Regija

Unatoč objavi Eddieja Hearna, postoji niz faktora zašto je meč Hrgovića i Usyka daleko od realizacije

Filip Hrgović

 PA IMAGES/ALAMY/ALAMY/ PA Images/Alamy/Alamy/Profimedia
Kandidata za napad na pojas je zaista mnogo

Nakon što je Oleksandr Usyk u rujnu (9.mjesec) prošle godine prvi put pobijedio Anthonyja Joshuu, preoteo mu je pojaseve u četiri različite federacije (WBA, IBF, WBO, IBO). Svaka od tih federacija ima svoju rang ljestvicu, te svojeg prvog izazivača za pojas.

Primjerice, Joe Joyce je pobjedom nad Josephom Parkerom osvojio privremeni WBO pojas prvaka svijeta, što bi ga svrstalo kao idućeg izazivača protiv Usyka po toj federaciji. S druge strane, tu je i mladi Britanac Daniel Dubois koji je pobjedom nad Trevorom Bryanom osvojio ‘regularni‘ pojas prema WBA federaciji, što ga također svrstava kao prvog izazivača za Usykov pojas. A onda je tu i naš Filip Hrgović, koji se nakon teške, ali vrijedne pobjede protiv Zhang Zhileija, nametnuo kao prvi izazivač prema IBF federaciji, što ga je trebalo gurnuti na mjesto idućeg izazivača za Usykov pojas prema IBF verziji.

Ovo potvrđuje ono što znamo već duže vrijeme, a to je činjenica da je red za napad na titulu teške kategorije podosta dugačak. Borbe za ujedinjenje titula uvijek su imale prednost nad borbom protiv prvog izazivača, no kako se Tyson Fury okrenuo borbi protiv Dereka Chisore, tako je Usyku preostalo jedino boriti se protiv jednog od prvih izazivača ili uprazniti pojas. Jedan od faktora koji će također igrati ulogu u Usykovom izboru je definitivno i profit. Je li mu Joyce profitabilniji od Hrgovića? Sigurno.

Faktor koji Hrgoviću za sada ide u korist je to da je Daniel Dubois već dogovorio borbu protiv Kevina Lerena za prosinac (12.mjesec), što opet ne znači da ne bi imao dovoljno vremena za pripremni kamp protiv Usyka ukoliko bi se meč održao recimo u ožujku (3.mjesec) iduće godine. Nije lako držati pojas prvaka svijeta u više različitih federacija, jer to iziskuje puno frekventnije obrane pojaseva.

Jedna od mogućih opcija je, ukoliko se Usyk ne odluči za Hrgovića, je ta da se IBF pojas uprazni, te da se Hrgović bori s drugim izazivačem za pojas. Iako drugi izazivač još uvijek nije postavljen, treći po redu Andy Ruiz, četvrti Anthony Joshua, te peti Deontay Wilder. Kako god bilo, ne bi bilo loše gledati Hrgovića u borbi za upražnjenu titulu s jednim od navedenih imena, s obzirom na to da su sva trojica donedavno bili svjetski prvaci.

No, i ta opcija je daleko od realizacije, s obzirom da iz federacija ne moraju nužno odlučiti da će se pojas uprazniti ukoliko ga prvak ne brani protiv njihovog izazivača. Može se jednostavno postići i dogovor da pojas ostane u vlasništvu Usyka, ponajviše iz razloga jer bi potencijalnom borbom protiv Furyja koja bi vjerojatno bila iduća na redu, dobili neprikosnovenog prvaka svijeta u teškoj kategoriji.

Linker
26. travanj 2024 07:32