dan. Nakon što smo se nedavno prisjetili nezaboravne "Thrille in Manile" te rođendana po mnogima najvećeg teškaša svih vremena, Fedora Emelianenka, danas se vraćamo 81 godinu unazad da bismo se prisjetili početka jednog fascinantnog boksačkog rivalstva.

Sugar Ray Robinson i Jake LaMotta susreli su se u borbi od deset rundi koja nije bila vezana za naslov te iako ni jedan od njih u to vrijeme nije znao, svaki je pronašao svog suparnika koji je bio najteži; borac i borbe koje bi obje legende uvelike definirale. Prva borba između Robinsona i LaMotte bila je borba koju je dobio Sugar Ray, nakon što je Jake postigao nokdaun u prvoj rundi. Robinson, ljut zbog toga što su ga srušili, nakon toga je briljantno boksao, poslavši LaMottu kući s velikim gubitkom bodova u svom rekordu. Bio je to Robinsonov debi u Madison Square Gardenu.

Bio bi to gubitak boksa da se njih dvoje nisu ponovno uspjeli spojiti. Srećom, dvojica velikana svih vremena uspjela su ponovno nastupiti – još, pazite sad, pet puta. I koliko je ova serija stvarno bila divljačka.

LaMotta se osvetio u povratku u veljači 1943., postigavši ​​težak nokdaun izvan konopa u vrućoj (za Sugar Raya) osmoj rundi. Robinson je jedva pobijedio grofa i tada ga je spasilo zvono. LaMotta je zapravo pobijedio Robinsona tijekom zadnje dvije runde. Ovaj put, Jake je bio taj koji je Robinsona poslao kući s velikim gubitkom bodova u svom rekordu. Sugar Ray je izgubio prvi put i sada je imao 40-1 (ovo je cijela karijera u smislu brojki prema današnjim standardima).

Nakon svega, došla je posljednja borba/rat/bitka za preživljavanje – “Masakr na Valentinovo.” LaMotta, sada svjetski kralj srednje kategorije, pokušao je zadržati svoj pojas po treći put protiv svog ljutog rivala. Borba održana u Chicagu bila je brutalna, s Jakeom, koji se mučio zadovoljiti težinu, pao je nakon otprilike osam rundi. Sugar Ray je preuzeo i nastavio zadavati mučne batine, zaustavljajući LaMottu u 13. rundi doista sjajne borbe, čiju snimku prilažemo ispod odlomka.

Rivalstvo je bilo gotovo. Bilo je potrebno više od deset godina da se završi; dvojica muškaraca koji se bore gotovo 65 rundi. Robinson je osvojio seriju 5-1, a nitko nikad nije ponovio ovako nešto. Navijači danas jedva mogu zamisliti takvo rivalstvo koje se odvija ovdje u eri u kojoj živimo.

Linker
24. travanj 2024 08:08