UFC

Abus Magomedov pokazao srčanost! Bio je na rubu poraza nokautom, ali ipak je prisilio protivnika na predaju

Abus Magomedov (lijevo) i Brunno Ferreira

 Screenshot (ufc Fight Pass)
34-godišnji borac srednje kategorije iz UFD Gyma uspio se izvući iz vrlo nezahvalne pozicije

Peti meč na programu UFC 308 eventa ponudio nam je okršaj dvojice vrlo ubojitih udarača. Abus Magomedov i Brunno Ferreira dvojac je nerangiranih boraca srednje kategorije, ali obojica su u nekim ranijim mečevima pokazivali naznake da se radi o borcima koji bi kasnije u karijeri mogli konkurirati za visoke pozicije u poretku izazivača.

Abus Magomedov borac je kojeg je zapravo najviše mučila kondicijska sprema. Prvu rundu često bi odradio vrhunski, ali zatim bi uslijedio veliki pad koji bi ga doveo do poraza. Dio priprema za okršaj s Ferreirom, Abus je odradio izvan UFD Gyma, u American Top Teamu na Floridi. Lijepo je Abus otvorio meč protiv borca koji je u ovaj meč ušao nakon dvije uzastopne pobjede. Zauzeo je Magomedov sredinu kaveza, pritiskao je Ferreiru, pogađao je direktom, a već standardno, Abus je jako dobar posao radio i "kickovima". Ferreira se mučio sa skraćivanjem distance i čekali smo njegovu prvu "eksploziju". Možda je Ferreira računao da će se Abus "ispuhati" kao inače, ali Ferreira bi morao nametnuti viši tempo ako želi izmoriti Abusa. Ovako je Magomedov držao borbu u tempu koji njemu odgovara i čisto je uzeo prvu rundu. Taktičko-tehnički Abus je odradio gotovo perfektnih pet minuta. Dovoljno je reći kako je Ferreira pogodio samo dva značajna udarca naspram Abusovih 13.

Ferreira se "probudio" u drugoj rundi i napokon je započeo s kretnjama prema naprijed. Pokušavao je Brazilac pritisnuti Abusa, ali Magomedov se držao na sigurno distanci i lijepo je kontrirao koristeći veliku prednost u duljini ekstremiteta. Činilo se kao da Abus rutinski kontrolira ovaj meč, ali nakon minutu i 40 sekundi druge runde, Ferreira sjajno pogađa desnim krošeom, a zatim veže i "high kick". Poprilično uzdrmani Abus uspijeva doći do rušenja i usporava nalet Ferreire. Pokušavajući se pridići, Ferreira je Abusu pružio priliku da mu "uzme leđa". Ali nije Abus uspio puno napraviti iz te pozicije i 20-ak sekundi kasnije Ferreira se vratio na noge. Brazilac je namirisao krv i krenuo je po prekid. Lijevim direktom ponovno je Ferreira uzdrmao Abusa, a Dagestanac iz Düsseldorfa ovaj put nije uspio srušiti Ferreiru. Abusov govor tijela bio je užasan, ali Ferreira se kompromitirao tako što je pokušao plasirati kružni udarac laktom. Abus je izbjegao taj pokušaj i srušio je Ferreiru, a zatim ga je držao u donjoj poziciji sve do kraja runde. Ferreira je uzeo drugu rundu i narušio je samopouzdanje Magomedova, ali Abus je dobio obrazac kojim može doći do pobjede. Hrvanje njegovog protivnika na osjetno je nižoj razini i Abus je u treću rundu trebao ući razmišljajući samo o rušenju i kontroli u parteru.

Odličan lijevi aperkat plasirao je Abus u bradu Ferreire početkom treće runde, ali Brunno je lakoćom podnio taj udarac i nastavio s pritiskom. Ferreira je osjetio u drugoj rundi kako Abus teško podnosi njegove udarce, ali kao što smo naveli, Abus je imao značajnu prednost u hrvanju. Nesmotren pritisak Ferreire izložio ga je novom pokušaju rušenja od strane Abusa i Magomedov je bez većih problema ponovno odveo borbu u parter. Ono što je Abusu nedostajalo u drugoj rundi jest učinkovitija kontrola u parteru, a posebno se Abus mučio kada bi pokušao uspostaviti kontrolu s leđa. Sitniji i eksplozivniji Ferreira sjajno se izvlačio iz takvih pozicija, ali kriminalno je branio rušenja. Abus Magomedov sjajnim "double leg" rušenjem srušio je Ferreiru odmah nakon što se Brazilac vratio na noge, a nedugo poslije uslijedila je i kulminacija ovog meča.

Abus je prepoznao priliku za "arm triangle" gušenje, sjajno je zaključao hvat i bilo je pitanje trenutka kada će Brunno Ferreira tapkati. Abus je na koncu uspio svladati ovog vrlo opasnog Brazilca, a do pobjede su ga dovele hrvačke i BJJ vještine. Abusu je ovo druga uzastopna pobjeda nakon što je u petom mjesecu porazio Warlleyja Alvesa. Podsjećamo, Magomedov je prošle godine upisao dva uzastopna poraza, ali 2024. godina donosi puno bolje rezultate za njega.

Brunno Ferreira nakon dva uzastopna slavlja u vodećoj svjetskoj MMA organizaciji, upisao je svoj drugi poraz u UFC-u. Brazilac će sigurno žaliti zbog svega što se dogodilo u drugoj rundi. Imao je Abusa Magomedova na rubu nokauta, ali kiksao je u ključnim momentima i nije iskoristio ponuđeno.

Linker
26. listopad 2024 18:35