UFC

Što je sljedeće za Ivana Erslana? Ovo su tri najbolje opcije za idućeg protivnika

Ivan Erslan i potencijalni protivnici

 Damir Krajac/cropix | Screenshot (instagram)
Donosimo vam potencijalne opcije za sljedeći Erslanov nastup u UFC-u, ali naravno da je fokus na oporavku od ozljede

Ivan Erslan ranije ove godine potpisao je ugovor s UFC-om na četiri meča. Prvi od planirana četiri meča odradio je sinoć u Parizu, ali nije uspio doći do pobjede. Ion Cutelaba u tijesnom meču slavio je podijeljenom sudačkom odlukom i Erslanu je zbilja malo nedostajalo da već u debiju porazi borca Cutelabine kvalitete i iskustva.

Nitko ne želi započeti svoju UFC priču porazom, ali Erslan može biti miran jer ga sigurno čeka barem još jedan meč, a vjerujemo i puno više od još jednog. Pregršt je interesantnih opcija za Erslanov sljedeći nastup, ali prije nego ih se dotaknemo, moramo istaknuti kako Erslana prije svega čeka oporavak od ozljede.

Ivan je ušao u meč s ozljedom koljena, ali težina ozljede zasad nije poznata. Erslan će biti podvrgnut magnetskoj rezonanci nakon koje će biti poznato koliko dugo će izbivati iz kaveza. Nadamo se kako ozljeda nije teška koliko se na prvu možda čini i da se ne radi o puknuću ligamenata. Erslan bi u najgorem slučaju izbivao iz kaveza godinu dana ili čak i nešto dulje.

Dogodi li se taj "najcrnji" scenarij, možda i nema pretjeranog smisla analizirati potencijalne protivnike, jer mnoštvo je promjena koje će se dogoditi na rosteru u tom periodu. Ipak, ići ćemo s onom optimističnijom i pozitivnijom varijantom, odnosno, pretpostavit ćemo da se ne radi o tako teškoj ozljedi.

Što se onda nudi Ivanu Erslanu?

Ion Cutelaba borac je koji ne pripada elitnoj kategoriji poluteškaša, ali daleko je i od začelja te kategorije. Možemo reći kako je Cutelaba nekakav prosjek, sredina kategorije, a Ivan Erslan u debiju je zapeo na toj stepenici i morat će se vratiti par stepenica unatrag.

1. MINGYANG ZHANG

Meč protiv boraca nešto niže kvalitete dobro će mu doći kao prilika za povratak pobjedama i povratak samopouzdanja. Jedno od interesantnijih imena u toj kategoriji protivnika svakako je Mingyang Zhang (17-6-0, 1-0 UFC).

26-godišnji Kinez debitirao je u UFC-u krajem drugog mjeseca ove godine. Nokautom u prvoj rundi porazio je Brendsona Ribeira i na sjajan način predstavio se UFC-u. Mingyang je upisao pobjedu u posljednjih deset uzastopnih nastupa i prepun je samopouzdanja. 11 od ukupno 17 pobjeda u karijeri upisao je nokautom, ali svestranost je dokazao upisavši šest pobjeda "submissionom". Nokauti su ipak njegova specijalnost, ali tri puta se našao na krivoj strani nokauta, odnosno, triput je nokautiran u dosadašnjoj karijeri.

Mingyang još nije upoznao pobjedu na bodove, isključivo dolazi do pobjede prekidom. Atraktivan je borac, prati ga veliko kinesko tržište, a svoje vještine nerijetko brusi u SAD-u. Na njegovim društvenim mrežama mogu se pronaći zajedničke fotografije sa Seanom Stricklandom, Magomedom Ankalaevim i ostalom ekipom koja posjećuje Xtreme Couture Gym i UFC-ov Performance Institute.

Ovaj kineski poluteškaš netko je koga Erslan sigurno može poraziti ako bi pružio kvalitetnu izvedbu, a pobjeda nad Mingyangom bila bi značajna zbog blagog "hypea" koji se trenutno stvara oko Mingyanga. Potencijalni problem predstavlja činjenica da Zhang ima ugovoren meč za 23. studenog (11. mjesec). UFC će tada gostovati u Macauu, a Zhang će se boriti protiv Ozzyja Diaza. Upiše li drugu pobjedu u UFC-u, vjerojatno će mu se otvoriti vrata ka nešto većim i zvučnijim mečevima, a upiše li poraz, "hype" će u potpunosti splasnuti. Zhang možda neće biti Erslanov sljedeći protivnik, ali dobri su izgledi da će im se putanje ispreplesti u budućnosti.

2. IBO ASLAN

Možda i najbolja opcija bio bi Ibo Aslan (13-1-0, 1-0 UFC). 28-godišnji Aslan je ugovor s UFC-om izborio prošle godine preko Dana White‘s Contender Seriesa. Turski poluteškaš nokautirao je Paula Renata Jr.-a u prvoj rundi borbe, a takav nastup gotovo sigurno donosi ugovor s UFC-om.

U svom debiju pod okriljem vodeće MMA organizacije, Aslan je dobio priliku osvetiti se za jedini poraz koji je upisao u dosadašnjoj karijeri. Anton Turkalj, Šveđanin hrvatskih korijena porazio je Aslana 2020. godine pod okriljem Brave CF organizacije. Turkalj je Aslana završio "submissionom" u drugoj rundi, a tri i pol godine kasnije susreli su se unutar UFC-ovog kaveza.

Aslan je u vrlo atraktivnom meču nokautirao Turkalja u trećoj rundi i na taj način ga je ispratio iz UFC-a. Turkalj je otpušten nakon četiri uzastopna poraza, a Ibo Aslan došao je do "slatke" osvete. Mala utjeha za Turkalja bio je bonus za najbolju borbu večeri.

Vratimo se Aslanu. Ibo Aslan rođeni je finišer, točnije nokauter. Sve svoje pobjede upisao je nokautom, najčešće u prvoj rundi. Ipak, velika većina tih pobjeda došla je protiv boraca koji su daleko ispod Erslanove kvalitete. Ivanu bi se u meču s Aslanom nudila prilika da porazi nokautera koji je slavio u posljednjih pet nastupa.

Često postoji bojazan kada Erslan treba dijeliti kavez s nokauterima, sumnja se u njegovu bradu itd. Ali Erslan je izdržao sve "bombe" Iona Cutelabe, a sjećamo se i kakvom je lakoćom nokautirao još jednog ubojitog finišera pod imenom Bogdan Gnidko.

Aslanov "score" definitivno nije odraz njegove kvalitete i Erslan može razotkriti ovog borca. Uvjerljiva pobjeda nad tipom koji je "ugasio" sve borce s kojima se susreo, sigurno bi bila dobar temelj za daljnju izgradnju Erslanove karijere unutar UFC-a.

Ibo Aslan također trenutno ima ugovoren meč. 26. listopada (10. mjesec) borit će se protiv Raffaela Cerqueira, ali Erslana svakako čeka određena pauza nakon meča s Cutelabom. Aslan može biti opcija neovisno o duljini Erslanovog oporavka.

3. NAVAJO STIRLING

Možda i najnezgodnija opcija na ovom spisku bio bi Navajo Stirling (5-0, 0-0 UFC). Iako znatno neiskusniji od gore spomenute dvojke, Navajo Stirling vjerojatno je kvalitetniji borac od Aslana i Zhanga.

26-godišnji Novozelanđanin nova je velika uzdanica City Kickboxinga. Okružen elitnim borcima poput Israela Adesanya, Carlosa Ulberga, Dana Hookera itd., Navajo Stirling brusi svoje vještine i sprema se za najviše domete. Ugovor s UFC-om osigurao je prije 20-ak dana nastupom na DWCS-u. Stirling je u drugoj rundi nokautirao Phillipa Latua, a do nokauta je došao kontrirajući napad Latua lijevim krošeom.

Stirling iza sebe ima tek pet profesionalnih MMA nastupa, ali kao i većina njegovih kolega iz City Kickboxinga, Stirling je prije MMA karijere skupio podosta iskustva u kickboksu i muay thaiju. Osvajao je Stirling turnire osmorice u sklopu kojih bi morao upisati tri pobjede u istoj večeri, ali kickboks i muay thai sada su iza njega, a Stirling je u potpunosti fokusiran na MMA.

"On je stvoren za UFC.", riječi su kojima Stirlinga opisuju novozelandski mediji, ali i njegove timske kolege. Navajo je jedan od onih boraca za koje jednostavno osjetite da imaju "ono nešto", a osim sjajnih vještina, Navajo Stirling djeluje i kao potencijal za status zvijezde unutar UFC-a.

S ovakvim borcem možda se bolje boriti što ranije, dok je još uvijek u početnoj fazi svoje karijere. Stirling će u 14. prosinca (12. mjesec) ukrstiti rukavice s Tucom Tokkosom i ako sve pođe po planu, Stirling bi trebao slaviti u tom meču. UFC-ovi "matchmakeri" možda upravo Erslana prepoznaju kao sljedeću stepenicu na Stirlingovom usponu ka vrhu. Kako bi bilo dobro kad bi im Ivan pokvario planove.

Opcija neće nedostajati

Izuzev navedene trojke, ako se držimo boraca nižeg ranga, tu je još nekoliko dobrih i pobjedivih opcija. Erslan sigurno može poraziti borce poput Tucca Tokosa, Brendsona Ribeira ili Nicolaea Negumereanua ako Negumereanu planira nastaviti svoju karijeru.

Na temelju prikazanog protiv Cutelabe, Erslan sigurno može parirati i nešto poznatijim te iskusnijim imenima poput Marcina Prachnija, Da Un Junga, Dustina Jacobyja itd. Ipak, zbog poraza u prvom nastupu izgledniji je okršaj s nekim od manje iskusnih boraca koji su trenutno pri dnu kategorije, ali opet ponavljamo da zasad ne znamo težinu Erslanove ozljede i puno toga može se promijeniti u periodu njegovog oporavka.

Opcija sigurno neće nedostajati.

Linker
29. rujan 2024 21:02