Regija

Završeno Državno prvenstvo Hrvatske u boksu: Osijek nakon 14 godina ima seniorskog prvaka države

Marko Milun i Marijan Brnič

 Hrvatski Boksački Savez
Proteklog vikenda u Zagrebu je održano Pojedinačno prvenstvo Hrvatske za juniore i seniore.

Ljubitelji domaćeg amaterskog boksa, proteklog vikenda mogli su uživati u smotri koja je okupila najbolje hrvatske amaterske boksače. Juniori i seniori tijekom vikenda nadmetali su se za titule državnih prvaka, a viđeno je pregršt odličnih mečeva.

Najveće iznenađenje turnira vjerojatno je priuštio mladi Antonio Grabić iz BK Leonardo Zagreb. Grabić se okitio zlatom u kategoriji do 80 kg (poluteška), a usput je nagrađen i titulom najboljeg boksača turnira. Grabić je pobijedio U-22 prvaka Hrvatske Petra Leskura, zatim je nokautirao Antu Pucu, a u finalu je priuštio najveće iznenađenje, savladavši olimpijca iz Tokija, Luku Plantića.

Grabić je tek zakoračio u seniorske vode, a već je pokazao kako je spreman za velike stvari. Odlična je to vijest za hrvatski boks koji je dobio još jednu veliku nadu.

Najboljim tehničarem prvenstva proglašen je Marko Zeljko koji je osvojio kategoriju do 67 kilograma. Boksač iz Sesveta u finalu je nadjačao Marina Jelačića iz splitskog Pauka.

Najbolji meč prvenstav pružili su boksači u kategoriji do 71 kilograma. Brončani s nedavno završenog U-22 EP-a održanog u Poreču, Noa Ježek i Zadranin Petar Krešimir Knežević odradili su fantastičan meč u finalu kategorije do 71 kilogram, a Ježek je na koncu slavio 3:2.

Kategorije do 75, 86 i 92+ kg, pružile su očekivane prvake. Jedan od najtalentiranijih hrvatskih boksača i novopečeni U-22 prvak Europe, Gabrijel Veočić, sjajnu 2022. nastavio je titulom prvaka Hrvatske u kategoriji do 75 kilgorama. U finalu je jednoglasnom odlukom pobijedio Petra Pavčeca. Ovo je čak 12. naslov državnog prvaka za mladog Brođanina, ako se broje sve dobne skupine u kojima je dosad nastupao. Veočić je hrvatski boksački ''wunderkind'' i puno ćemo još pisati o njemu.

Kategoriju do 86 kilograma osvojio je iskusni Damir Plantić koji je pobijedio Marka Ramljaka u finalu, a supertešku kategoriju (+92 kg) već tradicionalno uzeo je Marko Milun iz Leonarda. Ponajbolji hrvatski amaterski boksač, u finalu je bio bolji od Marijana Brnića iz splitskog Groma. Na zanimljiv način prekinut je taj meč. Brnićev kut bacio je ručnik zbog nezadovoljstva sudačkim kriterijem koji je dopuštao Milunove razorne prodore i ulaske u klinč.

Najlakšu kategoriju (-57 kg) uzeo je Nikola Horvat iz Leonarda, prvak lake kategorije (-60 kg) je Filip Kolak, a titulu u kategoriji do 63 kilograma, uzeo je Matteo Komadina.

Kategorija do 92 kilograma privukla je velik interes gledatelja, naročito onih iz Osijeka. Povratnik u ring Marko Pratljačić, okitio se titulom državnog prvaka, a u finalu je bio bolji od Mateja Ilijevića iz BK Petar Zrinski. Marko je brat ponajboljeg hrvatskog amatera Luke Pratljačić, a Osijek je njegovom titulom dobio državnog seniorskog prvaka prvi put nakon 14 godina suše. Ante Čepo 2008. godine bio je posljednji hrvatski prvak iz Osijeka, a ponos četvrti Jug II donosi zlatnu medalju u Slavoniju.

BK Leonardo očekivano ima najviše prvaka (3), ali BK Salona, BK Rijeka i BK Nokaut također imaju državne prvake. Bio je to izuzetno zanimljiv vikend u Zagrebu, a hrvatski amaterski boks odrađuje dobar posao i budućnost je svjetla.

Kompletan poredak po kategorijama pogledajte pri dnu ovog teksta. Galeriju fotografija s finala prvenstva možete pogledati OVDJE.

image

Prvenstvo Hrvatske u boksu 2022. godine

Hrvatski Boksački Savez

Linker
19. travanj 2024 07:54