UFC

‘African Savage‘ iskoristio je priliku u ‘main eventu‘ i vjerojatno je ispratio Cutelabu iz UFC-a

Kennedy Nzechukwu

 USA TODAY Network/ddp USA/Profimedia
Završen je još jedan UFC-ov event, a prvotno ugovorenu glavnu borbu večeri nažalost nismo gledali

UFC Fight Night 215 event održan večeras u UFC-ovom Apexu nije na prvu obećavao puno svojim ‘‘fight cardom‘‘, a velik udarac doživjeli su organizatori danas kad je Derrick Lewis morao otkazati nastup zbog zdravstvenih problema.

‘‘Black Beast‘‘ navodno je završio i u bolnici, a više informacija nije poznato, osim da Lewis jednostavno nije mogao nastupiti. Ta informacija podijeljena je u prijenosu samog eventa, a Kennedy Nzechukwu i Ion Cutelaba promovirani su u glavnu borbu večeri.

Niti jedan od ove dvojice boraca nije rangiran i bilo bi zanimljivo provjeriti kad se posljednji put dogodilo da je UFC imao ‘‘main event‘‘ bez rangiranog borca.

Cutelaba (16-9-1, 1 NC) je u ovaj meč ušao s imperativom pobjede nakon što je poražen u posljednja dva nastupa, od kojih je posljednji bio u devetom mjesecu ove godine. Tada ga je Johnny Walker prisilio na predaju u prvoj rundi. Ako se pogleda šira slika, Cutelaba je u posljednjih šest nastupa na četiri poraza, neriješenom ishodu i jednoj pobjedi koju je upisao u devetom mjesecu prošle godine, protiv Devina Clarkea.

Kennedy Nzechukwu (10-3-0) poznat nam je kao borac koji je 2019. godine porazio Darka Stošića, a pod okriljem UFC-a ima četiri pobjede i tri poraza. Posljednji nastup prije ovog upisao je u sedmom mjesecu ove godine, a nokautom u trećoj rundi tada je porazio Karla Robersona.

Cutelaba svjestan koliko mu je pobjeda bitna u ovom meču, krenuo je nešto zrelije nego što smo navikli od njega i puno se oslanjao na klinč i ‘‘grappling‘‘ u prvoj rundi. Moldavac je djelovao osjetno bolje od Nzechukwua u tom segmentu i upisao je par vrlo dobrih rušenja. Nije Cutelaba ipak prouzrokovao veću štetu u tim pozicijama i prva runda prošla je bez pretjeranog uzbuđenja.

Nzechukwu je u drugu rundu ušao silovito. Visoki i dugi Nigerijac pogađao je koljenima i boksačkim kombinacijama s distance. Ion Cutelaba inače uživa u takvim otvorenim razmjenima, ali snaga Nzechukwua bila je previše za njega. Možda i prekretnica borba dogodila se kad je Cutelaba pokušao smirit nalet Nzechukwua pokušajem rušenja, ali Kennedy ga je sjajno pogodio koljenom u glavu. Cutelaba nije bio vidnije uzdrman nakon tog udarca, ali Nzechukwu je nastavio vršiti presing i nakon 62 sekunde druge runde, ‘‘African Savage‘‘ došao je do druge uzastopne pobjede.

Ion Cutelaba lako bi mogao dobiti otpusnicu iz UFC-a nakon novog poraza. 28-godišnji Moldavac jednostavno nije borac UFC kvalitete u ovom trenutku, ali iza njega je već sada veliko iskustvo i preko dobrih nastupa u nešto slabijim promocijama, Cutelaba se sigurno stigne vratiti u UFC. Naravno, nije isključeno da ga UFC ne otpusti nakon ovog poraza te da mu pruže još jednu priliku, ali male su šanse za to.

Pobjednik sunaslovne borbe večeri definitivno zaslužuje poštovanje za ono što je postigao. Pobjeda protiv Chasea Shermana sama po sebi nije toliko specifična, koliko činjenica da je Waldo Cortes-Acosta ugovor s UFC-om izborio početkom osmog mjeseca, a debitirao je 29. listopada (10. mjeseca) pobjedom protiv Jareda Vanderee.

Dvadesetak dana kasnije, Cortes-Acosta opet je ušao u kavez i porazio je osjetno iskusnijeg Chasea Shermana (16-11-). Cortesu-Acosti ovo je deveta pobjeda u devetom profesionalnom nastupu, a nakon pobjede jednoglasnom odlukom, Waldo je poručio Dani Whiteu da se želi boriti i 10. prosinca (12. mjesec) na UFC 282 eventu. Zbilja zanimljiva akvizicija za tešku kategoriju.

Dagestanac Muslim Salikhov (19-3-0) vratio se pobjedama nakon što mu je Li Jingliang u sedmom mjesecu ove godine prekinuo niz od pet uzastopnih pobjeda. Salikhov je tehničkim nokautom slavio, a prekid je nastupio početkom treće runde. Kružnim udarcem nogom pogodio je Salikhov svog protivnika Andrea Fialhoa, zatim je povezao par udaraca boksačkim tehnikama, a sudac je prekinuo meč iako je Fialho bio na nogama i nije djelovao ozbiljnije uzdrman. Nakon što je pobjeda Alexa Pereire ‘‘podigla prašinu‘‘ zbog prekida koji mnogi vide uranjenim, suci kao da nisu puno naučili iz te situacije, a i sam Andre Fialho odmah nakon prekida bio je vidno iznenađen i pomalo frustriran činjenicom da je sudac prekinuo meč.

Portugalcu je ovo bio čak peti nastup u 2022. godini i treći poraz. Michel Pereira, Jake Matthews i Muslim Salikhov uspjeli su ga pobijediti, a Fialho je bio bolji od Miguela Baeze i Camerona VanCampa. Uistinu uzbudljiva i aktivna godina za ovog 28-godišnjeg velteraša, a jedino je borba protiv Michela Pereira otišla do samog kraja i odluke putem sudačkog bodovanja.

Australac Jack Della Maddalena (13-2-0) nastavio je oduševljavati vrhunskim nastupima. 26-godišnji velteraš prošle godine osigurao je ugovor preko Contender Seriesa, a ove godine odradio je tri nastupa i upiso je tri pobjede prekidom u prvoj rundi. Nakon što je nokautirao Petea Rodrigueza i Ramazana Emeeva, Della Maddalena isto je napravio i Dannyju Robertsu.

Jack Della Maddalena pokazuje vrhunski potencijal i vjerujemo kako će u 2023. godini biti na puno težim ispitima koji će nam pokazati koliko daleko uistinu može dogurati.

Šteta još jednom što smo ostali bez glavne borbe večeri između Derricka Lewisa i Sergeyja Spivaka, ali što je, tu je. Kompletne rezultate UFC Fight Night 215 eventa možete pročitati u nastavku teksta.

UFC Fight Night 215 - rezultati:

Glavni dio priredbe:

Kennedy Nzechukwu vs. Ion Cutelaba via TKO - R2, 1:02

Waldo Cortes-Acosta def. Chase Sherman via jednoglasnom sudačkom odlukom (30-27, 29-28, 29-28)

Muslim Salikhov def. Andre Fialho via TKO - R3, 1:03

Jack Della Maddalena def. Danny Roberts via TKO - R1, 3:24

Charles Johnson def. Zhalgas Zhumagulov via podijeljenom sudačkom odlukom (29-28, 28-29, 29-28)

Preliminarni dio priredbe:

Jennifer Maia def. Maryna Moroz via jednoglasnom odlukom sudaca (30-27, 29-28, 29-28)

Miles Johns def. Vince Morales via jednoglasnom odlukom sudaca (30-27, 29-28, 29-28)

Ricky Turcios def. Kevin Natividad via split decision (29-28, 28-29, 29-28)

Vanessa Demopoulos def. Maria Oliveira via jednoglasnom odlukom sudaca (29-28, 29-28, 29-28)

Brady Hiestand def. Fernie Garcia via jednoglasnom odlukom sudaca (29-28, 29-28, 29-28)

Natalia Silva def. Tereza Bleda via TKO - R3, 1:27

Linker
02. svibanj 2024 00:01