UFC

Adesanya i White tvrde da je Dricus prokockao napad na titulu: ‘Možda će trebati dvije pobjede za napad na titulu‘

Dricus Du Plessis

 Louis Grasse/Zuma Press/Profimedia
Južnoafrički borac mogao bi ispaštati zbog odbijanja nastupa na UFC 293 eventu u Sydneyju

Sean Strickland bit će u prilici osvojiti UFC-ovu titulu prvaka u srednjoj kategoriji na UFC 293 eventu u Australiji. Strickland je do napada na titulu došao nakon što je porazio Nassourdinea Imavova početkom godine i Abusa Magomedova početkom sedmog mjeseca. Niti jedan od njih dvojice ne pripada vrhu srednje kategorije, a Magomedov čak nije bio niti rangiran u trenutku njihovog meča.

Nije Strickland prvotno niti trebao postati sljedećim izazivačem za titulu koja je u vlasništvu Israela Adesanye, ali Dricus Du Plessis zapravo mu je otvorio put ka napadu na titulu. Južnoafrički borac pobjedom nad Robertom Whittakerom prometnuo se u sljedećeg izazivača, ali Dricus nije bio spreman nastupiti u Sydneyju.

Naime, Du Plessis je 8. srpnja (sedmi mjesec) porazio Whittakera i trebao je više vremena za oporavak i novi trening kamp. Nastup u Sydneyju jednostavno je bio neizvediv za Dricusa koji vjerojatno mora sanirati i neke lakše ozljede nakon meča, a sigurno se želi i adekvatno pripremiti za svoj prvi napad na titulu u UFC-u. Nitko mu ne može zamjeriti zbog toga, ali taj potez mogao bi ga skupo koštati.

Prvak UFC-ove srednje kategorije Israel Adesanya tvrdi da je Dricus tim potezom izgubio status sljedećeg izazivača. Prema navodima Adesanye, Du Plessis će morati izboriti ‘‘title shot‘‘.

‘‘On (Dricus) nije taj koji donosi odluke, ja donosim odluke i on to mora shvatiti. Ja možda odlučim dati priliku pobjedniku meča između (Paula) Coste i Khamzata (Chimaeva), a ne njemu. Jared (Cannonier) je također ovdje kao zamjenski borac. Do utorka nisam niti znao da je on zamjenski borac. Sreo sam ga i pitao ‘Što ti radiš ovdje?‘. Kad su mi ponuđene prilike da se borim protiv Andersona Silve i Kelvina Gasteluma, imao sam neke druge stvari u planu. Bio sam ozlijeđen prije meča s Gastelumom i zato nisam dovršio ono ‘trokut gušenje‘. Moj gležanj bio je uništen. Zaključao sam gušenje, ali nisam mogao dovoljno pritisnuti i stoga sam iskoristio situaciju za ‘sweep‘. Morao sam ga ‘sweepati‘ i vratiti se na noge. Ali znate što? Odradio sam taj trening kamp s ozljedom gležnja. Puno puta sam mogao otkazati meč, ali nikada nisam to napravio.‘‘, započeo je Adesanya, a potom je dodao kako nije siguran hoće li Dricus zadržati poziciju izazivača i da se nešto ipak pita i Danu Whitea.

‘‘Ne znam, pitajte Danu (Whitea). Dricus ne zna kako se igra ova igra. Gledajte, ne možete računati na vaš ranking i misliti da imate zagarantirano mjesto. Ovo je UFC, a ukoliko pogledate povijest UFC-a, sranja se događaju. On je mislio da ima zagarantirano mjesto, ali možda će trebati još dvije pobjede prije napada na titulu.‘‘, pojasnio je Adesanya.

Rekli bismo da Adesanya vjerojatno pretjeruje, ali medijski predstavnici na konferenciji za medije nakon DWCS-ovog eventa pitali su Danu Whitea za osvrt na ovu temu. UFC-ov predsjednik također nije siguran hoće li Dricus dobiti ‘‘title shot‘‘ nakon što je odbio nastupiti u Sydneyju.

‘‘Dobro znate koliko volim tipove koji odbijaju borbe. Ne znam, vidjet ćemo što će se dogoditi u subotu navečer i krenut ćemo od toga.‘‘, rekao je White koji očito nije oduševljen Dricusovom odbijenicom.

Du Plessisu ide u korist činjenica da je Adesanya porazio gotovo sve visokorangirane izazivače, a neke je porazio dvaput. Du Plessis je prvi u poretku izazivača i vjerojatno će dobiti svoju priliku, neovisno o tome što Adesanya i White trenutno govore. Priliku je definitivno i zaslužio.

Linker
08. svibanj 2024 02:00