UFC

UFC 308 započeo krađom! Rinat Fakhretdinov porazio sjajnog Brazilca užasnom odlukom sudaca

Carlos Leal i Rinat Fakhretdinov (desno)

 Screenshot (ufc Fight Pass)
Rinat Fakhretdinov i Carlos Leal pružili su vrhunski meč, ali odluka sudaca sve je zasjenila

Započeo je spektakularni UFC 308 event! Ovo je 20. UFC-ov event u Abu Dhabiju, a priredba je započela sjajnim okršajem u velter kategoriji. Rinat Fakhretdinov (23-2-1, 4-0-1) i Carlos Leal (21-5-0) borci su koji su se bez problema mogli naći i na nešto višoj poziciji "fight carda", ali nije pretjerano ni bitno.

Inače, Fakhretdinov se prvotno trebao boriti protiv Nursultona Ruziboeva, a nakon što je Ruziboev otkazao meč, UFC je tražio zamjenu. Carlos Leal odabran je kao zamjena, ali Leal je bio pod ugovorom s UAE Warriors organizacijom. Kako bi dobio dopuštenje za odlazak u UFC, Leal je morao pronaći borca koji će njega zamijeniti na UAE Warriors 55 eventu koji se održao ranije ovaj tjedan. Leala je zamijenio Rodrigo Cavalheiro, njegov 41-godišnji trener. Cavalheiro je hrabro uskočio na "short notice" i već u prvoj rundi nokautirao je Erkina Darmenova. Preostalo je da Leal opravda povjerenje koje je zadobio u UFC-u.

Rinat Fakhretdinov definitivno nije lak protivnik za UFC debi. Sjajni ruski borac ušao je u ovaj meč nakon pet odrađenih nastupa u UFC-u, a upisao je četiri pobjede i remi s Nicolasom Dalbyjem. Fakhretdinov je od samog početka meča pokazao kako će težiti hrvanju, dok je Leal djelovao nešto konkretnije i opasnije tijekom udaračkih razmjena na nogama. Treba spomenuti kako Carlos Leal izgleda fizički nevjerojatno i mnogi vjeruju da je aktivno koristio doping prije dolaska u UFC. Leal je drugom polovicom runde sve više pogađao Fakhretdinova koji je pomalo panično pokušavao srušiti Brazilca, ali nije uspijevao. Oslobio se i Fakhretdinov nakon neuspjelih pokušaja rušenja i nanizao je nekoliko lijepih krošea kojima je pronašao metu. Ipak, dojam je da je Leal nanosio nešto više štete svojim udarcima tijekom prvih pet minuta borbe.

Rinat Fakhretdinov osjetio je kako lijevom rukom uspijeva nalaziti metu i drugu rundu otvorio je s nekoliko dobrih krošea. Leal je stavljao sve veći fokus na desni "calf kick" i potpuno se opustio unutar kaveza najveće svjetske MMA organizacije. Vrlo dobar i ujednačen meč imali smo prilike gledati. Rinat Fakhretdinov sve je teže podnosio "calf kickove" koji su odsjedali listu njegove lijeve noge, a Leal je vezao odlične boksačke kombinacije nakon "calf kickova". Fakhretdinov je gubio razmjene u stojci i ponovno je pokušao odvesti borbu u parter. Leala je pritiskao uz ogradu kaveza, ali Brazilac je jako dobro branio Rinatove pokušaje rušenja. Vrlo dinamično i otvoreno borila su se oba velteraša i ovakav meč bez problema je mogao naći svoje mjesto čak i na "main cardu". Fakhretdinov je tijekom druge runde počeo vezati lijevi "inside low kick" sa prednjim i stražnjim direktom, a ta kombinacija donosila mu je podosta uspjeha. Krajem runde Rinat je i rušio Leala, ali Brazilac je pogodio znatno više značajnih udaraca u drugoj rundi.

Fizički moćni Leal gotovo u potpunosti je neutralizirao odlično hrvanje Fakhretdinova i navodio ga je na otvorene razmjene u stojci. Tu je Rinat često izvlačio deblji kraj. Leal je sredinom treće runde počeo vidno usporavati, ali pokazao je dobru borilačku inteligenciju. Fakhretdinov je nesmotreno bacao krošee, Leal se lijepo spustio i "double leg" rušenjem srušio Rinata. Ipak, nije Leal uspio zadržati predugo borbu u parteru i ubrzo smo nastavili gledati razmjene na nogama. Prečesto je Rinat primao čiste udarce u glavu i u nekoliko navrata djelovao je blago uzdrmano, dok je Leal bez većih problema "jeo" njegove udarce. 2/19 statistika je Rinatovih pokušaja rušenja, što je sjajan pokazatelj koliko je Leal dobro neutralizirao ruskog borca. 15 sekundi prije kraja Rinat odlično veže prednji i stražnji direkt, Leal je kratko zastao, ali borba je završila otvorenom, beskompromisnom razmjenom.

"Da je ova borba nešto kasnije na programu, publika na tribinama bi poludila.", rekao je Daniel Cormier. Nažalost, Etihad Arena u Abu Dhabiju bila je poprilično prazna tijekom ovog meča, ali svi mi pred malim ekranima u potpunosti smo uživali.

Nestrpljivo smo čekali odluku sudaca, a zatim je uslijedio šok. Bruce Buffer čitao je sudačke kartice, a sva tri suca bodovala su meč u korist Rinata Fakhretdinova! Jedan sudac sve tri runde dao je Fakhretdinovu i tako se nastavila agonija s lošim sudačkim bodovanjem u UFC-u.

Nadamo se da ostatak "fight carda" neće biti popraćen ovako lošim sudačkim odlukama. Carlos Leal zaslužio je pošten sudački tretman nakon što je uskočio na "short notice" i odradio meč za pamćenje, ali eto, poraz mu se piše.

Linker
26. listopad 2024 21:52