Regija

Upoznajte Benjamina Šehića, novog člana Cro Copove dvorane: ‘Donijet ću UFC pojas u Sarajevo‘

Benjamin Šehić

 Instagram (mirko Cro Cop Filipović)
Bosanskohercegovački gorostas sjajan je grappler i velike su stvari pred njim

Ukoliko ste prije nekoliko dana popratili Cro Copovu snimka s treninga na kojoj prikazuje svojevrsni test snage, mogli ste osim Delije, Mirka i njegovo sina Ivana, primijetiti i gorostasa iz Sarajeva. Radi se o Benjaminu Šehiću (4-1-0), 25-godišnjem bosanskohercegovačkom teškašu.

Ovaj perspektivni 25-godišnjak visok je 205 centimetara, a 130-ak kilograma njegova je prirodna kilaža. Šehić ipak mora skidati kilažu za nastupe u teškoj kategoriji jer limit iznosi 120 kilograma. Borac nadimka ''Benho'' trenutno nastupa pod okriljem francuske Ares FC organizacije, a imali ste ga prilike gledati početkom drugog mjeseca ove godine.

''Benho'' je većinskom odlukom sudaca izgubio od Danila Suzarta (8-1-0), novopečenog prvaka Aresove teške kategorije. Bio je to tijesan meč, a bitno je napomenuti kako je Šehić u borbu uskočio na ''short notice''. Samo tjedan dana prije održavanja priredbe, Šehiću je ponuđen meč protiv Tiaga Cardosa. Bosanskohercegovački borac prihvatio je meč iako je morao skinuti 12 kilograma kako bi zadovoljio potrebnu kilažu. Tri dana uoči eventa, Marsel Sychev otkazao je svoj nastup protiv Danila Suzarta, a Šehić je dobio ponudu da uskoči kao zamjena.

Benjamin je prihvatio ponudu te ga je potencijalno čekalo pet rundi borbe, što nije lako niti uz kompletne pripreme. Unatoč svemu, Šehić je odradio jako dobar meč i pobjeda je lako mogla otići na njegovu stranu. Nažalost, suci su odlučili kako je Suzart ipak bio nešto bolji i time je osvojio pojas prvaka Aresove teške kategorije.

Šehić smatra kako je trebao pobijediti, no ističe kako je odluka na sucima i ništa im ne zamjera. Cjelokupna situacija motivira ga da više nikada ne prepusti odluku sucima u ruke. ''Benho'' je sve te detalje otkrio u razgovoru za YouTube kanal Evervibe Channel. Šehić je izjavio kako ga poraz od Suzartea čini gnjevnim, a otkrio je zašto, odnosno kakvu priliku je propustio tim porazom.

''Moju borbu je gledao Jon Jones koji bi mi u slučaju pobjede platio kartu da idem u Ameriku i da živim u njegovoj kući. Zajedno bi trenirali. To se nije dogodilo, ali zamislite kako bi se vi osjećali u mojoj situaciji.''

Šehić je MMA debi odradio 2020. godine. Nije se Benjamin planirao baviti ovim sportom jer se smatrao isključivo BJJ borcem. Ipak, splet okolnosti odveo ga je u MMA i Šehić je debitirao pod okriljem SBC-a. ''Benho'' je zahtijevao dvije borbe u istoj večeri, a organizatori su mu to i omogućili. Marka Đorđevića i Ivana Vičića savladao je za ukupno 105 sekundi.

Tako je Šehić zakotrljao svoju MMA karijeru, nakon vrlo uspješne grappling karijere. Naime, Benjamin je prema svojim navodima prva osoba s Balkana koja se okitila medaljom na ADCC Trialsima u Europi. Proteklog tjedna, Šehić se priključio dvorani Mirka Filipovića, a izjavio je kako mu je velika čast biti dijelom te dvorane. Bosanskohercegovački borac željan je napretka, a trenirao je i u švedskoj Allstars dvorani. Tamo je imao priliku raditi s borcima poput Alexandera Gustafssona, Khamzata Chimaeva, Reze Madadija i mnogih drugih. Khamzat Chimaev trenutno je jedna od najzanimljivijih figura, ali i jedan od najvećih potencijala u ovom sportu. Šehić je opisao kakav je Chimaev privatno kao osoba.

''Chimaev je legenda, upoznali smo se u Švedskoj. Fin je vjernik, prizemljen je čovjek. Jedino ovaj 'show' što radi, on uopće nije takav prema ljudima inače. Imali smo neke sparinge tamo, radili smo grappling i nakon toga on je postao moj prijatelj.''

Što Chimaeva izdvaja od drugih boraca, kako Šehić provodi svoje dane, koliko puta dnevno trenira te zašto je jedan dio života proveo u Jordanu, saznajte u odličnom intervjuu koji možete pogledati pri dnu ovog teksta.

Linker
12. travanj 2024 07:15