Regija

(VIDEO) MMA Junkie objavio listu top 10 kontraša svih vremena u UFC-u, Cro Cop se nalazi visoko na popisu

Mirko Cro Cop Filipović

 Screenshot (youtube, Ufc)
Prilažemo i video najboljih nokauta

Prije nekoliko dana američki portal specijaliziran za praćenje MMA-a, MMA Junkie objavio je listu top 10 najboljih kontraša u povijesti UFC-a.

Za one koji su manje upućeni, "kontraš" je izraz u borilačkim sportovima koji se odnosi na suprotnost od ortodoksnog garda, gdje osoba djeluje s desnom nogom prema naprijed - čime je njihova lijeva strana jača. Izraz je nastao u bejzbolu u 19. stoljeću, gdje se riječ ‘kontraš‘ koristila za citiranje svih, od ljevorukih bacača do igrača prve baze. Uskoro će se primijeniti na druge sportove poput boksa, gdje se rijetko koristio do 1950-ih za opisivanje ljevaka.

Osim činjenice da su ortodoksni borci htjeli i mogli izravno odbiti borbu s kontrašima u ranijim danima boksa (što je, zauzvrat, prisililo više boraca da zauzmu ortodoksne stavove), svijet je – općenito – bio puno manje fleksibilan prema ljevorukim ljudima.

Tek 1970-ih kontraši su postali češća pojava u boksačkim zajednicama, ali još uvijek postoje predrasude o tom gardu koje se drže do danas. MMA, koji je značajno ubrzao razvoj borilačkih vještina i borilačkih sportova tijekom svoje erupcije 1990-ih, nije trebalo dugo da svoju sferu ispuni takvim borcima.

Na stranu osjetljivost ljevorukih, postoji mnogo razloga zašto borci, čak i oni dešnjaci, mogu na kraju djelovati iz kontragarda. Budući da je "mješoviti" operativna riječ u MMA-u, borci koji dolaze iz hrvanja ili tradicionalnih borilačkih vještina često će se naći u borbi s kontrašima bez obzira koju stranu smatraju dominantnom.

Bilo kako bilo, na ovoj se listi nalaze velika imena poput Valentine Shevchenko i Jima Millera, no lista s kontrašima ne može proći bez Mirka "Cro Cop" Filipovića koji se našao na trećem mjestu. Cro Cop je najpoznatiji upravo po lijevom "high kicku" kojim je ugasio mnoge borce, a svima je poznat izraz koji ga najbolje opisuje: ‘Desna noga bolnica, lijeva noga groblje‘. Prilažemo i video s najboljim nokautima, a na dnu članka je ukupna lista najboljih kontraša prema novinaru s MMA Junkieja Danu Tomu.

TOP 10 kontraša prema MMA Junkieju

1. Yves Edwards

2. Anderson Silva

3. Mirko Filipović

4. Dustin Poirier

5. Conor McGregor

6. Rafael dos Anjos

7. Jim Miller

8. Robbie Lawler

9. Leon Edwards

10. Valentina Shevchenko

Linker
02. svibanj 2024 21:51